شورای امنیت تشدید تحریم ایران را بررسی می کند
بیبیسی: پیش نویس چهارمین قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه ایران که توسط پنج عضو دائم این شورا و آلمان تدوین شده، به ده عضو غیردائم این نهاد ارائه شده است.
سوزان رایس، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد این پیش نویس را در مقر اصلی سازمان در نیویورک، بین نمایندگان ده کشور عضو غیردائم شورا توزیع کرد.
خانم رایس در جمع خبرنگاران هدف این قطعنامه را “افزایش هزینه ای که مقام های ارشد ایران به دلیل ادامه سرپیچی از جامعه بین المللی می پردازند” و “تشویق ایران به حل و فصل صلح آمیز نگرانی ها درباره برنامه اتمی اش” اعلام کرد.
ایران برنامه اتمی خود را صلح آمیز می داند و تحریم های آمریکا و شورای امنیت را بی فایده توصیف می کند.
این مقام آمریکا تاکید کرد که راه مذاکره هنوز بروی ایران باز است. دیپلمات ها انتظار دارند که شورای امنیت در اوایل ماه آینده (ژوئن) این قطعنامه را تصویب کند.
ماریو لوئیزا ریبریو، سفیر برزیل در سازمان ملل متحد، اعلام کرده است که برزیل، عضو غیردائم شورای امنیت، در مذاکرات بررسی این قطعنامه شرکت نخواهد کرد.
برزیل، ترکیه و لبنان در حال حاضر سه عضو غیردائم شورای امنیت هستند که با تحریم ایران مخالفند، اما آن ها توانایی جلوگیری از تصویب این قطعنامه را ندارند.
سفیر آمریکا گفته است قطعنامه جدید با طرح تبادل سوخت اتمی اخیر که با تلاش ترکیه و برزیل، ایران با آن موافقت کرد ارتباطی ندارد، بلکه به گفته او، به دلیل ادامه غنی سازی اورانیوم توسط ایران تدوین شده است.
لی بائودانگ، سفیر چین در سازمان ملل متحد، تحریم ایران را بخشی از روند دیپلماسی در برابر ایران دانست.
او گفت: “هدف تحریم این است که طرف ایرانی به میز مذاکره برگردد. هدف این تحریم ها مجازات مردم بیگناه نیست و نباید به روابط تجاری عادی لطمه بزند.”
پیش نویس قطعنامه تشدید تحریم های بین المللی علیه ایران پس از صدور بیانیه تهران در روز دوشنبه انتشار می یابد که در آن، جمهوری اسلامی پیشنهاد ترکیه و برزیل برای ارسال بخش اعظم اورانیوم غنی شده خود به ترکیه در برابر دریافت سوخت مورد نیاز یک رآکتور تحقیقاتی پزشکی در تهران را پذیرفت.
اگرچه در پائیز سال گذشته، کشورهای گروه 1+5، شامل تمامی اعضای دایم شورای امنیت و آلمان، از پیشنهاد مبادله سوخت به عنوان راه حلی برای خاتمه دادن به بحران هسته ای ایران استقبال کردند، به نظر می رسد که در حال حاضر، بیانیه تهران را برای خودداری از تشدید تحریم های بین المللی علیه ایران کافی نمی دانند.
پیش از این شورای امنیت با صدور قطعنامه هایی، خواستار توقف عملیات غنی سازی در ایران، اطلاع رسانی و همکاری این کشور با آژانس بین المللی انرژی اتمی، قبول پروتکل الحاقی به پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای شده بود و احتمال دارد با صدور قطعنامه جدید، بر تحقق تمامی این خواست ها تاکید ورزد.
مجازات ها
بر اساس گزارش ها، پیش نویس قطعنامه درباره ادامه غنی سازی اورانیوم در ایران ابراز “نگرانی جدی” می کند.
متن قعطنامه هنوز رسما منتشر نشده، اما بخش هایی از آن به رسانه های گروهی درز کرده است.
این پیش نویس تحریم های مندرج در قطعنامه های قبلی شورای امنیت علیه ایران را تشدید می کند و مجازات های جدیدی علیه این کشور در نظر می گیرد.
بر اساس گزارش ها، این پیش نویس ممنوعیت فعالیت های اتمی حساس ایران در خارج را پیشنهاد کرد است، ولی گفته می شود که تحریم صنایع نفت و گاز ایران و نیز تحریم مستقیم و لازم الاجرای بانک مرکزی ایران که مورد نظر آمریکا بود در آن گنجانده نشده است.
خبرگزاری رویتر گزارش داده است که پیش نویس از کشورها می خواهد “مراقب” مبادلات مالی بانک های ایرانی از جمله بانک مرکزی این کشور باشند تا از مبادلاتی که مربوط به فعالیت های اتمی حساس ایران یا سیستم های پرتاب کلاهک های هسته ای این کشور می شود، جلوگیری کنند.
به گزارش رویتر، این پیش نویس همچنین از کشورها می خواهد که با اتخاذ تدابیر لازم از افتتاح شعبه ها و نمایندگی های بانک های ایران در قلمروی خود در صورتی که معتقدند چنین شعبی با فعالیت های اتمی ایران ارتباط دارند، جلوگیری کنند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده است پیش نویس قطعنامه فروش هشت نوع سلاح سنگین از جمله تانک، خودروهای زره ای، سیستم های موشکی، هواپیماها و هلیکوپترهای جنگی و نیز کشتی های نظامی به ایران را ممنوع می کند.
