افزايش فشار کنگره بر دولت بوش در مورد ايران
بیبیسی:
با اوجگيری اقدامات دولت جورج بوش عليه ايران، گروهی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا که نگران بروز جنگ ديگری با ايران هستند، پيش نويس قطعنامه ای را تنظیم کرده اند تا رئيس جمهور را ملزم کنند پيش از هرگونه حمله ای به ايران از کنگره اجازه بگيرد.
نمایندگانی که متن قطعنامه را تنظیم کرده اند روز پنجشنبه در یک کنفرانس خبری علنا ابراز نگرانی کردند که سیاست تخاصم جویانه اخیر رئيس جمهور آمريکا در عراق و خلیج فارس نسبت به ايران، ممکن است آمریکا را وارد جنگ با اين کشور کند.
اين حرکت نشانه اضطراب نمايندگانی است که شاهد تصويب قطعنامه جنگ عليه عراق در سال 2002 در کنگره بوده اند، جنگی که برای آمريکا هزينه زيادی داشته و بسياری از آنها اکنون آن را اشتباه می دانند.
به علاوه آنها از اين موضوع نگرانند که دولت آمريکا از همان قطعنامه مربوط به عراق برای انجام عمليات نظامی عليه ايران استفاده کند.
در آن قطعنامه که عمليات نظامی عليه عراق را در صورت لزوم مجاز می کرد آمده است که اگر لازم باشد آمريکا می تواند برای دفاع از منافع خود در خارج از خاک عراق هم به زور متوسل شود.
سناتورهای آمريکايی هفته گذشته به دولت بوش هشدار دادند از این بخش از مصوبه کنگره برای توجیه عملیات نظامی در داخل خاک ایران استفاده نکند.
علل نگرانی
دولت آمريکا در هفته های اخير بر شدت کلام خود عليه ايران افزوده و همزمان طی يک رشته اقدامات از جمله بازداشت پنج کارمند ايرانی دفتر روابط جمهوری اسلامی در شمال عراق و اعزام ناو هواپيمابر به خليج فارس سعی کرده است به ايران ضرب شست نشان دهد.
دولت آمريکا می گويد اين اقدامات را در واکنش به افزايش دخالت های ايران در عراق به ويژه آنچه کمک آن کشور به شبه نظاميان شيعه عنوان می کند انجام می دهد؛ اتهامی که ايران رد کرده است.
اکنون گروهی 11 نفره متشکل از اعضای هر دو حزب، به سرپرستی يک نماينده جمهوری خواه، می گويند دولت آمريکا اجازه ندارد از قطعنامه های قبلی برای حمله به ايران استفاده کند.
آنها در پيش نويس قطعنامه تصريح کرده اند جورج بوش باید پیش از هر گونه لشکرکشی به ایران از کنگره اجازه بگیرد، مگر آنکه ایران در حمله به آمریکا پيشگام شود و یا آنکه شواهد قوی دال بر حمله قریب الوقوع ایران در دست باشد.
مارتین میهن، عضو دمکرات مجلس نمایندگان آمریکا که یکی از تنظیم کنندگان این قطعنامه است نسبت به تکرار سناریوی عراق در مورد ایران ابراز نگرانی کرد:
“من اینجا نیامده ام که به شما بگویم به ایران اطمینان دارم. بلکه آمده ام بگویم من به دولت بوش اطمینان ندارم. این دولت در جریان جنگ در عراق آنقدر دروغ گفته که فکر نمی کنم با مردم آمریکا و کنگره رو راست باشد.”
جورج بوش چهارشنبه هفته گذشته در يک سخنرانی کليدی برای تشريح سياست تازه خود در عراق گفت قصد دارد بيش از 21 هزار سرباز ديگر به آن کشور اعزام کند و تهديد کرد شبکه هايی که به گفته وی با حمايت ايران به عوامل خشونت در عراق سلاح های پيشرفته می رسانند را تعقيب و نابود خواهد کرد.
وی همچنين از اعزام يک ناو هواپيمابر ديگر به خليج فارس خبر داد.
آن اظهارات به اين نگرانی در ميان اعضای کنگره دامن زد که وی قصد عمليات نظامی در خاک ايران را دارد.
پيامی برای جورج بوش
روز بعد از آن سخنرانی دو سناتور دمکرات عليه هرگونه عمليات نظامی عليه ايران به دولت بوش هشدار دادند.
از جمله سناتور دموکرات جوزف بایدن، رییس جدید کمیته روابط امور خارجه سنا، تاکید کرد اگر جورج بوش بخواهد تحت عنوان کشف و نابود کردن شبکه های حامی گروه های عراقی در خاک ایران دست به عملیات نظامی بزند در برابر او خواهد ایستاد.
مقام های دولت بوش از جمله رابرت گيتس، وزير دفاع اين کشور، در واکنش به اين نگرانی ها تاکيد کردند که هيچ برنامه ای برای انجام عمليات نظامی در خاک ايران ندارند. سخنگوی کاخ سفيد نيز روز چهارشنبه اطمينان داد آمريکا قصد حمله به ايران را ندارد.
اما کاخ سفيد عليرغم اين تلاش ها نتوانسته خيال نمايندگان کنگره را راحت کند.
آقای ميهن گفت: “این قطعنامه حاوی این پیام قدرتمند است که کنگره دیگر بی تفاوت نخواهد ماند و اجازه نخواهد داد که [دولت بوش] وارد معرکه دیگری شود که امنیت آمریکا و جهان را تضعیف می کند.”
این قطعنامه پیش از آنکه وجهه قانونی پیدا کند باید به تصویب مجلس نمایندگان و سنای آمریکا و نیز امضای جورج بوش برسد.
به گفته کارشناسان این قطعنامه بیشتر جنبه نمادین دارد زیرا حتی اگر کنگره آمریکا آن را تصویب کند آقای بوش به احتمال زياد آن را وتو خواهد کرد.
از سوی ديگر رابرت گيتس، وزير دفاع آمريکا، که سرگرم ديدار با رهبران عرب بوده است بار ديگر تکرار کرد هيچ کس خواهان مناقشه ديگری در منطقه نيست.
اما وی از تقويت قدرت نظامی آمريکا در منطقه به عنوان راهی برای مهار بلندپروازی های ايران دفاع کرد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.