جنگ روانی مشترک روسیه و امریکا علیه ایران: هم نوایی روسیه و امریکا برای حمله نظامی به ایران؟
آفتاب: به تدریج همه دارند با کمبود وقت و زمان مواجه میشوند از جمله هم امریکا و هم روسیه. مایک مولن رئیس ستاد مشترک آمریکا در جلسهای در دانشگاه کلمبیا در نیویورک تصریح کرد: ” اگر قرار باشد به ایران حمله شود فضای زمانی زیادی برای تصمیمگیری نداریم چرا که در این صورت موضوع دستیابی قریبالوقوع ایران به بمب اتمی مطرح است”.
آفتاب- فروزان آصف نخعی: به تدریج همه دارند با کمبود وقت و زمان مواجه میشوند از جمله هم امریکا و هم روسیه. مایک مولن رئیس ستاد مشترک آمریکا در جلسهای در دانشگاه کلمبیا در نیویورک تصریح کرد: ” اگر قرار باشد به ایران حمله شود فضای زمانی زیادی برای تصمیمگیری نداریم چرا که در این صورت موضوع دستیابی قریبالوقوع ایران به بمب اتمی مطرح است”.
“الگ گرینفسکی” پروفسور دانشگاه دولتی روابط بین الملل و دانشگاه علوم انسانی روسیه و رئیس مرکز اروپا-آمریکای انستیتو اروپای آکادمی علوم روسیه، در مقاله ای برای روزنامه روسی “نیزاویسیمایا گازیتا” مینویسد: “باید گفت این سوال که آیا ایران می تواند بمب اتمی بسازد یا خیر و در چه زمانی، به اوج بحرانی خود رسیده است. از این رو در حال حاضر جامعه جهانی باید به سرعت تعیین کند که چه باید بکند. و زمان برای این کار بسیار کم است.”
خبرگزاری دولتی روسیه ریا نووستی با انتشار خبری بر روی خروجی خود به نقل از رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه ژنرال نیکلای ماکاروف از وجود طرحهایی برای حمله احتمالی به ایران از سوی ایالات متحده و اسرائیل، خبر داد اما گفت که چنین حملاتی پیامدهای فاجعهبار منطقهای و بینالمللی به دنبال خواهد داشت.
در عین حال مدودف رییس جمهوری روسیه نیز برخلاف رویه پیشین سیاست خارجی کشورش تصریح کرد که “ایران مشکلاتی معین ایجاد می کند” و از این رو “مهمتر از همه این است که متقاعد شویم ماهیت برنامه هسته ای آن چگونه است”. رئیس جمهور روسیه خاطر نشان کرد که “ایران سوالاتی که از آن می پرسند را نادیده می گیرد”.
در این میان سخنان دیگری به گزاف عنوان شده است. به گزارش خبرگزاری ریا نووستی روسیه، مقامات بلندپایه روسی در قالب سخنان “الکسی آرباتوف” رییس مرکز امنیت بین المللی انستیتوی اقتصادی جهان و روابط بین المللی آکادمی علوم روسیه مایلند این گونه توجیه کنند که ” ممکن است مدودف از مسلح شدن جمهوری اسلامی به طور سری به سلاح هسته ای خبر دارد”. البته این سخنان به نحوی از مسلح شدن به طور سری میکند تا توانای ساخت سلاح هستهای از سوی ایران، موضوعی که قادر است کنفرانس امنیت هستهای در واشنگتن و اهداف آن را گوشزد کند.
شرکت 50 کشور در کنفرانس امنیت هستهای واشنگتن دارای معنای ویژهای است. ژنرال مایک مولن در دانشگاه نیویورک تصریح میکند که “نگرانی” وی از رسیدن ایران به “ظرفیت” ساخت بمب از این است که دیگر کشورهای منطقه نیز به دنبال ساخت بمب خواهند رفت.” به همین دلیل است که کارشناسان امنیتی برگزاری این کنفرانس را در 60 سال اخیر بی سابقه دانستهاند. غرب برای مسایل جهانی اقتصاد ابتدا اقدام به تاسیس گروه 7 کرد. روسیه به آن پیوست و تبدیل به گروه 8 شد. اخیرا برای خروج از بحران اقتصاد جهانی گروه 20 را تشکیل داد.
اکنون از نظر غرب خاورمیانه هستهای به معنای چالش در حوزه انرژی و موتور جهان است که میتواند بحرانهای جهانی را تشدید کند. این تصور با اخباری راجع به برهم زدن نظم جهانی از سوی رییس جمهوری ایران و یا نابودی اسراییل به صورت سیستماتیک دررسانههای جهانی در حال تکرار و تولید فضای جدید برای افکار عمومی است. حال اگر گروه 20 به این نتیجه رسیده باشد که منازعات ناشی از مسایل تروریستی و هستهای میتواند بحران جهانی اقتصاد را تشدید کند توجیه منطقی برای گردهمایی 50 کشور جهان در واشنگتن ایجاد شده است. در این وضعیت با واکنشهای رسانهای از قبل مشخص است که افکارعمومی این 50 کشور به طور مستقیم و غیر مستقیم کلیدواژههایی چون تروریسم، ایران، کشتارجمعی، و… را به عنوان عناصری قطعی پذیرفتهاند.
با آن که قرار است در این مرحله تحریمها با ابزارهایی همچون دیپلماسی قدرتمند، و حضور قابل توجه نظامی در منطقه همراه شوند و تحریمهای مالی نیز میتواند اهرمی دیپلماتیک به دست دهد تا اروپا و امریکا روی روسیه، چین، دولتهای خلیج فارس و … متمرکز شوند، ولی آیا این تحرکات به مرزهای قطعی خود یعنی عملیات نظامی نیز منتهی خواهد شد؟
عدم وجود سیاست مشخص در سیاست خارجی آمریکا موضوعی است که هم اکنون از سوی سیاستمداران امریکایی در برابر سیاست پیچیده ایران مورد انتقاد جدی واقع شده است.کارشناسان ارشد در کاخ سفید مدعیاند که هرگونه احتمال عدم به کار گیری مشت آهنین از سوی کاخ سفید میتواند حوزه سیاست خارجی این کشور را دچار ضعف کند.
درعین حال “الگ گرینفسکی” پروفسور دانشگاه دولتی روابط بین الملل و دانشگاه علوم انسانی روسیه و رئیس مرکز اروپا-آمریکای انستیتو اروپای آکادمی علوم روسیه، این سردرگمی در سیاست خارجی اوباما را منکر است و در برابر این سوال که حال چه زمانی ممکن است عملیات نظامی رخ دهد؟ می گوید:” پاسخ به این سوال بستگی به پیشبینی این دارد که چه زمانی ایران می تواند سلاح هسته ای کاملی بسازد. “آموس یادلین” رئیس اداره اطلاعات اسرائیل اواخر 2008 اعلام کرده بود که ایران از مرز فنی گذر کرده و اکنون می تواند خرج هسته ای بسازد، اما فعلاً تنها وقت کشی می کند.
“دنیس بلر” رئیس اداره ملی اطلاعات آمریکا نیز 10 مارس 2009 گفته بود که ایران “از نظر فنی می تواند اورانیوم غنای بالا به مقدار کافی برای آماده سازی یک خرج هسته ای در سال های 2010-2015 تولید کند”. اما ارزیابی اداره اطلاعات روسیه حداقل تا به امروز به هیچیک از مطبوعات راه نیافته است. اما دانشمندان روسی که با آنها اوایل سال 2007 صحبت داشته ام، معتقد بودند که کار روی ساخت سلاح هسته ای در ایران در دست انجام است و این کشور می تواند در سال 2012-2017 بمب اتمی خود را بسازد.”
بنابراین آیا همه اظهار سردرگمیها و ابراز سختیهایی که در سخنان مقامات امریکایی در برخورد با پروژه هستهای ایران مطرح شده یک جنگ روانی برای آن نیست تا امکانات ایران را مانند عراق به ورطه نابودی بکشاند؟
باید گفت که هنوز قواعد بازی سیاسی در حوزه هستهای به پایان نرسیده تا زمان حاکمیت نظامیان در صحنه بینالملل فراهم شود که این خود بخشی ناشی از سیاست پیچیده هستهای ایران است. این موضوع در 8 سال جنگ ایران و عراق نیز قابل مشاهده است . اخیرا کتابی راجع به ناگفتههای آیتالله هاشمی رفسنجانی فرمانده جنگ در باره قطعنامه 598 تحت عنوان ” دفاع وسیاست ” منتشرشده است که حاوی هوشیاری ایرانیان در سیاست خارجی است. آقای هاشمی در مقدمه کتاب جدید خاطرات خود نوشته است :” در سال 66 سیاست و دیپلماسی در مورد جنگ تشدید شد و نتیجه این اقدامات در سال 67 پذیرش قطعنامه و پایان جنگ بود. “
پیام برای این مطلب مسدود شده.