هم چنین گفته می شود که این پیش نویس تدابیر سخت تری برای بازرسی از کشتی های ایرانی یا محموله های ایران در کشتی های خارجی پیشنهاد کرده و در نظر دارد نام تعداد دیگری از مقام ها و شرکت های دولتی و سپاه پاسداران را به فهرست تحریم های بین المللی اضافه کند.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، سه شنبه اعلام کرد با وجود توافق اتمی بین ایران، ترکیه و برزیل، پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان درباره پیش نویس این قطعنامه به توافق رسیده اند.
یک مقام ارشد کنگره نیز پیش بینی کرده است که این نهاد تا پیش از پایان ماه میلادی جاری (مه) مصوبه تشدید تحریم های خود علیه ایران را تصویب کند. این مصوبه بانک مرکزی، صنعت نفت و شرکت های خارجی تامین کننده بنزین ایران را تحریم خواهد کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا سه شنبه از طریق تلفن با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، درباره “نهایی کردن” پیش نویس قطعنامه ایران گفتگو کرد.
ترکیه و برزیل، دو عضو غیردائم این شورا، دوشنبه با ایران به توافق رسیدند تا حدود ۱۲۰۰ کیلوگرم از اورانیوم غنی شده با غلظت کم ایران، برای غنی سازی بیشتر و تبدیل به سوخت راکتور تحقیقاتی تهران، به ترکیه فرستاده شود.
هیلاری کلینتون گفت موافقت ایران با طرح تبادل سوخت در حالیکه شورای امنیت به سمت تحریم این کشور پیش می رود، “اتفاقی” نبود.
او گفت، هنوز سئوال های زیادی در مورد چگونگی تبادل سوخت هسته ای با ایران وجود دارد.
ایران برنامه اتمی خود را شفاف و صلح آمیز می داند.
خانم کلینتون گفت اعلام خبر تدوین پیش نویس تحریم ها “قانع کننده ترین پاسخی است که می توانیم به تلاش هایی که در چند روز گذشته در تهران صورت گرفته بدهیم”.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: “قدرت های جهان به تلاش های خود برای همراه کردن جامعه جهانی در مورد وضع قطعنامه های تحریمی قوی علیه ایران ادامه می دهند تا به این ترتیب پیامی روشن در مورد انتظارات خود به ایران بدهیم”.
آمریکا ادامه غنی سازی اورانیوم تا سطح ۲۰ درصد در ایران را “ناقض” قطعنامه های شورای امنیت می داند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است کشورش به غنی سازی اورانیوم تا حد ۲۰ درصد ادامه می دهد، ولی معلوم نیست ایران این کار را در مقیاس آزمایشگاهی یا صنعتی انجام خواهد داد.
تحریم های کنگره
از سوی دیگر، استنی هویر، رهبر اکثریت دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، پیش بینی کرده است که مصوبه تحریمی کنگره علیه ایران این هفته آماده و تا هفته دیگر برای تصویب نهایی به صحن کنگره فرستاده شود.
او گفت می خواهد مصوبه یاد شده را پیش از روز دوشنبه (۳۱ مه) که تعطیل فدرال در آمریکاست و اعضای کنگره قبل از آن واشنگتن را ترک خواهند کرد، در مجلس نمایندگان به تصویب برساند.
سنا هنوز جدول زمانی تصویب نهایی این تحریم ها را اعلام نکرده است.
اما سناتور کریستوفر داد، از مقام های ارشد دموکرات، سه شنبه تاکید کرد: “ما تلاش برای تحریم یکجانبه (علیه ایران) را کاهش نخواهیم داد یا از آن عقب نشینی نخواهیم کرد.”
یک کمیته ویژه در کنگره متشکل از سیاستمداران دموکرات و جمهوریخواه روند ادغام و تطبیق طرح های تحریمی مجالس سنا و نمایندگان علیه ایران را آغاز کرده است.
این مصوبه شرکت های خارجی تامین کننده بنزین ایران را تحریم خواهد کرد یعنی آن ها را از فعالیت در آمریکا منع خواهد کرد و محدودیت های مالی گسترده علیه آن ها در نظر خواهد گرفت.
کنگره همچنین در نظر دارد شرکت هایی که با صنعت پتروشیمی و پالایشگاه های ایران رابطه دارند و از آن حمایت های مالی یا فنی می کنند را هدف تحریم ها قرار دهد.
چنین شرکت هایی از حضور در بازارهای بورس آمریکا یا اخذ وام از بانک صادرات – واردات این کشور و نیز دریافت قراردهای کلان از دولت فدرال منع خواهند شد.
کنگره در نظر دارد دولت آمریکا را موظف کند که اسامی مقام های جمهوری اسلامی که به باور آمریکا “ناقض حقوق بشر” تشخیص داده شوند را منتشر کند.
ایران اتهام نقض حقوق بشر را رد می کند و تحریم های آمریکا و شورای امنیت را بی فایده و غیرقانونی می داند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.