عشوههای خرکی آخوندها: مهمانی “غیرمنتظره” منوچهر متکی در سازمان ملل
دویچهوله: وزیر امور خارجهی ایران که برای شرکت در کنفرانس ان پی تی در نیویورک حضور داشت، در آخرین روز اقامت خود، تمامی کشورهای عضو شورای امنیت را به ضیافت شام دعوت کرد. چین تنها عضو دائمی بود که سفیر خود را به این مهمانی فرستاد.
منوچهر متکی، وزیر امور خارجهی ایران پنجشنبه شب ( به وقت محلی) در اقدامی که برخی ناظران آن را “غیرمنتظره” خواندند، تمامی ۱۵ عضو شورای امنیت را به شرکت در یک مهمانی شام دعوت کرد. این مهمانی در اقامتگاه سفری ایران در سازمان ملل، واقع در منهتن برگزار شد.
این حرکت ایران در حالی صورت گرفت که در هفتههای اخیر رایزنیهای پنجعضو دائم شورای امنیت و همچنین دیگر کشورهای عضو، بر سر اعمال دور تازهای از تحریمها علیه ایران در جریان است.
یوکیو تاکاسو، سفیر ژاپن در سازمان ملل متحد، پس از این مهمانی به خبرنگاران گفت: «ما برای مذاکره به اینجا نیامده بودیم، بلکه تنها برای تبادل نظر کلی و صریح جمع شده بودیم. هیچ سخنی در مورد تحریمها به میان نیامد.» الخاندرو ولف، نمایندهی آمریکا در این مهمانی از ابراز هر گونه نظری خودداری کرد و تنها در جملهای کوتاه، این مهمانی را “بسیار خوب” خواند. نمایندگان دیگر کشورها بدون گفتوگو با خبرنگاران پس از دو ساعت مهمانی را ترک کردند.
دولتهای غربی ایران را متهم به ساختن بمب اتمی میکنند اما ایران همواره بر صلحآمیز بودن برنامههای هستهای خود تأکید کرده استبه گفتهی یکی از مقامات آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، واشنگتن این مهمانی را به عنوان فرصت دیگری برای ایران دیده است تا به شورای امنیت نشان دهد که آمادهی پذیرش خواستههای آنان و همچنین قوانین بینالمللی است. وی همچنین افزود، این اقدام نشاندهندهی این است که ایرانیها متوجه این نکته شدهاند که تلاشها در شورای امنیت و سازمانهای دیگر برای ملزم ساختن ایران به اجرای تعهدات بینالمللیاش تنها منجر به انزوای این کشور و آسیب خوردن آنها خواهد شد.
یکی دیگر از دیپلماتهای غربی عضو شورای امنیت نیز در مورد این اقدام غیرمنتظره ایران اظهار داشت، این دیدار ثابت کرد که شورای امنیت همچنان در حال ادامهی اتخاذ سیسات “دو جانبه” خود در قبال ایران، یعنی گفتوگو و تهدیدهای همزمان به تحریم، است.
به گفتهی خبرنگاران، ۱۳ هیأت نمایندگی از مجموع ۱۵ کشور عضو شورای امنیت، در مهمانی حضور یافتند. دیپلماتهای نیجریه و گابون، دو کشور غایب در این مهمانی بودند. چین تنها عضو دائم شورای امنیت بود که سفیر خود در سازمان ملل را به این مهمانی فرستاده بود و چهار عضو دیگر (بریتانیا، فرانسه، روسیه، آمریکا) در سطح پایینتری در این مهمانی حضور داشتند. پس از قطع روابط ایران و آمریکا، در دهههای اخیر این از معدود مواردی بوده است که دیپلماتهای ارشد دو کشور با یکدیگر دیدار داشتهاند.
در همین حال اعضای غیردائم شورای امنیت (اتریش، بوسنی و هرزگوین، برزیل، ژاپن، لبنان، مکزیک، ترکیه و اوگاندا) نیز در سطح سفیر در مهمانی وزیر امور خارجهی ایران حضور پیدا کردند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.