اسرار آزادی کلوتیلد ریس از زبان رییسجمهوری سنگال
دویچهوله: به دنبال صدور حکم اخراج علی وکیلیراد قاتل دکتر شاپور بختیار، روزنامه فرانسوی Le Parisien به نقل از رئیسجمهور سنگال نوشت که احمدینژاد ۶ ماه پیش موافقت خود را برای آزادی کلوتیلد ریس اعلام کرده بود.
یک روز پس از بازگشت کلوتیلد ریس به کشورش، خبرگزاریها گزارش دادند که قرار است روز سه شنبه یک دادگاه عالی فرانسوی درباره آزادی علی وکیلی راد متهم به شرکت در قتل دکتر شاپور بختیار تصمیم بگیرد. قضات این دادگاه، صدور حکم آزادی وکیلی راد را مشروط به اخراج او از خاک فرانسه کردهاند. وزیر کشور فرانسه، روز دوشنبه (۱۷ مه) حکم اخراج وکیلی راد را صادر کرد.
ماجرای دو زندانی ایرانی
علی وکیلیراد، در سال ۱۹۹۴میلادی به اتهام شرکت در قتل دکتر شاپور بختیار به حبس ابد محکوم شد. در حکم وی آمده بود که او باید دست کم ۱۸ سال در زندان بماند. روز سه شنبه (۱۸ مه) این ۱۸ سال به پایان میرسد.
مهندس کاکاوند تا چند روز پیش در فرانسه زندانی بود. دولت آمریکا وی را به خرید ابزارهای جنگی و مواد و وسایل مورد نیاز برنامه اتمی ایران متهم کرده و خواستار تحویل وی به آمریکا شده بود. اما فرانسه این درخواست را نپذیرفت و چند روز پیش کاکاوند را به ایران فرستاد.
کلوتیلد ریس: ۶ ماه معطلی بیهوده؟
روز دوشنبه این هفته، همزمان با طرح مساله آزادی و اخراج علی وکیلیراد، عبدالله واد رئیسجمهور سنگال در تماس با روزنامه له پاریسین از موافقت ششماه پیش احمدینژاد برای خروج کلوتیلد ریس از ایران خبرداد.
عبدالله واد که جزو میهمانان نشست گروه ۱۶ تهران بوده، سارکوزی رئیسجمهور فرانسه را متهم کرد که با رد پیشنهاد احمدینژاد، سبب شد که دانشیار جوان فرانسوی ۶ ماه بیهوده در ایران نگهداری شود. وی درباره شرایط احمدینژاد برای آزاد ساختن ریس توضیحی نداد. اما در فرانسه این گمان تشدید شده که این شرط، آزاد ساختن مهندس کاکاوند و علی وکیلی راد بوده، که اکنون تحقق یافته یا در حال انجام شدن است. اما کاخ الیزه این موضوع را رد میکند.
رئیس جمهور سنگال به روزنامه له پاریسین گفت:« در ماه سپتامبر سال ۲۰۰۹ محمود احمدینژاد رئیسجمهور ایران موافقت خود را با خروج کلوتیلد ریس از ایران اعلام کرد. اما کاخ الیزه از من خواست که موضوع را مسکوت بگذارم، زیرا واسطههای دیگری مشغول کار هستند. ما میتوانستیم ۶ ماه زودتر به نتیجه برسیم.»
نقش برزیل و سوریه
رئیسجمهور فرانسه، پس از بازگشت کلوتیلد ریس، از روسای جمهور سنگال، برزیل و سوریه، بهخاطر میانجیگریهای آنها تشکر کرد. اما نگفت که میانجیگری رئیسجمهور برزیل به سپتامبر سال گذشته باز میگردد.
کلوتیلد ریس در ناآرامیهای پس از انتخابات پرمسئله ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ دستگیر و به شرکت در تظاهرات، فرستادن پیامهای الکترونیکی درباره ناآرامیها و جاسوسی علیه برنامه اتمی ایران متهم شد. قوه قضائیه جمهوری اسلامی، سرانجام روز یکشنبه (۱۶ مه) اعلام کرد که این دختر فرانسوی میتواند با پرداخت ۳۰۰ میلیون تومان جریمه نقدی به کشورش بازگردد. هنوز روشن نیست که ۳۰۰ هزار دلار جریمه نقدی را چه کسی برای آزادی ریس پرداخته است.
ریس، جاسوس یا بیگناه؟
در این میان، دولت فرانسه از موریس دوفرس، نایب رئیس پیشین سازمان ضدجاسوسی این کشور شکایت کرد. او متهم است که در کتاب خاطرات خود اطلاعات سری را فاش ساخته است. دوفرس شامگاه یکشنبه، ۱۶ ماه مه (۲۶ اردیبهشت) در مصاحبه با شبکهی تلویزیونی ال سی ای (LCI) مدعی شد که کلوتیلد ریس رابط سازمان ضدجاسوسی فرانسه بوده. به گفتهی او، ریس برای این سازمان اطلاعات لازم در رابطه با سیاست داخلی و برنامهی اتمی جمهوری اسلامی را جمعآوری میکرده است. سازمان ضد جاسوسی فرانسه ادعای دوفرس را تکذیب کرد.
جواد طالعی
تحریریه: بهمن مهرداد
پیام برای این مطلب مسدود شده.