06.01.2010

رشد فضای نظامی در ایران»

دویچه وله: یک مؤسسه مطالعاتی عقیده دارد که فضای ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری به سرعت به طرف نظامی‌شدن می‌رود. از مقامات آمریکایی خواسته شده کاری نکنند که توجه مردم ایران به درگیری‌های خارجی معطوف شود.

بنا به گزارش مؤسسه مطالعاتی رند Rand که توسط خبرگزاری فرانسه پخش شده، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقش اصلی را در ایران به دست می‌آورد. این تحقیق به تقاضای وزارت دفاع ایالات متحده (پنتاگون) صورت گرفته است.

گزارش تازه به دولتمردان آمریکایی توصیه می‌کند که مواظب باشند به دست حاکمیت بهانه ندهند تا توجه مردم را از مشکلات داخلی کشور منحرف کند.

گزارش می‌گوید که با انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری و اعلام نتایج قابل بحث آن، صف‌بندی پیشین در حاکمیت ایران به هم ریخت. به دنبال این رویداد، موضع اسلام‌گرایان و سپاه پاسداران تقویت شد.

قدرت‌گیری چشمگیر سپاه پاسداران

بنا به این گزارش، در سال‌های دراز پس از انقلاب ۱۳۵۷ روحانیون قوی‌ترین نیروی کشور بودند، اما در دهه ۱۹۹۰ قشر تازه‌ای بر اقتصاد کشور مسلط شد. در ده سال اخیر سپاه پاسداران موفق شد با استفاده از تأکید جمهوری اسلامی بر مسائل امنیتی، در عرصۀ سیاسی و اقتصادی قدرت‌نمایی کند.

با افزایش نفوذ سپاه پاسداران به ویژه پس از انتخابات ریاست جمهوری، اینک اصلاح‌طلبان و حتی برخی از محافظه‌کاران، سخت نگران هستند که کشور در عرصه سیاسی و اجتماعی هرچه بیشتر نظامی (میلیتاریزه) شود.

گزارش از دولتمردان می‌خواهد که سه روند را با دقت زیر نظر داشته باشند: نقش و وزنه‌ی سپاه پاسداران در کشور، تفاوت‌های مبارزان ضدشاه با انقلابیون نسل کنونی، و چگونگی رهبری آینده کشور.

به نظر گزارش، این سه روند در جریان انتخابات ریاست جمهوری که محمود احمدی‌نژاد برنده‌ی آن شناخته شد، سخت تحت تأثیر قرار گرفتند. به مقامات سیاست خارجی آمریکا توصیه می‌شود که بر اقدامات و اظهارات خود درباره‌ی ایران بسیار دقت کنند و به برداشت‌ها و واکنش‌های احتمالی در ایران بیاندیشند.

ایران در برابر انبوه مشکلات داخلی

نویسندگان گزارش عقیده دارند که ایران در برابر مشکلات سیاسی و اجتماعی فراوانی قرار گرفته است. بر اساس این گزارش، رژیم ایران غالبا از مناقشات خارجی برای منحرف کردن ذهن مردم از مشکلات داخلی، مانند مسائل اقتصادی، استفاده می‌کند.

وزارت خارجه ایالات متحده از نقش سپاه پاسداران غافل نیست. هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، در دیداری تازه با خبرنگاران گفته است: «ما با کشورهای دوست و متحد درباره‌ی فشارها و اقدامات تنبیهی علیه ایران شروع به صحبت کرده‌ایم.» او افزوده است: «هدف ما آن است که دولت ایران و به ویژه عناصر سپاه پاسداران را زیر فشار بگذاریم، اما باید مواظب باشیم که به مردم ایران فشار وارد نیاید. آنها به اندازه‌ی کافی رنج می‌برند و برای سرنوشتی بهتر شایستگی دارند.»

قدرت‌های بزرگ، اعضای دایمی شورای امنیت در کنار آلمان، مصمم هستند که جمهوری اسلامی را وادار کنند که به غنی‌سازی اورانیوم در برنامه هسته‌ای خود پایان دهد. جامعه بین‌المللی نگران آن است که ایران در برنامه هسته‌ای خود به دنبال تهیه سلاح اتمی باشد. دولت ایران همواره این اتهام را رد کرده است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates