آیت الله عبدالکریم سروش: جنبش سبز شکستناپذیر است
بیبیسی: در یکی دو سال آینده تحولی بنیادین در ایران صورت میگیرد
روزنامه “دی تسایت” چاپ آلمان با عبدالکریم سروش، اندیشمند ایرانی، گفتگویی انجام داده که در سایت این روزنامۀ معتبر منتشر شده است. در این گفتگو آقای سروش نسبت به آیندهی جنبش اصلاحات در ایران اظهار خوشبینی میکند.
دکتر سروش درباره امکان دگرگونی سیاسی میگوید: «من غیبگو نیستم، اما فکر میکنم در یکی دو سال آینده تحولی بنیادین در ایران صورت میگیرد. غیر از دولت ایران، همه قبول دارند که جمهوری اسلامی در بحرانی عمیق فرو رفته است.»
در پاسخ به این سؤال که آیا آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی میتواند در تحولات آینده نقشی داشته باشد، دکتر سروش میگوید: “به نظر من آقای خامنهای دیگر بر فراز نیروهای متخاصم قرار ندارد، بلکه خود جزئی از مشکل است.”
دکتر سروش در مصاحبه با “دی تسایت” خواستههای اصلی جنبش سبز را چنین بر شمرده است: “تجدید انتخابات، آزادی مطبوعات، آزادی زندانیان سیاسی، انتخابی بودن مناصب قضایی.”
به گفته آقای سروش تحقق این خواستهها میتواند به تحولاتی بنیادین بدل شود. به گفته او: «رژیم از این موضوع آگاه است و به همین خاطر در برابر این خواستهها به شدت ایستادگی میکند.»
آقای سروش افزوده است: “خواستههای ما در چارچوب قانون اساسی جمهوری اسلامی قابل تحقق است، اما رژیم چنان بسته است که هر نوع دگرگونی، به تحولی انقلابی منجر میشود، و امروزه حتی اجرای مفاد قانون اساسی نیز امری انقلابی تلقی میشود.»
نظامی بر پایه دموکراسی و حقوق بشر
عبدالکریم سروش در گفتگو با “دی تسایت” درباره نظام جمهوری اسلامی میگوید: “با انقلاب بهمن ما به جای دیکتاتوری پادشاهی، یک دیکتاتوری مذهبی به پا کردیم. وظیفه جنبش سبز این است که نظامی بر پایه دموکراسی و حقوق بشر تأسیس کند. به نظر من یک نظام دموکراسی میتواند بر پایه دین استوار باشد. میتوان به نام اسلام از حقوق دموکراتیک شهروندان دفاع کرد.»
آقای سروش در گفتگو با “تسایت” از نقش خود در انقلاب فرهنگی دفاع میکند و میگوید: “تندرویها را محافل و نیروهای دیگری” انجام دادند.
دی تسایت از آقای سروش میپرسد: “آیا محمود احمدینژاد و یاران او به دنبال برقراری دیکتاتوری نظامی در ایران هستند؟”
سروش در پاسخ به این سؤال میگوید: “آنها نظریات فاشیستی دارند، اما موفق نخواهند شد. اول از همه به این دلیل که روحانیون با چنین نظامی مخالف هستند. به نظر ما مشکل اصلی احمدینژاد نیست، او تنها بازیچهای در دست سپاه پاسداران است؛ به همین خاطر یکی از خواستههای ما جلوگیری از فعالیتهای اقتصادی سپاه است.»
دکتر سروش درباره آیتالله خمینی میگوید: “او شخصا آدم خوبی بود، اما نظریات نادرستی داشت… به علاوه او از سرکوب مخالفان خود ابایی نداشت.”
“دی تسایت” از قول آقای سروش گفته است: آیت الله خمینی برای زندگی فردی انسانها ارزشی قائل نبود، زیرا آن را منبعث از ارادۀ پروردگار میدانست.
پیام برای این مطلب مسدود شده.