خط لوله دوم انتقال گاز ترکمنستان به ایران افتتاح شد
بیبیسی: روز چهارشنبه، 6 ژانویه (16 دی)، مراسم افتتاح خط لوله دوم صادرات گاز ترکننستان به ایران با حضور قربانقلی بردی محمداف و محمود احمدی نژاد، رئیسان جمهوری دو کشور در منطقه سرخس در استان آخال ترکمنستان برگزار شد.
با راه اندازی این طرح، ظرفیت صدور گاز ترکمنستان به ایران از 8 میلیارد متر مکعب در سال به 20 میلیارد متر مکعب افزایش می یابد.
خط لوله جدید بیش از سی کیلومتر طول دارد و گاز ترکمنستان را از طریق دولت آباد سرخس و خانگیران به خاک ایران منتقل می کند.
در طول این خط لوله ایستگاه هایی برای بازرسی، پالایش و همچنین اندازه گیری فشار و کیفیت گاز صادراتی ایجاد شده و کارشناسان ترکمن اداره آنها را برعهده دارند.
دو طرف توافق کرده اند که در سال جاری، 14 میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان از طریق خط لوله اول و خط لوله جدید به ایران صادر شود و این میزان در آینده به 20 میلیارد متر مکعب در سال افزایش یابد.
حوزه گازی دولت آباد ترکمنستان در دهه 1970 و هنگامی که جمهوری ترکمنستان بخشی از اتحاد شوروی سابق بود کشف شد و یکی از میدان های بزرگ گاز ترکمنستان محسوب می شود.
ترکمنستان در حال حاضر تامین کننده بخشی از نیاز داخلی ایران به گاز است به خصوص در بخشی از مناطق شمالی ایران است.
در دسامبر سال 2007، قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران، که با سرمای شدید در بخش های مختلف ایران همزمان بود، باعث بروز مشکلات عمده ای برای مصرف کنندگان ایرانی شد.
در آن زمان، مقامات ترکمنستان دلیل قطع گاز را نخست اشکالات فنی و سپس اختلاف بر سر قیمت گذاری عنوان کردند.
بعدا گزارش شد که دو طرف در مورد بهای گاز خریداری شده از ترکمنستان به توافق رسیده اند.
استفاده از گاز صادراتی ترکمنستان برای مصرف در شمال ایران به ایران امکان آن را می دهد تا بخشی از گاز تولید داخلی را صادر کند.
افتتاح خط لوله صدور گاز ترکمنستان به ایران کوتاه مدتی پس از اعلام ساخت و راه اندازی خط لوله انتقال گاز این کشور به چین انتشار می یابد.
با آغاز صدور گاز به چین و افزایش صدور گاز به ایران به بیش از دو برابر میزان قبلی، میزان گاز صادراتی ترکمنستان از میزان فروش گاز شرکت روسی گازپروم، که برای چندین دهه بر بازار گاز منطقه تسلط داشت، بیشتر خواهد شد.
پیشتر روسیه با خرید حدود پنجاه میلیارد متر مکعب در سال، مشتری اصلی گاز صادراتی ترکمنستان بود اما صدور گاز ترکمنستان به روسیه به دلیل اختلاف بر سر بهای این کالا برای چندین ماه در سال 2009 قطع شد و در مجموع، از 30 میلیارد متر مکعب برای این سال فراتر نرفت.
در حال حاضر، کشورهای اروپایی هم خواستار خرید گاز ترکمنستان است و دولت این کشور نسبت به همکاری با طرح خط لوله نوبوکو، که از خاک روسیه عبور نخواهد کرد، ابراز تمایل کرده است.
ایران نیز در سال های اخیر در صدد بازاریابی برای گاز صادراتی خود بوده است و علاوه بر پیشنهاد صدور گاز به اروپا، که ظاهرا به دلیل مسایل سیاسی استقبال چندانی از آن به عمل نیامده، طرح صدور گاز به پاکستان و هند را به شدت دنبال کرده است.
این طرح هم به دلیل مسایل سیاسی و همچنین فقدان علاقمندی سرمایه گذاران تا کنون به جایی نرسیده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.