05.08.2010

توان نظامی ایران: از شایعه تا واقعیت

دویچه‌وله: به گزارش خبرگزاری فارس، ایران ۲ موشک اس ۳۰۰ از کشور بلاروس تحویل گرفته است. آلکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهور بلاروس روز چهارشنبه تصریح کرد که تحویل موشک‌ها بدون کسب اجازه از دولت روسیه ناشدنی است.

خبرگزاری فارس ظهر چهارشنبه (۱۳ مرداد / ۴اوت) خبری منتشر کرد مبنی بر اینکه سپاه پاسداران جمهوری اسلامی تا کنون دست کم ۴ موشک اس ۳۰۰ خریداری کرده است. به گزارش این خبرگزاری، دولت جمهوری اسلامی ایران ۲ موشک از چهار فروند موجود را از بلاروس و ۲ موشک دیگر را از کشوری نامشخص خریداری کرده است.

در حالیکه این خبر پس از کم‌تر از دو ساعت از روی سایت این خبرگزاری حذف شد، اما بازتاب و پیامدهای آن در رسانه‌های غربی به حدی بود که آخرین ساعات روز، رهبر بلاروس را مجبور به موضع‌گیری کرد.

قرارداد خرید موشک‌های اس ۳۰۰ در سال ۲۰۰۷ با روسیه منعقد شده بود که البته به دلایل متعدد و به تازگی به خاطر اعمال تحریم‌ها هیچگاه به ایران واگذار نشد.

از همان آغاز مقامات اسراییلی و آمریکایی مخالفت کامل خود را در این مورد بیان کرده بودند. به اعتقاد کارشناسان مسایل نظامی این موشک توان دفاعی ایران در هوا را دو چندان می‌کند.

سخنگوی وزارت دفاع بلاروس روز چهارشنبه در دیدار با رسانه‌ها گفت که تا کنون هیچ گفتگویی در راستای تحویل موشک‌های اس ۳۰۰ به ایران انجام نگرفته است. ولادیمیر لاورنیکف افزود که هیچ نوع مبادله نظامی طی سال‌های اخیر با ایران انجام نگرفته است تا در این راستا تجهیزات اولیه و یا پیشرفته نظامی به سوی این کشور روانه شود.

او تاکید کرد که دولت متبوعش قصد ندارد تا به هیچ روی قطعنامه‌های جهانی اعمال شده علیه ایران را زیر پا بگذارد.

یکی از قابلیت های اصلی موشک‌های اس ۳۰۰ انهدام هواپیما و یا موشک‌های قاره‌پیمایی است که در ارتفاع ۲۵ هزار متری و در فاصله ۱۴۰ کیلومتری از این سلاح قرار دارند.

به گفته برخی از صاحب‌نظران، انتشار این خبر در خبرگزاری فارس، یکی از خبرگزاری‌های نزدیک به سپاه پاسداران در تقابل با تهدیدهای اخیر غرب خصوصا دولت اسراییل و آمریکا طرح گردیده است.

خرداد ماه جاری کشورهای عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه چهار مرحله‌ای، فروش تجهیزات نظامی به ایران را بیش از گذشته محدود کردند. با این حال، واگذاری و یا عدم واگذاری موشک‌های اس ۳۰۰ روسی در مفاد قطعنامه گنجانده نشده بود. اما مقامات روسی بلافاصله بعد از تصویب قطعنامه اعلام کردند که از ارسال این موشک‌ها به ایران خودداری می‌کنند، که البته مورد رضایت مقامات آمریکایی نیز قرار گرفت.

از سوی دیگر به تازگی رئیس مرکز تحقیقات تکنولوژی نظامی روسیه اذعان کرد که علی‌رغم تصمیم دولت مدودف مبنی بر عدم تحویل موشک‌های اس ۳۰۰ تا کنون گفتگویی بین مقامات دو کشور مبنی بر فسخ قرارداد خرید این موشک‌ها انجام نگرفته است.

جدایی از ایران و پیوستن به جامعه جهانی

لوکاشنکو رئیس دولت بلاروس همواره یکی از وفادارین متحدان احمدی‌نژاد در جهان بوده است. اما روز گذشته رئیس‌جمهور بلاروس درحالی که به انکار هر گونه ارسال سلاح و تجهیزات نظامی به جمهوری اسلامی ایران پرداخت، در نامه‌ای که به مناسبت تولد باراک اوباما برای رئیس‌جمهور آمریکا ارسال کرده بود، خواستار ارتقا سطح روابط دو کشور شد.

در سال‌های اخیر روابط بلاروس و آمریکا تیره بود. بلاروس حتی در سال ۲۰۰۷ توصیه کرده بود تا سفیر آمریکا کشور را ترک کرده و سفیر خود را از آمریکا فرا خوانده بود. این‌ همه در پاسخ به تحریم‌های اقتصادی آمریکا در ارتباط با کنسرسیوم “بل نفت خیم” صورت می‌گرفت.

در پیام تبریک روز تولد که توسط لوکاشنکو برای باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا ارسال شد، آمده است: «تلاش‌های مشترک ما، روابط بلاروس و آمریکا را به سطحی می‌رساند که پاسخگوی منافع هر دو ملت باشد».

تولید موشک‌های اس ۳۰۰ در کشور بلاروس تحت مدیریت و نظارت مستقیم مقامات نظامی روسیه انجام می‌پذیرد. لوکاشنکو، رئیس‌جمهور بلاروس روز چهارشنبه گفت که تحویل موشک‌ها بدون کسب اجازه از روسیه ناشدنی است.

او معتقد است که تکنولوژی مرحله نهایی تولید موشک‌ها به دست کارشناسان روسیه است. از سوی دیگر مقامات ایرانی معتقدند که عدم تحویل موشک‌های اس ۳۰۰ از سوی مقامات روسی نقض کامل حقوق بین‌الملل است.

افزایش تبلیغات تحت تاثیر بحران داخلی و خارجی

به تازگی سخنان مایک مولن، رئیس ستاد مشترک آمریکا، مبنی بر احتمال حمله به ایران و آماده بودن نقشه حمله به این کشور، واکنش‌های متعددی را در بین مقامات بلندپایه نظامی در ایران برانگیخته است.

معاون سیاسی سپاه تبعات هر گونه حمله به ایران را در به خطر افتادن امنیت منطقه می‌داند و وزیر دفاع از پشیمانی ابدی غربی‌ها در این باره خبر می‌دهد. در چند ماه گذشته دولت محمود احمدی‌نژاد با روش‌های گوناگون تلاش کرده تا قدرت نظامی ایران را بیشتر از آنچه هست نمایش دهد و مرتبا بر ناکارآمد بودن تحریم‌ها تاکید کند.

از به کارگیری “تکنیک فتوشاپ” برای افزایش تعداد موشک‌ها گرفته تا تهدیدهای هرروزه فرماندهان سپاه و شخص احمدی‌نژاد علیه حاکمان اسراییل و آمریکا نمودی از این سیاست است.

جدای از صحت وسقم خبر مندرج در خبرگزاری فارس، بسیاری از صاحب‌نظران، انتشار خبرهایی از این دست را تنها در جهت بزرگ‌نمایی توان نظامی حکومت ایران می‌دانند.

از فردای تصویب قطعنامه‌ سازمان ملل متحد در خرداد ماه سال جاری و تشدید تحریم‌ها از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا، دولت ایران بیش از گذشته منزوی شده است. معاون خزانه‌داری آمریکا در اولین ساعات بامداد پنج‌شنبه اعلام کرد که تحریم‌ها علیه ایران در سطح جهانی تقویت شده است، تا آنجا که بیش از ۵۸ شخص حقیقی و حقوقی به فهرست تحریم‌ها اضافه شده‌اند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates