09.05.2010

انفجار بمب 8‌ ميليارد تني در اروميه!

بازتاب: در صورت خشك شدن درياچه و ورزش بادهاي حاوي نمك به سمت شهرها و زمين كشاورزي اطراف درياچه، بسيار مخرب است/آرتميا، جانوار بومي درياچه اروميه قدرت توليد مثل خود را از دست داده و اين يعني تهديد جان فلامينگوهاي منطقه.
در صورت عدم اقدام موثر در نجات درياچه اروميه اين بمب نمكي 8 ميليارد تني مشكلات بسياري عديده‌اي ايجاد مي‌كند، آنچنان كه مشاور محيط‌طبيعي سازمان محيط‌زيست معتقد است:با توجه به ميزان بالاي درياچه اروميه در صورت خشك شدن درياچه و ورزش بادهاي حاوي نمك به سمت شهرها و زمين كشاورزي اطراف درياچه، بسيار مخرب است، بايد دقت داشته باشيم وجود نمك در شهرها، تخريب ساختمان‌ها و خودروها را به دنبال دارد، همچنين موجب شور شدن زمين‌هاي كشاورزي شده و آنها را از حيث انتفاع خارج مي‌كند كه مسلما هزينه‌هاي سنگيني رابر جامعه متحمل مي‌سازد.

مسعود باقرزاده‌كريمي كارشناس مسئول تالاب‌ها و مشاور محيط طبيعي سازمان حفاظت محيط زيست در تبيين وضعيت حال حاضر درياچه اروميه به خبرگزاری ايلنا گفت: با توجه به بارش‌هاي امسال كه 10 درصد از متوسط بارش‌هاي سال گذشته بيشتر بوده، در حال حاضر 40 سانتي‌متر ارتفاع اب درياچه اروميه بالا آمده و از 6/1271 سانتي متر در سال گذشته به 1272 سانتي متر رسيده است.

او ادامه داد: اما با توجه به اينكه حداقل آب لازم براي اينكه درياچه از آستانه خطر دور شود 1/1284 است هنوز تا رسيدن آب درياچه به حد نرمال، 1/2 متر آب نياز است و با توجه به درپيش داشتن ماه‌هاي گرم سال به نظر نمي‌رسد به ميزان آب درياچه اضافه شود.

باقرزاده‌كريمي توضيح داد: شوري آب درياچه اكنون بالاي 300 گرم در ليتر است كه اين شوري باعث مي‌شود آرتميا، جانوار بومي درياچه اروميه قدرت توليد مثل خود را از دست داده و كاهش آرتميا در درياچه موجب مي‌شود كه نسل فلامنيگو كه غذاي اصلي‌اش آرتميا است در معرض خطر قرار گيرد كه همين امر خطر كاهش تنوع زيستي اين اكوسيستم بي‌نظير را افزايش مي‌دهد.
او ادامه داد: ما كماكان با توجه به خشك شدن 10‌ها هزار هكتار از زمينهاي اطراف درياچه خطر افزايش و گسترش شوره زارها را در پيش داريم.

اين كارشناس تالاب دلايل خشك شدن درياچه را اينگونه بيان كرد : عواملي كه باعث شده‌اند درياچه به چنين وضعيتي دچار شود متنوع است، اما به طو كلي مي‌توان آنها را در دو دسته تقسيم بندي كرد. عواملي كه انسان در آن نقش داشته است شامل استفاده بي‌رويه از منابع آب، ‌توسعه بي‌رويه كشاورزي در اطراف درياچه و تغييرات اقليمي است كه با توجه به كاهش نزولات آسماني و تغييرات آب و هوايي، اكوسيستم درياچه را تحت تاثير قرار داده است.
او تصريح كرد: در سال‌هاي اخير مطالعاتي براي اينكه مشخص شود كدام عامل تاثير بيشتري بر خشك شدن درياچه داشته، انجام شده است. عوامل طبيعي اثر زيادي داشته ولي عوامل انسان تاثيرگذار تر بوده است.

باقرزاده كريمي تاكيد كرد: بنابراين اگر بخواهد حركتي انجام شود مي‌توان عوامل انساني را با مديريت درست منابع، تغيير الگوي كشت، افزايش بهره‌وري آب و بهبود نگرش مردم نسبت به مسائل محيط زيست و خيلي اقدامات ديگري به حداقل رساند. اين كارشناس تالاب‌ها ادامه داد: البته طرح‌هايي كه اكنون در قالب طرح حفاظت از تالاب‌ها با همكاري سازمان محيط زيست و چند وزارتخانه مانند راه و ترابري، كشاورزي و نيرو در حال انجام است براي كاهش همين عوامل انسان ساخت است.

او اقداماتي موثر براي نجات درياچه را اين‌گونه بيان كرد: ارائه راهكارهايي براي صرفه‌جويي در مصرف آب، كاهش سطح درياچه، افزايش آب ورود به درياچه و هدايت بعضي منابع ابي به داخل درياچه مي تواند در نجات جان درياچه بسيار متنوع باشد.

او در مورد طرح انتقال آب درياي خزر به درياچه اروميه براي تامين آب درياچه اروميه گفت: انتقال آب از درياي خزر به اروميه از نظر فني امكان دارد اما از لحاظ عمليات و اعتباري تقريبا غير ممكن است زيرا نزديك به 30 تا 40 برابر اعتبارات آب مناطق غرب كشور نياز دارد و با توجه به عواملي ديگري مانند تغيير ارتفاع آب عملا مورد اجرا نخواهد بود.

مشاور محيط طبيعي سازمان حفاظت محيط زيست توضيح داد: انتقال آب از رودخانه ارس هم اگر به حق آبه‌ها توجه شود و موافقت ساير كشورها اخذ شود قابل انجام است، اما استفاده از رودخانه‌هاي داخلي استان نيز مي‌تواند به‌عنوان راهكار ديگري مورد نظر قرار گيرد.
او تاكيد كرد: در هر صورت به عقيده من، بايد در نوع مديريت و نگرش نسبت به مسائل زيست محيطي تجديد نظر شود و الا همين مساله انتقال آب هم در دراز مدت مي‌تواند براي ما مشكل ساز شود.

باقرزاده‌كريمي به كاربردن اصطلاح مرگ درپاچه را كه توسط ژورناليست‌ها براي حساس كردن مردم در مورد مسائل زيست محيطي به كار مي‌رود را مناسب ندانست و گفت: مي توان اصطلاح مرگ در پاچه اينگونه اصلاح كرد كه درياچه يكسري كاركردها و ارزش‌هايي دارد كه اكنون پخش قابل توجه‌اي از اين كاركردها مختل شده ولي اينكه ايا اين مختل شدن قابل برگشت است يا خير مشخص نيست.

اودر مورداينكه آيا مي‌توان روند خشك شدن درياچه اروميه را به بمب نمك 8 ميليارد تني كه بعضي كارشناس به كار برد گفت: با توجه به ميزان بالاي درياچه اروميه در صورت خشك شدن درياچه و ورزش بادهاي حاوي نمك به سمت شهرها و زمين كشاورزي اطراف درياچه اروميه بسيار مخرب خواهد بود اين تعبير يعني بمب نمك 8 ميليارد تني تعبير غلطي نيست.

اين كارشناس تالاب‌ها توضيح داد: وجود نمك در شهرها، تخريب ساختمان‌ها و خودروها را به دنبال دارد، همچنين موجب شور شدن زمين‌هاي كشاورزي شده و آنها را از حيث انتفاع خارج مي‌كند كه مسلما هزينه‌هاي سنگيني رابر جامعه متحمل مي‌سازد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates