18.01.2007

وزير ارتباطات: فيلترينگ جزيي از مهندسي است

روز:
شروين اميدوار:

روز گذشته و به دنبال سئوال اکبر اعلمي نماينده تبريز از وزير ارتباطات در مورد فيلترينگ گسترده سايت هاي اينترنتي، محمد سليماني در مجلس حاضر شد. محمد سليماني در برابر اين بحث که “به بهانه سايت هاي غير اخلاقي، سايت هاي سياسي فيلتر مي شوند” پاسخ قانع کننده اي نداشت.

دامنه فيلترنگ در روزهاي اخير به حدي افزايش يافته که با اعتراض نمايندگان مجلس نيزمواجه شده است. به نوشته خبرگزاري ها اکبراعلمي با بيان اينكه آزادي بيان و مبادله آزاد اطلاعات از حقوق مسلم شهروندي است، از محمد سليماني وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات پرسيد: “مبناي قانوني فيلترگذاري سايت‌هاي مجاز خبري سياسي فني و تخصصي و خدمات‌دهي به كاربران اينترنتي چيست؟”

نماينده تبريز همچنين از محمد سليماني خواست توضيح دهد که چرا “مدتي است كه سايت‌هاي سياسي علمي و تخصصي و خدمات دهي به كاربران اينترنتي نظير، نت استيت، بلاگرولينگ، و و بيش از ده ميليون سايت که اغلب آنها علمي، تخصصي و تحليلي و خبري هستند، فيلتر شده اند”. به نوشته خبرگزاري ها نماينده تبريز در سئوال خود از وزير ارتباطات به طور مشخص تعدادي از سايت هاي خبري و تحليلي را که توسط وزارت ارتباطات فيلتر شده اند هم چون”سايت امروز، سايت رويداد، سايت ملي مذهبي و سايت روز آنلاين” نام برد و از وزير ارتباطات خواست توضيح دهد که به چه استنادي و چرا اين سايت ها را فيلتر کرده اند.

در بخش ديگري از سئوال نماينده تبريز از وزير ارتباطات با اشاره به “استفاده ناصحيح از كلمات كليدي براي فيلتر كردن سايت‌هاي اينترنتي” که “سبب مسدود شدن بسياري از سايت‌هاي مجازي كه ادامه فعاليت آنها منع قانوني ندارد شده است” آمده: “عدم انعطاف در طبقه‌بندي كاربران باعث سوق پيدا كردن مراكز و سازمان‌ها به استفاده از ارتباطات اينترنتي در خصوص انعقاد قرارداد با شركت هاي خصوصي داخلي يا خارجي شده است”.

فيلترينگ جزيي از مهندسي است!

محمود سليماني، وزير ارتباطات اما در پاسخ به نماينده تبريز فيلترينگ ده ميليون سايت اينترنتي را “نادرست و غير واقعي”اعلام کرد. او هم چنين گفت که: “موضوع فيلترينگ در سال 81 در شورايعالي انقلاب فرهنگي تصويب شده و رييس‌‏جمهوري وقت ابلاغ كرده است و از سال 81 كميته تعيين مصاديق براي شناسايي پايگاه‌هاي اينترنتي غير مجاز فعاليت خود را آغاز كرده است”.

محمد سليماني بدون اشاره به “قانوني” که کميته تعين مصاديق بر اساس آن فعاليت مي کند، گفت اين كميته براساس “ضوابطي مشخص” فعاليت مي‌كند.

وزير ارتباطات اين را هم گفت که “فيلترينگ بحثي علمي است” و تاکيد کرد که “فيلتر از درس‌هاي اساسي در رشته‌‌هاي مختلف مهندسي است و اين امر پالايشي براي جدا سازي موارد مناسب از موارد نامناسب و مخرب است و اين مسئله اجتناب ناپذير مي‌باشد”.

محمد سليماني وزارت ارتباطات و فناوري را “مجري مصوبات كميته تعيين مصاديق و تصميمات قضايي” معرفي کرد و گفت: “از ميان مصاديقي كه نماينده سؤال كننده مطرح كرد، فقط يك سايت فيلتر شده و آن هم به دليل مستهجن بودن آن است و بقيه پايگاه‌هاي عنوان شده باز است”.

اما اکبر اعلمي در پاسخ به اين ادعاي وزير ارتباطات گفت: “از وزير ارتباطات مي‌خواهم با استفاده از كارتهاي اينترنتي كه در اختيار مردم است، به اينترنت سري بزند تا به صحت ادعاي من مبني بر فيلتر بودن بسياري از پايگاه‌هاي ياد شده پي ببرد”. نماينده تبريز هم چنين به وزير توصيه کرد: ” براي پي بردن به فيلترينگ گسترده سايت هاي اينترنتي مي توانيد از كاربران اينترنتي هم نظر سنجي كنيد، تا ببيند ادعاي من صحيح است يا نه”.

وزير ارتباطات با بيان اينكه “هم اكنون نسبت به شهريور84 ظرفيت پهناي باند اينترنتي كشور چهار برابر شده است” گفت: “هر كسي پهناي باند بخواهد، وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در زماني بسيار كوتاه مي‌تواند پهناي باند در اختيار وي قرار دهد”. اين در حالي است که بارها سخنان او در دفاع از ممنوعيت ارائه اينترنت پر سرعت و پهناي باند بيش از 128 براي کاربران در رسانه هاي کشور منعکس شده، و از اواخر تابستان ارائه اينترنت پر سرعت به کاربران معمولي هم ممنوع شده است.

اکبر اعلمي که عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس است، در پايان توضيحات وزير ارتباطات اعلام کرد از سخنان وزيرقانع نشده و سئوال نماينده تبريز از وزير ارتباطات براي بررسي بيشتر به کميسيون مربوط ارجاع شد. اعلمي هم چنين گفت: “ما با فيلترينگ موافق هستيم اما با مصاديق آن مخالف هستيم، چرا كه شما به بهانه مقابله با سايت‌هاي غيراخلاقي به جان سايت‌هاي سياسي افتاده‌ايد”.

بازار گرم اطلاعيه هاي ارشادي

وزارت ارشاد روز گذشته با انتشار اطلاعيه اي “کليه سايت‌ها و پايگاه‌هاي خبري را كه بدون داشتن مجوز خبرگزاري از اين عنوان استفاده مي‌كنند ملزم كرد ظرف مدت 72 ساعت نسبت به اصلاح نشان [لوگوي]خود اقدام و در متن اخبار منتشر شده از عنوان خبرگزاري يا عنوان‌هاي مشابه مانند نيوز آژانس، استفاده نکنند”.

به نوشته خبرگزاري ايسنا در اين اطلاعيه که با عنوان”هيات نظارت بر خبرگزاري‌هاي غيردولتي” صادر شده”دبيرخانه هيات نظارت بر خبرگزاري‌هاي غيردولتي” هشدار داده که”در صورت تخطي و توجه نكردن سايت‌ها و پايگاه‌هاي خبري مورد نظر نسبت به اجراي مصوبه‌ فوق با آن‌ها برخورد قانوني صورت خواهد گرفت”.
وزارت ارشاد در اين اطلاعيه همچنين شماري از سايت‌ها و پايگاه‌هاي خبري را كه به گفته مسئولان اين وزارتخانه”به صورت غيرقانوني از عنوان خبرگزاري در نشان يا متن اخبار خود استفاده مي‌كنند”، نامبرده است. اين سايت ها و پايگاه هاي خبري شامل”البرز، ايران نيوز، انتخاب، حيات، آفتاب، ميراث، آريا، اكونيوز، كشاورزي ايران، ايونا، آينده روشن، ايسكانيوز، سلام، آنا، فوتبال ايران، پانا، ورزش آذربايجان، كوير، تقريب و عكس سوره”است. نکته حائز اهميت در اين ميان آن است که مديريت بيشتر اين سايت هاي خبري را شخصيت هاي شناخته شده جناح راست بر عهده دارند. خبرگزاري ايران نيوز متعلق به نزديکان محمد باقر قاليباف است، مديريت خبرگزاري آريا با امير محبيان، خبرگزاري آنا متعلق به دانشگاه آزاد اسلامي و آينده روشن ارگان رسانه اي يک نهاد مربوط به مهدويت در قم است. خبرگزاري آفتاب بر اساس اخبار منتشر شده تحت نظر مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت، خبر گزاري حمايت نزديک به قوه قضاييه و خبرگزاري پانان متعلق به سازمان دانش آموزي از تشکل هاي نزديک به جناح راست و خبرگزاري انتخاب تحت نظر مهدي فقيهي سردبير روزنامه انتخاب است.

در اين ميان برخي از اين پايگاه هاي خبري و از جمله سايت خبري ايرانيوز اعلام کرده اند که اطلاعيه وزارت ارشاد”پس از ماهها بلاتكليفي درخواست ها براي كسب پروانه خبرگزاري و عليرغم تامين تمام شرايط لازم قانوني” براي کسب مجوز خبرگزاري صادر شده است.

اطلاعيه اخير وزارت ارشاد به دنبال چند اطلاعيه قبلي اين وزارتخانه منتشر مي شود که به گفته صاحبنظران در ادامه تلاش براي ايجاد محدوديت بيشتر و افزايش کنترل بر سايت هاي اينترنتي صورت گرفته است.

بازنگري مجوز آي اس پي ها

همزمان با تلاش وزارت ارشاد براي کنترل سايت هاي اينترنتي، وزارت ارتباطات نيز بر شدت فيلترينگ سايت ها و وبلاگ هاي اينترنتي افزوده است. علاوه بر اين از اوايل هفته گذشته و با اجراي “دستورالعمل جديد سازمان تنظيم مقرارت راديويي” مجوز کليه آي اس پي هاي فعلي کشور لغو شده و به شرکت هاي ارائه دهنده اينترنت اعلام شده که مجوز هاي آنها مورد بازبيني قرار خواهد گرفت و تنها در صورت داشتن صلاحيت اجازه کار به آنها داده خواهد شد.

اعتراض نماينده تبريز به فليترينگ گسترده در حالي صورت مي گيرد که برخي از نهادهاي بين المللي به واسطه فيلترينگ بيش از ده ميليون سايت و وبلاگ، جمهوري اسلامي را در رديف دشمنان اينترنت قرار داده اند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates