خروج روزانه ۸ دانشآموخته دکترا و کارشناسی ارشد از کشور
آفتاب: در پی انتشار گزارش هایی مبنی بر افزایش روند مهاجرت نخبگان، کمیته ویژهای برای بررسی این موضوع تشکیل شد.
آفتاب: عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به روند نگرانکننده خروج نخبگان از کشور از تشکیل جلسه ویژه برای بررسی مهاجرت نخبگان با حضور ۱۲ نماینده وزارت خانه و دستگاهها خبر داد و گفت: در این جلسه سیاستهای کلی در ارتباط با مقابله با خروج نخبگان بررسی شد و راهکارهایی از جمله افزایش حمایتهای مالی، اجتماعی، حمایت های معنوی و سیاسی برای برون رفت از این وضعیت پیشنهاد شدو به نظر می رسد کوتاهی دستگاه هایی از جمله وزارت علوم و بنیاد نخبگان در ارائه حمایت ها و ناهماهنگی بعضی وزارت خانه ها باعث تشدید این معضل شده است.
به گفته سلیمی، بررسیها نشان میدهد از ابتدای سال ۸۸ در هر روز ۳ دانش آموخته دوره دکترا و ۵ دانش آموخته کارشناسی ارشد به خارج از کشور مهاجرت کردهاند که این وضعیت بسیار نگران کننده است.
بنا به گزارش صندوق بینالمللی پول نیز سالانه ۱۸۰ هزار تحصیل کرده از کشور خارج میشوند که این روند سالانه ۵۰ میلیارد دلار به کشور خسارت وارد میکند.
علیرضا سلیمی در گفت وگو با خراسان همچنین افزود: کمیته بررسی علل خروج نخبگان که از مدتی قبل ایجاد شده اولین جلسه خود را با حضور ۱۲ نماینده از سازمانها و نهادهای مختلف از جمله وزارتخانههای علوم، اطلاعات، بهداشت، امور خارجه، بنیاد ملی نخبگان و اعضای کمیسیون آموزش تشکیل داد. این کمیته کار خود را به صورت هفتگی ادامه میدهد.
وی با اشاره به بررسی ۳ مسئله عمده در اولین جلسه کمیته بررسی وضعیت خروج نخبگان تاکید کرد: اولین موضوع تعیین یک دورنمای کلی از وضعیت خروج و مهاجرت نخبگان و دستیابی به یک آمار دقیق از میزان خروج نخبگان است تا بتوانیم در تصمیم گیریها و حل این مسأله دقیق تر عمل کنیم.
وی تصریح کرد: اغلب نخبگان به اشکال گوناگون از جمله گردشگری، تجارت، تحقیق و پژوهش، از کشور خارج می شوند در این صورت برای دریافت ویزا نیازی به ارائه مدرک تحصیلی ندارند به همین دلیل نمیتوان به راحتی آمار خروج نخبگان را استخراج کرد.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه در بحث جلوگیری از خروج نخبگان بین سازمانها و دستگاههای مختلف ناهماهنگی وجود دارد بهطوری که در حال حاضر وزارت امور خارجه با سهولت ویزا در اختیار نخبگان قرار میدهد و یا وزارت علوم حمایتهای لازم را برای ماندن نخبگان در کشور به عمل نمیآورد.
سلیمی هچنین با تاکید بر این که باید امتیازاتی برای نخبگان در کشور در نظر گرفته شود، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد در شرایط کنونی باید تسهیلات و مشوقهایی برای نخبگان در نظر بگیریم تا انگیزه ماندگاری و ادامه تحصیل و تحقیق و پژوهش در کشور را داشته باشند.
وی هم چنین تصریح کرد: یکی دیگر از مباحث مهم در این کمیته بررسی علل داخلی خروج نخبگان است که باید به طور خاصی مشخص شود که چه عواملی باعث خروج نخبگان از کشور میشود. البته در این مسیر ممکن است که نیاز به اتخاذ تصمیماتی داشته باشیم که اصلاح برخی قوانین از این جمله است.
وی اضافه کرد: یکی از موضوعات مهم دیگر تقویت سیستم اطلاعرسانی است. در حال حاضر این احتمال وجود دارد که نخبگان خارج از کشور با مشکلات فراوانی روبهرو باشند. در این میان اگرچه برای برخی از نخبگان زمینه مناسب برای کار و فعالیت در خارج از کشور فراهم شده است اما عده کثیری از آنان با گرفتاری های پیچیده شغلی و تحصیلی در خارج از کشور مواجه هستند که برای آگاهی یافتن از این وضعیت و یافتن راهکارهایی برای حل مشکلات آنان نیازمند ایجاد یک سیستم اطلاعرسانی قوی هستیم.
پیام برای این مطلب مسدود شده.