11.12.2009

بازتاب توقیف گذرنامه پرستو فروهر در آلمان و اتریش

دویچه وله: توقیف گذرنامه پرستو فروهر و جلوگیری از بازگشت او به آلمان، واکنش گسترده رسانه‌ها و محافل هنری آلمان را برانگیخت. سرپرست یک مرکز هنری که نمایشگاه آثار فروهر را در برلین برپا کرده است، خواستار رفع فوری موانع خروج وی شد.

روزنامه‌های تاگس‌تسایتونگ (برلین)، استاندارد (اتریش)، اشپیگل آنلاین، نشریه الکترونیکی “فینانس ناخریشتن” و چند رسانه‌دیگر آلمانی‌زبان، گزارش‌هائی را به موضوع جلوگیری از بازگشت پرستو فروهر اختصاص دادند. پرستو، فرزند داریوش و پروانه‌ فروهر، به عنوان یک هنرمند سرشناس در میان منتقدان و محافل هنری حوزه زبان آلمانی از جایگاهی ویژه برخوردار است. او، با چیدمان (Instalation)های ویژه خود، که همچنان متاثر از قتل فجیع پدر و مادرش هستند، در بینال‌های بین‌المللی و نمایشگاه‌های اتریش و آلمان توجه منتقدان را برانگیخته است.

نمایشگاه برلین در غیاب هنرمند
هم اکنون سه اثر از پرستو فروهر در مرکز هنری “مارتین گروپیوس” برلین با عنوان “جهان‌های تصویری اسلامی و مدرنیته” برپا است که تا ۱۸ ژانویه سال ۲۰۱۰ ادامه خواهد داشت. “گرئون زیورنیچ” سرپرست مرکز هنری گروپیوس، روز چهارشنبه (۹ دسامبر، ۱۸ آذر) در تماس با سفیر جمهوری اسلامی از وی خواست که برای آزاد ساختن خروج پرستو فروهر اقدام کند.

داریوش و پروانه فروهر روز اول آذرماه سال ۱۳۷۷ در خانه خود به وسیله عوامل وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی به قتل رسیدند. پرستو فروهر، از همان زمان، هرسال برای برگزاری مراسم سالگرد قتل والدین خود به ایران رفته و همواره برای برگزاری مراسم با مزاحمت ماموران دولت روبرو شده است. امسال، علاوه بر جلوگیری از برگزاری مراسم سالگرد قتل داریوش و پروانه فروهر، هنگامی که پرستو قصد بازگشت به آلمان را داشت، گذرنامه وی را نیز توقیف کردند و مانع از بازگشت او شدند.

شکایت وزارت اطلاعات
روزنامه تاگس‌تسایتونگ (چاپ برلین) روز چهارشنبه ۹ دسامبر در گزارش مفصلی نوشت:«گذرنامه پرستو فروهر هنرمند ایرانی/آلمانی در فرودگاه تهران توقیف شد. به وی گفته شده که وزارت اطلاعات شکایتی علیه او مطرح کرده است.

تاگس تسایتونگ، ضمن شرح مفصلی از زندگی و فعالیت هنری پرستو در آلمان، بخشی از گزارش خود را به ماجرای قتل فجیع پدر و مادر وی اختصاص داده و به نقل از یک مصاحبه او نوشته است:«شوکی را که قتل پدر و مادرم به من وارد کرد، در تمام زندگی‌ام نمی‌توانم فراموش کنم.»

در بخشی دیگر از گزارش تاگس‌تسایتونگ آمده است: «پرستو فروهر خواستار روشنگری درباره قتل والدین خود شد و در مرحله نخست به موفقیت رسید: وزارت اطلاعات در ژانویه سال ۱۹۹۸ اعلام کرد که برخی از مامورانش خودسرانه پروانه و داریوش فروهر را به قتل رسانده‌اند. این اعتراف، واقعه‌ای یگانه در تاریخ جمهوری اسلامی بود.»

بی‌اطلاع از محتوای شکایت
روزنامه اتریشی استاندارد نوشت که پرستو فروهر در تماس تلفنی با برنامه صبحگاهی شبکه اول تلویزیون اتریش خبر توقیف گذرنامه و شکایت وزارت اطلاعات را علیه خودش تایید کرده، اما گفته است که از محتوای این شکایت خبری به وی نداده‌اند.

استاندارد در گزارش خود افزود که سال گذشته نمایشگاهی از آثار پرستو فروهر در یکی از مهمترین مراکز هنری وین برپا شد که عنوان “قدرت نقش و نگارها” را داشت و با استقبال زیاد روبرو شد. هم اکنون نیز آثار این هنرمند ایرانی در “بروت فابریک” در معرض تماشا است.

پرستو فروهر به شبکه اول تلویزیون اتریش گفته است: «ترسی از ماندن در ایران ندارم. در این مورد که چه بر سرم خواهد آمد، زمانی می‌توانم فکر کنم که اطلاعات دقیق‌تری کسب کنم.»

دولت خشمگین از مصاحبه‌های پرستو
اشپیگل آنلاین در گزارشی نسبتا مفصل نوشت: «دلیل جلوگیری از خروج فروهر می‌تواند مصاحبه‌های زیادی باشد که او در مدت اقامتش در ایران انجام داده است.»

اشپیگل آنلاین در گزارش خود به تظاهرات اعتراضی ماه‌های اخیر اشاره کرد و توضیح داد که سفارت آلمان در تهران در جست‌وجوی راهی است که بتواند برای کمک به پرستو اقدام کند.

در همین حال امید نوری‌پور نماینده ایرانی‌تبار حزب سبزها در مجلس فدرال، ضمن اعتراض به آزار فروهر از دولت آلمان خواست که برای آزادی خروج وی اقدام کند.

جواد طالعی
تحریریه: مصطفی ملکان

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates