20.04.2010

ارسال نشانه‌های مثبت از طرف ایران برای مبادله‌ سوخت: ایران مبادله‌ی سوخت اتمی را فرصتی برای عادی سازی روابط با غرب خواند

دویچه‌وله: متکی از آمادگی تهران برای مبادله‌ی سوخت اتمی خبر داد و این اقدام را عاملی برای بهبود روابط میان ایران و غرب خواند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده که کشورش همچنان آماده‌ی گفتگو بر سر مبادله‌ی سوخت اتمی با ایران است.

منوچهر متکی‌، وزیر امور خارجه‌‌‌ی ایران تبادل سوخت هسته‌ای را «فرصتی مناسب برای اعتماد سازی طرفین» خواند و گفت: «اگر اصل تبادل سوخت مورد اتفاق نظر جدی باشد، در سایر زمینه‌ها امکان تبادل نظر و تفاهم برای اعتماد متقابل وجود دارد… فکر می‌کنیم اگر در طرف‌های دیگر اراده جدی برای تحقق فرمول تبادل سوخت وجود داشته باشد موضوع تبادل سوخت کماکان می‌تواند فرصتی اعتمادساز چندجانبه برای طرف‌های متفاوت از جمله برای ایران باشد.»

وزیر امور خارجه‌ی ایران، در نشست مطبوعاتی مشترک با احمد داوود اوغلو، وزیر امور خارجه‌ی ترکیه، با تأکید بر این نکته که تمام فعالیت‌های اتمی ایران زیر نظر آژانس بین‌المللی اتمی انجام می‌گیرد و ایران از گفت‌وگو استقبال می‌کند، در مورد اعمال تحریم علیه ایران گفت: « اگر یک کشور اروپایی علاقمند است با ایران مراودات اقتصادی نداشته باشد، ما نمی‌توانیم به آن اصرار کنیم.»

آمادگی واشنگتن در صورت گام‌های شفاف ایران
سخنان منوچهر متکی در حالی صورت می‌گیرد که فیلیپ کروالی، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ی آمریکا در کنفرانس خبری در روز دوشنبه (۱۹ آوریل) گفته بود آمریکا همچنان آماده‌ی گفت‌وگو بر سر مبادله‌ی سوخت اتمی با ایران است مشروط بر آن که دولت تهران گام‌های شفا‌ف‌تری را در راستای از بین بردن نگرانی‌های بین‌المللی در مورد برنامه‌های اتمی خود بردارد.

رابرت گیبز گفت: موضع‌گیری‌های ایران در برابر برنامه‌های اتمی‌اش معمولا با ظرفیت‌های واقعی این کشور تطابق ندارد فیلیپ کروالی با اشاره به این امر که پیشنهاد ارائه شده از سوی آژانس بین‌المللی اتمی به ایران همچنان بر قوت خود باقی است، خاطر نشان ساخت، واشنگتن امیدهای اندکی به پذیرفتن این پیشنهاد از سوی ایران دارد. وی همچنین افزود، ایالات متحده‌تمایلی به پذیرفتن پیشنهادی ندارد که تنها فرصت بیشتری را برای ایران فراهم می‌کند و تغییرات چشمگیری را نیز به همراه ندارد.

در همین حال رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید نیز روز دوشنبه در سخنانی اظهار داشت، موضع‌گیری‌های ایران در مورد برنامه‌های اتمی‌اش معمولا با ظرفیت‌های واقعی این کشور تطابق ندارد، اما با این حال شواهد جدی در این زمینه وجود دارند که جمهوری اسلامی به تعهدات بین‌المللی خود پایبند نیست.

اظهارات رابرت گیبز در حالی‌صورت می‌گیرد که مجتبی ثمره هاشمی، دستیار ارشد محمود احمدی‌نژاد در گفتگویی با خبرگزاری ایلنا از تأیید مکان‌یابی سایت جدید هسته‌ای توسط رییس‌جمهوری ایران خبر داده و گفته بود، پروسه‌ی ساخت این مرکز نیز با دستور وی آغاز خواهد شد.

هرچند ایران پیش از این مذاکره بر سر مبادله‌ی سوخت را پذیرفته بود، اما این مذاکرات به دلیل اصرار ایران برای انجام مبادله در خاک این کشور و رد این درخواست از سوی کشورهای غربی با شکست مواجه شد. از این رو نیز ایالات متحده و همپیمانانش،‌تلاش‌ها برای تصویب قطعنامه‌ی چهارم سازمان ملل علیه ایران را آغاز کردند.

اسرائیل و درخواست تحریم واردات بنزین به ایران
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در گفتگویی با شبکه‌ی تلویزیونی ABC خواستار تحریم بنزین وارداتی ایران به عنوان بخشی از “تحریم‌های فلج‌کننده‌‌” علیه جمهوری اسلامی شد. وی همچنین پیشنهاد کرد چنانچه شواری امنیت سازمان ملل متحد با تحریم ایران موافقت نکرد،‌کشورهای دیگر از جمله آمریکا و هم‌پیمانانش از فروش بنزین به ایران جلوگیری کنند.

بنیامین نتانیاهو خواستار تحریم بنزین وارداتی ایران شدچین و روسیه‌، دو عضو دائم شورای امنیت با اعمال تحریم‌های شدیدتر علیه ایران مخالف هستند و ترکیه و برزیل، دو عضو غیر دائم شورای امنیت نیز تصریح کرده‌اند که دیپلماسی و گفتگو با ایران را مناسب‌ترین گزینه برای برخورد با برنامه‌های هسته‌ای ایران می‌دانند.

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ی ایران در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در واکنش به سخنان اخیر مقامات آمریکایی گفت: «مشورت‌ها و رایزنی‌ها توسط برخی کشورهای دوست که مایلند اعتماد از دست رفته به غرب را جبران کرده و فرصت جدیدی برای غرب ایجاد کنند، پیشنهاداتی را مطرح کرده‌اند که برخی از این پیشنهادها منافاتی با شرایط ما ندارد که در دست پیگیری هستند.»

وی همچنین اضافه کرد، چنانچه شروطی که ایران در نظر داشته، در نظر گرفته شوند، مبادله امکان‌‌پذیر است. این گفته بیش از همه به سخنان فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اشاره دارد که خاطر نشان ساخته بود: «اگر ایران آماده‌ی مبادله‌ی سوخت اتمی باشد که نه تنها نیازهای این کشور را در برمی‌گیرد بلکه نگرانی‌های بین‌المللی در مورد برنامه‌های هسته‌ای این کشور را نیز شامل می‌شود، ما آماده‌ی گفتگو هستیم اما متأسفانه ایران هیچ‌گونه حرکت معناداری در این زمینه انجام نداده است.»

واکنش رابرت گیتس به گزارش نیویورک تایمز

گفتگوها بر سر مبادله‌ی سوخت با ایران و پیش‌برد تحریم‌های جدی‌تر علیه این کشور در حالی پیش می‌رود که به تازگی گزارشی در روزنامه‌ی “نیویورک تایمز” منتشر شد که حاوی یادداشتی “سری” از سوی وزیر دفاع آمریکا، رابرت گیتس خطاب به کاخ سفید بوده است. در گزارش نیویورک تایمز آماده است، که یادداشت گیتس این نظر را پیش می‌برد که آمریکا هنوز سیاست روشنی در قبال برنامه‌های پیش‌رونده‌ی اتمی حکومت اسلامی ایران ندارد. یادداشت ظاهراً زمانی نوشته شده است که وزارت دفاع آمریکا، کاخ سفید و سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا، تلاش متمرکزی برای تدقیق سیاست در قبال تهران داشته‌اند.

به فاصله‌ی کوتاهی پس از انتشار این یادداشت، رابرت گیتس بیانیه‌ای را منتشر کرد که در آن آمده بود مقصود وی در این نامه به درستی منعکس نشده است. وزیر دفاع آمریکا تصریح کرده بود که یادداشت وی به منزله‌ی “زنگ هشدار” برای دولت باراک اوباما نبوده و این کشور در وضعیتی است که می‌تواند نسبت به پیشامدهای احتمالی واکنش نشان دهد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates