10.01.2010

حمایت چین از سرکوب مخالفان احمدی‌نژاد

دویچه وله: چین در ماه ژانویه ریاست دوره‌ای شورای امنیت را بر عهده دارد. این کشور مخالف تحریم ایران است و به نوعی حتی از سرکوب معترضان ‎حکومت این کشور هم حمایت می‌کند. فعالان سیاسی چینی در مقابل، شهامت معترضان ایرانی را می‌ستایند.

دولت چین با تصویب تحریم‌های تازه علیه دولت ایران مخالف است. این کشور که در ماه ژانویه ریاست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل را بر عهده دارد، معتقد است برای حل مناقشه اتمی ایران و غرب از طریق راه‌های دیپلماتیک هنوز فضای کافی وجود دارد. نماینده چین در سازمان ملل، زانگ سه‌سویی، با اشاره به مذاکرات نمایندگان کشورهای موسوم به گروه ۵+۱ با ایران در هفته‌های آتی می‌گوید که در مورد ایران بایستی “زمان و صبر بیشتری” به کار برد.

چین نیز مانند روسیه تصویب تحریم‌های سنگین‌تر علیه دولت ایران را رد می‌کند. پکن برخلاف دولت‌های غربی بر این باور است که برنامه اتمی دولت ایران اهداف صلح‌دوستانه‌ای را دنبال می‌کند. اودو اشتاین‌باخ کارشناس آلمانی مسائل ایران می‌گوید:« جامعه بین‌الملل در پی وحشتناک جلوه دادن برنامه اتمی ایران است، درحالیکه که در چین، چنین استباطی وجود ندارد.»

تفاهم متقابل دو حکومت‌ چین و ایران

البته چین هم مخالف دست‌یابی ‎دولت ایران به سلاح‌های هسته‌ای است. این کشور تاکنون در ‎تصویب سه قطعنامه علیه ایران سهیم بوده است. این قطع‌نامه‌ها تحریم سازمان‌ها و افرادی را که به نوعی با برنامه ساخت سلاح‌های هسته‌ای در ارتباط هستند ممکن می‌کنند. ‎

چین اما با تحریم‌های سنگین ‌اقتصادی علیه ایران مخالف است. ایران نه تنها بازار پررونقی برای محصولات چینی است، که یکی از صادر کنندگان عمده نفت خام این کشور هم به شمار می‌آيد. جمهوری خلق چین ۱۵ درصد نفت‌وگاز مورد نیاز خود را از ایران وارد می‌کند.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: اودو اشتیان‌باخ کارشناس آلمانی مسائل ایران از آن گذشته وجود یک سیاست مهم و مشترک، درک دو حکومت ایران و چین از یکدیگر را عمیق‌‌تر می‌کند: این دو کشور با ‎هرگونه اظهار نظر در امور داخلی خود، بخصوص از سوی کشورهای غربی مخالف هستند. یک اپوزیسیون قدرتمند در ایران، برای دولت چین یک فاجعه است. رهبران این کشور هم ‎مانند رهبران حکومت ایران هیچ مخالفی را تحمل نمی‌کنند.

اودو اشتاین‌باخ می‌گوید: «ما حتی می‌توانیم بگوییم که رهبران چین موافق نحوه برخورد دولت ایران با تظاهرکنندگان هستند. سیستم حکومتی در پکن مانند گذشته، برای سرکوب هر گونه مخالفتی آماده است.»

پشتیبانی نظامی چین برای سرکوب‌های خیابانی

اپوزیسیون ایران با ارائه شواهدی ادعا می‌کند که چین، دولت ایران را در سرکوب مخالفان خود پشتیبانی می‌کند. در اثبات این مدعا به خودروهای ضدشورشی اشاره می‌شود که از قرار معلوم دولت چین به ایران فروخته است.

پایگاه‌های اطلاع‌رسانی حامیان جنبش سبز حتی تصاویری را منتشر کرده‌اند که ظاهرأ واردات این خودروهای مجهز ضد شورش از چین به ایران را نشان می‌‌دهد. در گزارش این پایگاه‌های اینترنتی، اشاره شده است که این خودروها در کارخانه‌ای چینی تولید شده‌اند.

این خودروها به آب‌پاش‌ها ویژه مجهز هستند و می‌توان به کمک آنها با گاز اشک‌آور به تظاهرکنندگان حمله کرد. ماموران دولتی ایران تصاویر منتشر شده در اینترنت را غیرواقعی می‌نامند و می‌گویند چنین تصاویر دست‌‌کاری شده‌‌ای ساخته‌ و پرداخته کشورهای غربی هستند که می‌خواهند دولت ایران را در جهان بدنام کنند.

«چین برای ایران»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: مخالفان دولت ایران معتقدند که چین تجهیزات سرکوب مردم را در اختیار نیروهای انتظامی قرار داده است همبستگی فعالان سیاسی در چین با معترضان ایرانی روز به روز بیشتر می‌شود. فعالان دمکراسی‌خواه چینی در اقدامی با نام „China4Iran“ “چین برای ایران” که در شبکه‌ی اجتماعی “تویتر” راه‌اندازی شده همبستگی خود را با تظاهرکنندگان ایرانی اعلام کردند. تا کنون بیش از هزار خبر کوتاه در این سایت ثبت شده است‎ که در آنها کاربران چینی از جمله شهامت معترضان ایرانی را مورد ستایش قرار دادند.‎

یکی از پیشگامان راه‌اندازی این سایت که نخواست نامش فاش شود به دویچه‌وله گفت:«ما از ماه یونی (تیرماه) وضعیت ایران را به دقت دنبال می‌کنیم، چون به نظر ما وضعیت مردم این کشور هم مانند وضعیت ما در چین است. اما آنچه آنها در پیش گرفتند، بسیار شجاعانه است. آنها با شهامت، خواست خود را علیه حکومت به نمایش می‌گذارند و خواستار دولتی هستند که نماینده تمام اقشار جامعه باشد. این همان‌چیزی است که ما هم در چین می‌خواهیم.»

در کنفرانس خبری سه‌شنبه ۵ ژانویه سخنگوی وزارت امور خارجه چین، جیانگ یو تأکید کرد که دولت چین امیدوار است جامعه ایران مناسب و با ثبات بماند. ادو اشتاین‌باخ کارشناس امور ایران معتقد است، در ماه ژانویه که دولت چین ریاست شورای امنیت‌سازمان ملل را بر عهده دارد، مذاکره در مورد برنامه اتمی ایران بی‌تردید در اولویت نخواهد بود. وی اشاره می‌کند: «دولت تهران هم الویت دیگری دارد. آن‌هم اینکه: تکلیف مخالفان درون کشور را روشن کند.»

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates