ناجا شرکت سابق مهدی هاشمی رفسنجانی را خرید
پارلماننیوز: شرکت «ناجی غرب» از زیرمجموعههای شرکت «سرمایهگذاری مهرگان» وابسته به بنیاد تعاون ناجا در مزایدهای که بعد از ظهر روز چهارشنبه 28 بهمن ماه انجام گرفت، 49درصد از سهام «شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران» را خرید.
به گزارش روزنامه پول، پیش از این سهام اصلی این شرکت بزرگ که در ساخت، تجهیز و توسعه سکوهای نفتی و لولهگذاری فعالیت میکند به سازمان گسترش و نوسازی صنایع (ایدرو) و صندوق بازنشستگی صنعت نفت تعلق داشت. پس از آنکه مطابق سیاستهای اصل 44 این شرکت در زمره شرکتهای مشمول واگذاری قرار گرفت، ایدرو باید 49درصد سهام خود را به بخش خصوصی واگذار میکرد. اما هیچکس متصور نبود که نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و شرکتهای وابستهاش وارد این کارزار کاملا اقتصادی شوند.
بدینگونه پس از بنیاد تعاون سپاه که چندیاست در زمینههای اقتصادی و سازندگی فعال شده است و شرکتهایی دارد که همیشه یک پای ثابت مزایده واگذاریها هستند، بنیاد تعاون نیروی انتظامی نیز وارد این حیطه شد و یکی از بزرگترین شرکتهای فعال در زمینه ساخت و تجهیز سکوهای نفتی دریایی را با قیمتی بیش از 140میلیارد تومان خریداری کرد. به غیر از شرکت ناجی غرب که برنده این مزایده شد، شرکت «سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت» نیز به نیابت از این صندوق که مالک 51درصد سهام شرکت تاسیسات دریایی ا ست در مزایده حضور داشت که با پیشنهاد 136میلیارد تومانی موفقیتی در این مزایده حاصل نکرد. «شرکت سرمایهگذاری مهرگان» وابسته به بنیاد تعاون ناجا پیش از این نیز با خرید کل سهام شرکت هلیکوپتری ایران پا به عرصه خرید شرکتها و سرمایهگذاریهای کلان گذاشته بود اما بدون شک خرید شرکت عظیمی چون مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران با فعالیت گسترده و سرمایهگذاریهای کلان در حوزه صنعت نفت نقطه عطفی در ورود نیروی انتظامی به فعالیتهای اقتصادی خواهد بود، جالب اینکه مهدی هاشمی فرزند اکبر هاشمیرفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام روزگاری در قامت مدیرعامل این شرکت فعالیت میکرد. او از بنیانگذاران این شرکت بزرگ مهندسی بود.
تکنگاریهای هاشمی رفسنجانی
«مهدی به صنعت علاقه داشت و فهمید که وضع ما در دریا ضعیف است. صنایع دریایی ما خیلی ضعیف بود. او به دنبال سکوسازی و لولههای کف آب و حفاری در دریا رفت که وابسته بودیم و آخرش به پارس جنوبی و عسلویه رسید.» این جملات بخشی از تکنگاریهای اکبر هاشمیرفسنجانی درباره فرزندش مهدی است که سالها قبل به وزارت نفت رفت و در مقام مدیرعاملی شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران قراردادهای هنگفتی با شرکتهای بزرگ نفتی چون استاتاویل برای انجام پروژههای بزرگی در میادین نفتی پارسجنوبی و عسلویه منعقد کرد. در دورانی که مهدی هاشمی بر امور اجرایی شرکت تاسیسات دریایی تسلط داشت، این شرکت بسیار فعال شد و داراییهای خود را روزبهروز افزایش داد تا در حال حاضر این شرکت دارای چندین شناور و لولهگذاریهای جرثقیلدار باشد که قابلیتهای فوقالعادهای دارند. مهدی هاشمی تا سال 1377 مدیرعامل و سپس رییس هیاتمدیره این شرکت بود و پس از آن به سازمان بهینهسازی مصرف انرژی رفت اما حضور مهدی هاشمی در شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران حواشی بسیاری داشت. تحقیقات پلیس نروژ در مورد پرداخت رشوه از سوی بزرگترین شرکت نفتی این کشور یعنی استاتاویل به مقامات نفتی در ایران به طور کامل متوجه مهدی هاشمی شد. اگرچه در پایان استاتاویل از این اتهام تبرئه شد اما دو نفر از مدیران ارشد شرکت تاسیسات دریایی مجبور به استعفا شدند و مهدی هاشمی نیز این شرکت را ترک کرد. این اتهامات اثبات نشده اما همیشه حرفهای آن پشت سر مهدی هاشمی باقی ماند تا جایی که محمود احمدینژاد در مناظره تلویزیونی خود با میرحسین موسوی نیز برآن انگشت گذاشت و از آن به فساد مالی فرزندان هاشمی یاد کرد. مهدی هاشمی که پس از پیروزی محمود احمدینژاد در سال 84 از سمت خود در سازمان بهینهسازی استعفا داده بود، هماکنون پنج سال است که از وزارت نفت مرخصی گرفته و هر سال نیز آن را تمدید میکند.
مدیرعامل فعلی کیست؟
پس از مهدی هاشمی مدیریت عامل شرکت تاسیسات دریایی به مسعود سلطانپور رسید که از اعضای شاخص انصار حزبالله است و طبق گفته خودش در مصاحبه با خبرگزاری فارس در شهریور 84 در اکثر راهپیماییها و اعتراضات این گروه مثل تجمع علیه عبدالله نوری در مقابل مجلس شرکت داشته و سخنرانی کرده است. سلطانپور که تاکنون توانسته پست خود را حفظ کند، از اصلیترین منتقدان کارگزاران بود و مقالات مختلفی در روزنامه کیهان و نشریه یالثارات به چاپ رسانده بود. 49درصد سهام این شرکت پرحاشیه و البته پردرآمد که گردش مالی آن در سا ل84حدود یک میلیارد و 50میلیون دلار بوده است، به بنیاد تعاون نیروی انتظامی رسیده است.
نحوه برگزاری مزایده
پس از مدتها کهواگذاری سهام دولتی شرکت تاسیسات دریایی متعلق به سازمان گسترش و نوسازی صنایع بر سر زبانها بود، سرانجام چهارشنبه 28 بهمن ماه زمان برگزاری این مزایده اعلام شد. سپرده این شرکت در مزایده سهمیلیارد و 851 میلیون و 127 هزار و 400 تومان اعلام شد. طبق اعلام سازمان خصوصیسازی تعداد سهام قابل واگذاری چهار میلیون و 243 هزار و 400 سهم بود که هر سهم آن 30 هزار و 200 تومان قیمتگذاری شده بود. شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت که پیش از این نیز 51 درصد سهام شرکت تاسیسات دریایی را در اختیار داشت یکی از خریداران حاضر در مزایده بود که با پیشنهاد مبلغ 33 هزار تومان برای هر سهم مبلغی حدود 136 میلیارد تومان را در پاکت خود نوشته بود، اما در برابر قیمت 140 میلیاردی شرکت ناجی غرب نتوانست کاری از پیش ببرد تا همانند واگذاری شرکت مخابرات یک شرکت وابسته به نهادهای نظامی برنده نهایی مزایده باشد.بنابر گفته ناصر علی از اعضای هیات مدیره شرکت تاسیسات دریایی، مدت این مزایده یک ماه بود که از 28 دیماه آغاز شد و در نهایت در 28 بهمن ماه پاکتهای دو خریدار شرکتکننده گشوده شد و این شرکت به قیمت پیشنهادی بالاتر به مبلغ 140 میلیارد و یکصد میلیون تومان به شرکت ناجی غرب واگذار شد.
در حالی که پیش از این اخباری مبنی بر تمایل یک شرکت اماراتی برای خرید تاسیسات دریایی در برخی رسانهها منعکس شد، خبری از این شرکت در روند برگزاری مزایده نبود. اگر چه پیش از اعلام نهایی مزایده، گفتههایی مبنی بر واگذاری این شرکت به یکچهارم قیمت واقعی و ارزانفروشی آن منتشر شد اما معاون سازمان خصوصیسازی هرگونه شائبه را در این مورد تکذیب کرد و به عنوان استدلال نیز حضور سهامدار اصلی تاسیسات دریایی را با 5 درصد بالاتر از مبلغ پیشنهادی بیان کرد. طبق گفته اسماعیل غلامی، ارزش واقعی داراییهای شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران یک هزار و 600 میلیارد تومان است که با توجه به بدهی یک هزار و 300 میلیارد تومانی آن، خالص ارزش داراییهایی آن 300 میلیارد تومان برآورده میشود.
خریدار تاسیسات دریایی کیست؟
اگرچه سازمان خصوصیسازی بلافاصله در مورد ارزشگذاری سهام شرکت تاسیسات دریایی و شائبه ارزانفروشی آن موضعگیری کرد اما هرگز نامی از خریدار آن نبرد. گویی تمایلی نداشتند که عنوان کنند خریدار این شرکت نیز نه بخش خصوصی که یک نهاد نظامی است. این شرکت ناجی غرب وابسته به نیروی انتظامی جمهوری اسلامی است که باید ظرف روزهای آینده 20 درصد از مبلغ 140 میلیارد تومانی تاسیسات دریایی را به حساب سازمان خصوصیسازی واریز کند و مابقی آن را نیز طی اقساطی سهساله بپردازد.بنیاد تعاون ناجا در زیرمجموعه خود 17 شرکت دارد که در زمینههای مختلف اقتصادی فعالیت میکنند. به طور مشخص، معروفترین آنها موسسه مالی و اعتباری قوامین است. موسسه صندوق سرمایهگذاری مسکن، شرکت سرمایهگذاری مهرگان،شرکت مهندسی عمرانی و تولیدی نیرو، شرکت انبوهسازان سبزاندیش، موسسه ناجیسازان امین،موسسه تامین اقلام مصرفی ناجا، شرکت ناجی پاس، شرکت رفاهی ناجی امین،موسسه ناجی هنر، شرکت پژوهشی و توسعه ناجی، شرکت تهرانگستر، موسسه علمی و آموزشی ناجا، موسسه بیمه ناجی امید، شرکت ناجی پوشش، موسسه ناجی نشر و موسسه راهگشا مابقی نهادهای زیرمجموعه بنیاد تعاون هستند که در زمینههای مختلف اقتصادی همانند فعالیتهای عمرانی، مسکنسازی، بازرگانی داخلی و خارجی، هنری، ارتباطات و فناوری صنعتی، چاپ و نشر و بیمه حضور دارند.شرکت ناجی غرب خود از زیرمجموعههای شرکت سرمایهگذاری مهرگان است که بدون تردید با خرید شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی وارد فاز جدیدی از فعالیتهای خود شده است.این خرید شاید با سخنان اخیر فرمانده نیروی انتظامی در صبحگاه مشترک این نیرو در یزد چندان بیربط نباشد؛ جایی که احمدیمقدم از آماده شدن این نیرو برای تهدیدات جدید سخن میگوید و مسیر جدیدی که اهداف بزرگتری علاوه بر اهداف درونسازمانی خواهد داشت. احمدیمقدم دراین مراسم گفت:«خوشبختانه در طول برنامه چهارم که برنامه اوجگیری نیروی انتظامی بود، اقدامات خوبی صورت گرفته است که در برنامه پنجم نیز تکمیل خواهد شد.»
در حالی که هنوز پرونده واگذاری مخابرات به یک شرکت وابسته به سپاه پاسداران روی میز شورای رقابت باقی مانده و ابهامات آن هنوز رفع نشده، سازمان خصوصیسازی شرکت عظیم و پرحاشیه مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی را نیز به شرکتی وابسته به نهادی امنیتی- نظامی واگذار کرده است. حال باید منتظر بمانیم و ببینیم سردار احمدیمقدم چگونه با حواشی این خرید بزرگ کنار میآید و ترکیب هیات مدیره این شرکت در چینش جدید چه کسانی خواهند بود.
تاریخ انتشار: ١ اسفند ١٣٨٨
پیام برای این مطلب مسدود شده.