واکنش های محتاطانه جهانی به توافق هسته ای ایران
بیبیسی: در پی اعلام موافقت ایران با مبادله سوخت هسته ای، آژانس بین المللی انرژی اتمی و برخی از اعضای دایم شورای امنیت نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند.
این توافق در جریان مذاکرات محمود احمدی نژاد، لولا دا سیلوا، و رجب طیب اردوغان، رهبران ایران، برزیل و ترکیه در تهران حاصل شد و بر اساس آن، قرار است ایران یک هزار و دویست کیلوگرم اورانیوم غنی شده با غلظت پایین به ترکیه بفرستد و در ازای آن، سوخت هسته ای برای راکتور تحقیقاتی تهران دریافت کند.
متن کامل بیانیه هسته ای ایران، برزیل و ترکیه
الستر برت، از مقام های وزارت امور خارجه بریتانیا روز دوشنبه 27 اردیبهشت، (هفدهم مه) چند ساعت پس از اعلام این توافق گفت: “ایران همچنان مایه نگرانی جدی است.”
وی افزود اگر ایران می خواهد بخشی از اورانیوم با غلظت پایین خود را برای مبادله با سوخت هسته ای به خارج بفرستد، باید “فورا” آژانس بین المللی انرژی اتمی را در جریان این امر قرار دهد.
وی گفت تا زمانی که ایران بتواند جامعه جهانی را متقاعد کند که برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز است، اقدامات شورای امنیت سازمان ملل متحد در زمینه اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران باید ادامه یابد.
اما ترکیه که از امضاکنندگان توافق تهران است، گفته است حالا دیگر نیازی به اعمال تحریم های جدید علیه ایران نیست.
لولا دا سیلوا، رییس جمهوری برزیل این موافقت نامه را موفقیت دیپلماسی خواند. وی گفت: برزیل به امکان حصول یک توافق در این زمینه اعتقاد داشت. مسئله مهم این است که ارتباطی مبتنی بر اعتماد میان ما ایجاد شد. بدون اعتماد، نمی توان سیاست را پیش برد. باید به افراد اعتماد کرد. من فکر می کنم دستاوردی بزرگ کسب کردیم.”
دیمیتری مدودیف، رییس جمهوری روسیه هم از این توافقنامه استقبالی محتاطانه کرده، اما در عین حال گفته است که هنوز این سئوال باقی می ماند که آیا این توافقنامه به تنهایی “کافی” است.
البته رییس جمهوری روسیه گفته امیدوار است بتواند به زودی با لولا دا سیلوا، رییس جمهوری برزیل مکالمه تلفنی داشته باشد تا “اطلاعات دست اول” را از او بگیرد. اما با این حال آقای مدودیف، اینکه این مذاکرات نتیجه ای در پی داشته است و توافقی در مورد موضوع پرونده هسته ای ایران به همراه داشته را مثبت ارزیابی کرده است.
فرانسه از موافقت نامه ایران با کشورهای برزیل و ترکیه استقبال کرده و برنارد کوشنر، وزیر امور خارجه این کشور گفته است این به عهده آژانس بین المللی انرژی اتمی است که در این باره تصمیم گیری کند.
نکات اصلی توافق هسته ای ایران با ترکیه و برزیل
* ایران ظرف یک هفته آژانس بین المللی انرژی اتمی را در جریان جزئیات این توافق قرار می دهد
* اگر گروه وین، متشکل از آمریکا، روسیه، فرانسه و آژانس بین المللی انرژی اتمی، این توافق را بپذیرد، ایران یک هزار و دویست کیلوگرم اورانیوم با غلظت پایین به ترکیه تحویل می دهد
* این مقدار اورانیوم، در زمانی که در ترکیه است، همچنان متعلق به ایران خواهد بود
* ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی می توانند به طور مشترک بر این اورانیوم نظارت داشته باشند
* گروه وین باید ظرف یک سال، یک صد و بیست کیلوگرم سوخت هسته ای به ایران تحویل دهد
* ایران می تواند از ترکیه بخواهد که اورانیوم با غلظت پایین را “فورا و بدون قید و شرط” به ایران برگرداند
اما فرانسه در عین حال هشدار داده که توافق ایران با برزیل و ترکیه ممکن است باعث تغییر برنامه هسته ای ایران نشود.
وزارت امور خارجه فرانسه اعلام کرد: این توافق نامه، موضوع اصلی برنامه هسته ای ایران و نیز موضوع ادامه دار غنی سازی توسط این کشور را حل نمی کند.
مقامات اتحادیه اروپا نیز در واکنش به توافق نامه هسته ای ایران گفته اند که موضع این اتحادیه ماه هاست که روشن است و تغییری نکرده. به گفته آنها این اتحادیه “به شدت نگران” برنامه هسته ای ایران است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، هرمان ون رومپی، رییس شورای اتحادیه اروپا گفته است که این اتحادیه از هفت ماه پیش آماده مذاکره با ایران در این زمینه بوده است اما ایران نتوانسته در این زمینه اقدام کند.
این مقام ارشد اتحادیه اروپا افزود: نگرانی اصلی، تامین سوخت راکتور تحقیقاتی تهران نیست بلکه موضوع اصلی، برنامه هسته ای ایران است. آزانس بین المللی انرژی اتمی پیشنهادهای قابل قبولی به ایران در مورد راکتور تحقیقاتی تهران داده است اما ایران به این پیشنهادها پاسخ مثبتی نداده است.
اسرائیل نیز به توافق ایران با برزیل و ترکیه واکنش تردید آمیز نشان داده است.
به گزارش خبرگزاری ها، مقامات اسرائیلی گفته اند “در حال بررسی جزییات” این توافق نامه هستند. به نقل از مقامات اسرائیل همچنین گزارش شده که “این نگرانی” وجود دارد که توافقنامه امضا شده در ایران با میانجیگری برزیل و ترکیه نمایشی باشد و جنبه عملی پیدا نکند.
در پی اعلام توافق هسته ای ایران با ترکیه و برزیل، خبرگزاری ایرنا به نقل از رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گزارش داد که “ظرف یک هفته، نامه مبادله سوخت به آژانس بین المللی انرژی اتمی نوشته می شود.”
آقای مهمانپرست همچنین گفت که ایران به غنی سازی اورانیوم تا حد 20 درصد ادامه می دهد اما مشخص نکرد که این عملیات صرفا در مقیاس آزمایشگاهی صورت می گیرد یا جنبه صنعتی خواهد داشت.
پیام برای این مطلب مسدود شده.