گروههای هوادار ایران؛ عامل قتل یک چهارم قربانیان آمریکایی در عراق
دویچهوله: به گفته جیمز جفری سفیر جدید آمریکا در عراق، یک چهارم قربانیان آمریکایی در عراق توسط گروههای هوادار ایران کشته شدهاند. سفیر آمریکا دولت ایران را متهم کرد که تلاش دارد امنیت عراق را بر هم بزند.
از سال ۲۰۰۳ و زمان شروع جنگ در عراق، بیش از ۴۴۰۰ تن از سربازان آمریکایی در نبرد با شبهنظامیانی از دست دادهاند که واشنگتن آنها را هوادار ایران خوانده و گفته که سلاح، پول و آموزش نظامی خود را از ایران دریافت میکنند.
این در حالیست که ارتش آمریکا قرار است عملیات نظامی خود را در عراق به شکل رسمی در روز ۳۱ اوت خاتمه دهد. باراک اوباما رییسجمهور آمریکا به مردم آمریکا وعده داده که علیرغم ادامه خشونتها در عراق و عدم وجود استقرار سیاسی در این کشور، به جنگ پایان میدهد.
جیمز جفری روز پنجشنبه (۲۶ اوت / ۴ شهریور) در بغداد گفت، تهران علیرغم تمام تلاشی که کرد، هنوز نتوانسته با گذشت پنج ماه از انتخابات عراق، نتیجه مذاکرات را به نفع خود تغییر داده و دولت باب طبع خود را در عراق بر سر کار بیاورد؛ هر چند بسیاری بر این باور هستند که ایران به نفوذی در عراق دست یافته که از سال ۲۰۰۳ تاکنون بیسابقه بوده است.
«ایران تلاش دارد، امنیت عراق را بر هم بزند»
از نظر سفیر جدید آمریکا در عراق، یک چهارم از قربانیان آمریکایی در کنار برخی عملیاتهای آدمربایی بدون شک توسط گروههایی صورت گرفته که از طرف ایران حمایت میشوند.
وی افزود: «ایران تلاش کرد در عراق برای خود مزدورانی را استخدام کند که امنیت این کشور را بر هم زده و عراق را تبدیل به منطقهای ناآرام برای نیروهای خارجی کنند».
با این حال به گفته جفری، تلاشهای ایران در عراق، تاثیری طولانیمدت در تحولات سیاسی و اجتماعی این کشور نخواهد گذاشت؛ چرا که «عراقیها میهنپرست هستند و نمیخواهند کسی بر آنها سلطه داشته و تصمیماتش را به آنها دیکته کند؛ خواه آمریکا یا ایران».
این در حالیست که مذاکرات برای تشکیل دولت جدید در عراق با گذشته پنج ماه از انتخابات پارلمانی هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده، هر چند ایران تلاش میکند تا گروههای شیعه را به هماهنگی بیشتر و وحدت تشویق کند.
«کاهش حوادث امنیتی»
از سوی دیگر، گروههای اسلامگرای سنی نیز سعی در سوء استفاده از تنگنای سیاسی حاکم بر عراق داشته و انفجارهایی انتحاری و بمبگذاریها و ترورهای مختلفی را پس از انتخابات صورت دادهاند.
حملات مختلف علیه نیروهای پلیس عراق در روز چهارشنبه باعث کشته شدن ۶۲ نفر شد و هدف از این حمله نشان دادن ضعف نیروهای امنیتی عراق در کنترل کشور پس از خروج آمریکا، ارزیابی شده است.
سفیر جدید آمریکا در عراق گفت که واشنگتن در قبال بنبست سیاسی کنونی و مسئول خواندن گروههای مرتبط با القاعده در طراحی حملات روز چهارشنبه احساس نگرانی شدیدی میکند.
وی گفت: «حوادث امنیتی اخیر علیرغم اهمیت آنها ثابت کرد که این دست از عملیات در عراق ظرف دو سال گذشته بسیار کاهش داشته است».
آمریکا اعلام کرده است که علیرغم کاستن از نیروهایش در عراق و خاتمه دادن به عملیات نظامی در این کشور، به عراق کمک کرده و ارتباط خود را با مساله امنیت عراق قطع نخواهد کرد.
عملیات انتقالی با موفقیت انجام میشود
در همین حال کاخ سفید روز پنجشنبه اعلام کرد که عراقیها قادر به حفظ امنیت کشورشان هستند و عملیات نیروهای آمریکایی در عراق نیز با موفقیت خاتمه یافته است.
بیل برتن سخنگوی کاخ سفید در اظهارات خود گفت که باراک اوباما اطمینان دارد که عملیات انتقالی میان ارتش آمریکا و نیروهای امنیتی عراق با موفقیت انجام میشود.
قرار است باراک اوباما سهشنبه شب آینده در یک سخنرانی در کاخ سفید برای مردم آمریکا، خاتمه ماموریت جنگی نیروهای آمریکایی در عراق را رسما اعلام کند.
ظرف هفته جاری تعداد نیروهای آمریکایی در عراق به کمتر از پنجاه هزار نفر رسیده است. بر اساس وعدههای اوباما، ماموریت نظامی آمریکا در عراق ۳۱ اوت خاتمه یافته و سربازان باقیمانده در عراق قرار است به ارتش عراق در حفظ امنیت کمک کرده و مشاوره دهند، تا سرانجام این نیروها نیز تا پایان سال ۲۰۱۱ خاک عراق را ترک کنند.
برخی آمار در مورد عراق
خبرگزاری رویترز در آستانه خاتمه ماموریت نظامی آمریکا در عراق، برخی آمار را در مورد وضعیت این کشور انتشار داده است. بر اساس این آمار، هر ماه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ عراقی در انفجارهای مختلف کشته میشود که این آمار بسیار کمتر از آمار سه هزار کشته در ماه طی سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ است.
در عین حال، خشونت طائفهای باعث شده تا یک و نیم میلیون عراقی از نقطهای به نقطه دیگر منتقل شوند. تعداد پناهندگان عراقی در کشورهای همسایه عراق نیز ۲۰۷ هزار نفر عنوان شده، هر چند تعداد آنها در جهان نزدیک به سه میلیون نفر برآورد شده ولی در نهایت تنها سیصد هزار عراقی در کشورهای جهان در انتخابات شرکت کردند.
میزان بیکاری در عراق نزدیک به ۱۸ درصد عنوان شده، هر چند متخصصان معتقدند که این رقم نزدیک به سی درصد است و به همین دلیل جوانان نسبت به سلاح و شرکت در عملیات مسلحانه مایل میشوند.
بر اساس آمار صلیب سرخ جهانی، یک نفر از هر چهار نفر عراقی از مجموع سی میلیون جمعیت این کشور از آب آشامیدنی سالم محروم است.
آمار منتشر شده حاکی از این است که هفت میلیون عراقی (۲۳ درصد جمعیت) در فقر مطلق زندگی میکنند. از بین نوجوانان ۱۰ تا ۱۸ ساله، تنها سیصد هزار نفر به مدرسه رفتهاند و ۶۵ درصد از جوانان عراقی نحوه استفاده از کامپیوتر را بلد نیستند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.