انتقاد از پخش فیلم تلویزیونی اهانت به عکس آیت الله خمینی
خُسن آقا: به اسب شاه گفتن یابو! کجاشو دیدید صبر کنید ملت سوار بشود آنوقت خواهید دید پاره کردن یا آتش زدن عکس که چیزی نیست.
بیبیسی: موسسه نشر آثار آیت الله خمینی پخش تلویزیونی فیلم پاره کردن تصویر او را مورد انتقاد قرار داده و تردیدهایی را در مورد این رویداد مطرح کرده است.
حمید انصاری، قائم مقام “موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی” در نامه ای به عزت الله ضرغامی، رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی، پخش فیلمی را که در آن افراد نا مشخصی عکسی از آیت الله روح الله خمینی را پاره می کنند مورد انتقاد قرار داده و خواستار دقت بیشتر این سازمان در انتشار مطالب مربوط به رهبر سابق جمهوری اسلامی شده است.
به گزارش خبرگزاری کار ایران – ایلنا – آقای انصاری در این نامه گفته است که روز 16 آذر ماه، تلویزیون جمهوری اسلامی “در چند بخش خبری تصویری را پخش کردکه حاوی حرمت شکنی نسبت به امام عظیم الشان بوده است.”
آقای انصاری در ادامه این نامه می نویسد که گزارش افراد مختلفی که در محل تظاهرات روز دانشگاه در دانشگاه های مختلف حضور داشته اند “نشان می دهد که موضوع بدانگونه که در تلویزیون نشر یافته نبوده است.”
وی می افزاید “علیرغم آنکه در این روز بعضا شعارهای ساختار شکنانه دیگری با کمال تاسف مطرح شده، اما هتک حرمتی نسبت به ساحت امام خمینی گزارش نشده است.”
این نامه پخش فیلمی حاوی صحنه سوزاندن تصویر آیت الله خمینی را در هر حال اقدامی غیرقابل قبول دانسته و تاکید کرده است که “بر فرض آنکه آنچه که در تصاویر تنظیم شده و نامرتبط نشان داده شده است، در گوشه ای از تجمعات آن روز توسط فردی مجهول و مغرض انجام یافته باشد، توسعه آن به گونه ای که گویی جو غالب چنان بوده است، دروغی بیّن و مسلم می باشد.”
حمید انصاری در نامه خود می گوید که “حرمت شکنی بی سابقه صدا و سیما در تنظیم تصاویر پخش شده جدا باعث تاسف، تعجب و اعتراض جدی” دوستداران آیت الله خمینی است و می افزاید که اگر چنین عکسی در یکی دیگر از نشریه های کشور منتشر می شد، واکنش شدید علاقمندان به انقلاب اسلامی را در پی می آورد.
آقای انصاری همچنین اظهار می دارد که “نکته حائز اهمیت آن است که هیچیک از شکبه های خارجی و رسانه های دیداری و نوشتاری – علی ما نقل – چنین مطلبی را انعکاس نداده و این اشتباه تنها مخصوص صدا و سیمای جمهوری اسلامی است.”
“موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی” در زمان حیات رهبر سابق جمهوری اسلامی در سال 1988 و با هدف اعلام شده “جلوگیری از تحریف نوشته و ثبت سخنرانی ها و نامه های” آیت الله خمینی تاسیس شد و پس از درگذشت وی، احمد خمینی ریاست این نهاد را برعهده گرفت.
در حال حاضر، تولیت این موسسه را حسن خمینی، فرزند احمد خمینی، و سرپرستی آن را محمد علی انصاری برعهده دارند و حمید انصاری قائم مقام این موسسه است.
اقدام بی سابقه تلویزیون دولتی
روز 16 آذر، تلویزیون جمهوری اسلامی در اقدامی بی سابقه فیلمی کوتاه را در برنامه خبری 20:30 پخش کرد که در آن، افرادی که دست آنان در فیلم دیده می شود، در محلی که، با توجه به صدای پس زمینه، ظاهرا باید در نزدیک محل برگزاری تظاهرات اعتراضی باشد، به ترتیب عکس هایی از آیت الله خامنه ای، محمود احمدی نژاد و سپس تصویری از آقای خامنه ای در کنار آیت الله خمینی، پایه گذار جمهوری اسلامی پاره می کنند.
در حالیکه رادیو و تلویزیون دولتی معمولا اخبار تظاهرات اعتراضی را به ندرت پخش می کند و گزارش مفصل اینگونه تظاهرات در سایر رسانه های داخلی نیز کمتر دیده می شود، منتقدان این اقدام، انگیزه رادیو تلویزیون از پخش چنین فیلمی را برانگیختن احساسات طرفداران آیت الله خمینی علیه معترضان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری و ایجاد تردید نسبت به وفاداری رهبران مخالفان دولت به انقلاب و نظام جمهوری اسلامی توصیف کرده اند.
پخش این تصویر، که همراه با تفاسیری در مذمت “جنبش سبز” و اتهام تلاش طرفداران آن برای براندازی، به طور گسترده در شماری از خبرگزاری ها و رسانه های طرفدار دولت انعکاس یافت، با انتقادها و ابراز تردیدهایی همراه بوده است.
از جمله مهدی کروبی، رهبر حزب اعتماد ملی، در نامه سرگشاده ای به رئیس رادیو و تلویزیون دولتی، این اقدام را تاسف آور خواند و گفت که این فیلم در کنار “تصاویر مونتاژ شده ای از دانشجویان معترض” نشان داده شد تا چنین استنباط شود که “عکس های بنیانگذار انقلاب توسط دانشجویان پاره و مورد تعرض قرار گرفته است.”
آقای کروبی هدف از پخش این فیلم را اقدامی عمدی برای بدنام کردن اعتراضات واقعی و حقیقی مردم پس از انتخابات توصیف کرد و افزود که برخی “در صدد هستند تا راه را برای جریانات افراطی که جز به قانون شکنی و سرکوب مردم نمی اندیشند، باز کنند.”
اگرچه معترضان به پخش این فیلم علنا نهاد یا اشخاص مشخصی را به تهیه این فیلم جهت پخش از شبکه رادیو و تلویزیون دولتی متهم نکرده اند، اما سئوالاتی را در این زمینه مطرح ساخته اند.
به گفته آنان، تظاهرات ماه های اخیر با سکوت و سپس شعارهای ملایمی در محکومیت آنچه که تقلب در انتخابات خوانده شده آغاز شد اما با گذشت زمان و به خصوص با شدت عمل ماموران امنیتی علیه تظاهرکنندگان در خیابان ها و گزارش بدرفتاری با بازداشت شدگان، این شعارها به تدریج تندتر شده و در مواردی، با شعارهای پراکنده ای علیه آیت الله خامنه ای و برخی اعضای خانواده او هم همراه بوده است.
در جریان یکی از تظاهرات پراکنده اخیر، فیلمی هم از پائین کشیدن و پاره کردن پوستر آیت الله خامنه ای در میان جمعتی از تظاهرکنندگان در شبکه های اینترنتی انتشار یافت اما با تاکید رهبران اصلی مخالف دولت بر رعایت قانون اساسی، تا کنون شعاری در انتقاد یا محکومیت آیت الله خمینی یا توهین به تصاویر او، که به طور گسترده در نقاط مختلف شهرها نصب است، شنیده نشده بود.
در فیلمی از این واقعه که در شبکه های اینترنتی منتشر شده، در اطراف افرادی که به پاره کردن و سوزاندن تصاویر مبادرت می کنند کس دیگری دیده نمی شود ولی در پس زمینه تصویر، شعارهای تندی علیه آیت الله ای به گوش می رسد.
به گفته کسانی که نسبت به دست داشتن دانشجویان در این اقدام ابراز تردید کرده اند، برخلاف رویه مرسوم در تظاهرات اخیر، این شعارها به طور پراکنده و در میان شعارهای متفرقه دیگر داده نمی شود بلکه با وضوح، بدون وقفه و بدون شعارهای دیگر مرسوم در تظاهرات ضد دولتی به گوش می رسد به نحوی که به نظر می رسد پی در پی ضبط و برای پخش آماده شده اند.
از پاسخ احتمالی رئیس رادیو و تلویزیون به نامه قائم مقام موسسه تنظیم و نشر آثار آیت الله خمینی گزارشی در دست نیست، اما پس از انتشار نامه سرگشاده مهدی کروبی، خبرگزاری فارس به نقل از مدیرکل روابط عمومی رادیو و تلویزیون دولتی، ضمن رد اظهارات آقای کروبی، نوشت که تصاویر مربوط به حرمت شکنی تصاویر آیت الله خمینی “توسط اغتشاشگران” جعلی نیست.
پیام برای این مطلب مسدود شده.