اروپا تحریم علیه ایران را تشدید کرد
بیبیسی: وزیران خارجه اتحادیه اروپا تحریمهای شورای امنیت علیه ایران به اجرا گذاشته اند
در حالیکه گفته شده مذاکرات هسته ای ایران و اتحادیه اروپا قرار است در ترکیه برگزار شود، اروپا اجرای تحریم های سازمان ملل علیه ایران را همراه با تحریم های جدید علیه این کشور تصویب کرده است.
روز دوشنبه، 23 آوریل، وزیران خارجه اتحادیه اروپا در آغاز جلسه دو روزه خود در لوکزامبورگ تصویب کردند که تحریم های مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران را همراه با برخی تنبیه های جدید علیه این کشوررا به اجرا بگذارند.
قطعنامه شورای امنیت به منظور اعمال فشار بر جمهوری اسلامی برای تعلیق برخی از فعالیت های هسته ای این کشور به خصوص غنی سازی اورانیوم تصویب شده است.
این قطعنامه تجارت اسلحه و انتقال فن آوری های حساس به ایران را مشمول تحریم نسبی قرار داده، دارایی تعدادی از شرکت ها و اشخاص مرتبط با برنامه های موشکی و هسته ای را مسدود و سفر آنان به کشورهای خارجی را ممنوع کرده است.
وزیران خارجه اتحادیه اروپا با تشدید این اقدامات، کشورهای عضو را ملزم کرده اند در عین اعمال تحریمهای شورای امنیت، اسامی افراد دیگری را نیز به فهرست مصوب این شورا اضافه کنند.
هنوز مقامات ایران نسبت به مصوبه جدید وزیران خارجه اتحادیه اروپا واکنشی نشان نداده اند.
تصمیم وزیران خارجه اتحادیه اروپا برای به اجرا گذاشتن تحریم های بین المللی علیه ایران در حالی اتخاذ شده که قرار است دور جدید مذاکرات اروپا و جمهوری اسلامی برای حل بحران هسته ای این کشور به زودی برگزار شود.
مذاکرات اروپا و ایران در ترکیه
روز دوشنبه از قول خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گزارش شد که ملاقات وی با علی لاریجانی، سرپرست مذاکرات هسته ای ایران، روز چهارشنبه، 25 آوریل، در آنکارا، پایتخت ترکیه، آغاز خواهد شد.
تعیین محل مذاکرات لاریجانی و سولانا با مصوبه وزیران اتحادیه اروپا همزمان شده است
روز جمعه، 20 آوریل، منابع خبری ایران به نقل از آقای لاریجانی گزارش کردند که وی دعوت آقای سولانا برای از سرگیری مذاکرات هسته ای دو طرف را پذیرفته اما وی محل برگزاری این مذاکرات را مشخص نکرد. روز دوشنبه نیز محمدعلی حسینی، سخنگوی وزارت خارجه، گفت که هنوز محل مذاکرات قطعی نیست اما خبرگزاری فارس گزارش کرد که ترکیه برای این منظور انتخاب شده است.
این خبرگزاری از قول یک مقام مطلع گفت که رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، رایزنی هایی را با آقایان لاریجانی و سولانا صورت داده و دو طرف پیشنهاد وی برای میزبانی این جلسه را پذیرفته اند.
در سال گذشته چند دور مذاکره بین سرپرست مذاکرات هسته ای ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد اما نتیجه ای در پی نداشت.
آخرین ملاقات رسمی دو طرف در پاییز سال گذشته برگزار شد اما در ماه فوریه سال جاری نیز آقایان سولانا و لاریجانی در حاشیه اجلاس امنیتی در مونیخ، آلمان، گفتگوهایی را انجام دادند.
قطعنامه های شورای امنیت
آقای سولانا به نمایندگی از اتحادیه اروپا در مشورت های کشورهای عضو گروه 1+5 – متشکل از پنج عضو دایم شورای امنیت و آلمان – درباره پرونده هسته ای ایران شرکت داشته است.
با حمایت این گروه، تا کنون دو قطعنامه حاوی درخواست از ایران برای تعلیق بخشی از برنامه های هسته ای خود، به خصوص غنی سازی اورانیوم، و وضع برخی تحریم های بین المللی برای فشار بر این کشور به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسیده است.
ایران بر ادامه غنی سازی اورانیوم به عنوان حق قانونی این کشور تاکید نهاده است
جمهوری اسلامی قطعنامه های شورای امنیت و همچنین قطعنامه های شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی برای تعلیق برنامه غنی سازی اورانیوم را نپذیرفته و در ماه جاری اعلام داشت که به ظرفیت تولید اورانیوم غنی شده در مقیاس صنعتی دست یافته است.
جمهوری اسلامی گفته است که غنی سازی اورانیوم برای دستیابی به چرخه سوخت نیروگاه های اتمی از حقوق انکارناپذیر این کشور به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای است.
روز جمعه، آقای لاریجانی هنگام اعلام قبول دعوت اتحادیه اروپا برای از سرگیری مذاکرات هسته ای مجددا بر آنچه که حفظ حقوق ایران می خواند تاکید ورزید هر چند گفت که این کشور خواستار حل مساله کنونی از راه مذاکره است.
کشورهای غربی در این مورد ابراز نگرانی کرده اند که ممکن است ایران در پوشش برنامه های صلح آمیز هسته ای در صدد تولید جنگ افزارهای اتمی باشد اما جمهوری اسلامی این اتهام را رد کرده است.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران – ایرنا – سخنگوی وزارت خارجه در نشست مطبوعاتی روز دوشنبه ابراز امیدواری کرد که مذاکرات با اروپا به حل مساله هسته ای ایران منجر شود و افزود “ما این رویکرد جدید اروپا و غرب را به فال نیک می گیریم.”
روز یکشنبه، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته بود که ایران توقف غنی سازی اورانیوم را به عنوان شرطی برای حل و فصل موضوع هسته ای این کشور رد می کند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.