11.05.2007

اتهام ديگر لندن: ايران هنوز فعال‌ترين مشتري بازار سياه اتمي است!

بازتاب: در حالي كه سال‌هاي اخير، آژانس بين‌امللي انرژي اتمي، در پي نظارت مدام بر سياست اتمي ايران بر بومي بودن فناوري هسته‌اي ايران، ترديدي از خود نشان نداده، مؤسسه بين‌المللي مطالعات استراتژيك لندن، ايران را به ايجاد شبكه قاچاق اتمي متهم كرده است.

به گزارش سرويس بين‌الملل «بازتاب»، اگر آمريكا و سرويس‌هاي اطلاعاتي متحدش، موفق به متلاشي كردن چندين بخش شبكه قاچاق اتمي «عبدالقديرخان»، سازنده بمب اتمي پاكستان، شده‌اند، اما بنا بر گزارش مؤسسه بين‌المللي مطالعات استراتژيك لندن (IISS)، ايران موفق به ايجاد شبكه جديد و احتمالا بزرگ‌تر براي دستيابي به تكنولوژي اتمي شده است.

روز دوشنبه، «مارك فيتز پاتريك»، كارشناس خلع سلاح اين مؤسسه، در جمع خبرنگاران و كارشناسان خلع سلاح در واشنگتن گفت: «ايران هنوز هم فعال‌ترين مشتري بازار سياه اتمي است؛ مشتري‌ كه موفق به ايجاد شبكه‌اي، اگر نگوييم بزرگ‌تر، ولي همانند شبكه عبدالقديرخان شده است.

در گزارش مؤسسه «IISS» با نام بازارهاي سياه اتمي به پاكستان: عبدالقديرخان و ظهور شبكه‌هاي تكفير و توليد، نتيجه‌گيري مي‌كند كه به رغم بازداشت و تحت نظر بودن عبدالقديرخان از سال 2004 توسط دولت پاكستان، اجزاي شبكه وي كه در سه قاره ريشه دوانده‌اند، هنوز هم فعال و خطرناكند.

«فيتز پاتريك» مي‌گويد: «ايران موفق شده است عده‌اي كالاهاي دومنظوره را از برخي اعضا و شركت‌هايي كه در استخدام عبدالقدير بوده‌اند، به دست آورد. آنان همچنين به ارايه‌كنندگان تكنولوژي‌هاي جديد روي آورده‌اند و به رغم شديدتر شدن نظارت برخي كشورها، ايران هنوز هم تلاش دارد با تغيير مداوم جبهه تجارت خود در كشورهاي گوناگون و سرمايه‌گذاري در اين زمينه، از محدوديت‌هاي اعمال‌شده فرار كند».

مقامات وزارت خزانه‌داري و وزارت امور خارجه آمريكا اعلام كرده‌اند كه برخي از اين شركت‌ها و حساب‌هاي بانكي به نظر در امارات عربي متحده و ديگر كشورهاي خليج [فارس] مستقرند. آمريكا مرتبا به دنبال جذب كمك اين كشورها براي متلاشي كردن اين سلول‌ها و شبكه‌هاي مالي بوده، اما هنوز نتايج كاملي به دست نياورده است.
تحقيق «IISS» نشان مي‌دهد كه امارات مقصد مشترك كالاهاي غيرقانوني و محل اختفاي شبكه عبدالقديرخان است و پيش‌بيني مي‌كند كه بدون شك، نظارت‌هاي سهل‌انگارانه بر صادرات در امارات منجر به ترغيب ايران براي استفاده از آن خواهد شد.

اين مؤسسه همچنين از مشكلات جديدي كه در اثر توقف برنامه اتمي كره شمالي در بحث خلع سلاح پيش مي‌آيد، هشدار مي‌دهد.
فيتز پاتريك مي‌گويد: در صورت موفقيت تلاش‌ها براي توقف اين برنامه، آنگاه كره شمالي تجهيزات بسياري را داراست كه نيازي به آنها ندارد و نگراني از اين است كه احتمال دارد كره شمالي متمايل به فروش آنها باشد كه در اين صورت، چندين كشور از جمله ايران علاقه‌مند به دريافت اين تجهيزات هستند.

«IISS» همچنين درباره مشروعيت شبكه عبدالقديرخان و نتايج وخيم احتمالي آن هشدار مي‌دهد. اين در حالي است كه هنوز هم سرنوشت بسياري از تجهيزات متعلق به اين گروه نامشخص است و «IISS» احتمال مي‌دهد كه ديگر كشورها و يا حتي تشكلات غيردولتي مانند «القاعده»، توانسته باشند به نسخه‌هايي از اين سلاح‌هاي هسته‌اي مانند ليبي دست پيدا كنند!

به گفته اين مؤسسه، همه طراحي‌هاي شبكه عبدالقديرخان به صورت ديجيتال روي حافظه‌هاي كامپيوتري ذخيره شده و در يكي از دفاتر اين شبكه در دبي است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates