«رسا» روی ماهواره رفت، «ایرانندا» بیانیه داد
خودنویس: در حالیکه تلویزیون «رسا» امروز بر روی ماهواره رفته است، بنیاد «ایرانندا» بیانیه دیدگاههای خود را منتشر کرد. شبکه رسا هم اکنون بر روی ماهواره TelStar ۱۲ در ۱۵ درجه غربی در حال پخش آزمايشی است. بیانیه «ایرانندا» نیز یک هفته بعد از جلسه اعضای هیات موسس منتشر شد. این گروه در روزهای ۲۳ و ۲۴ اوت در دانشگاه لندن دیدار داشت تا در باره اسناد اساسی بنیاد به بحث و تبادل نظر بپردازد. بیانیه دیدگاهها با عنوان «ما چه میخواهیم؟» یکی از این اسناد است که خط مشی سیاسی و اجتماعی این بنیاد را در کار رسانهای خود مشخص میکند.
قرار است دست کم یک سند مصوب دیگر این نشست نیز که به ساختار مالی و سازمانی «ایران ند» می پردازد، در روزهای آینده منتشر شود. متن کامل بیانیه ایران ندا به شرح زیر است:
بیانیه دیدگاههای ایران ندا
ما چه می خواهیم؟
ما در دورهی زمانی ویژهای و در پاسخ به نیازهای ویژهای بر آن شده ایم رسانهای بنیاد گذاریم که هم عزیمتگاه آن دفاع از آزادی بیان باشد هم هدف آن. ویژگی این دوران برآمدِ جنبش آزادیخواهانهی مردم ایران است، استبدادِ فقاهتی همچنان ادامه دارد و نظام تبعیضیِ حاصل از درهمآمیزیِ دین و دولت به مرحلهی تازهای از سرکوبگری پا نهاده است.
آینده اما آغاز شده است؛ باید ندایاش را شنید و آن را بازتاب داد. ما وظیفهی خود میدانیم که به سهم خود رسانهای شویم برای این ندای آینده. این آینده همانا ارادهی مردم ایران به تغییر سرنوشت خود است. آنان آزادی و عدالت میخواهند. تظاهرات میلیونی و مقاومتی که با سرکوب خیابانی و سانسور و زندان و تبعید درهمشکستنی نیست، گواه این اراده است.
ندایی که برخاسته، علیه تبعیض و ستم است. رسانهی ما میخواهد رسانندهی این ندا باشد. رسانندهی صدای آزادیخواهان و کسانی که نظام تبعیض و ستم از بیان آشکار خواسته و نظر محرومشان کرده است.
ما به آزادی بیان، نه تنها به عنوان عزیمتگاه و هدف، بلکه همچون فرهنگ مینگریم. احترام به شأن انسانی همگان، احترام به مخالف، پرهیز از هیاهوگری، رواداری و اظهار نظر مسئولانه و چارهیابی بر اساس گفتگو از عناصر اصلی این فرهنگ هستند. ما میخواهیم به سهم خود در ریشهدار کردن این فرهنگ در میان ایرانیان بکوشیم.
ما رسانهایم، نه حزب سیاسی. آرمان ما آن است که در کشور آزادی بیان بدون هیچ قید و بندی برقرار شود. همراهان و کوشندگان “ایران ندا” دیدگاههای سیاسی خود را دارند. اما هدف مشترک جمع ما “آزادی بیان” است.
تجربهی سی ساله به ما آموخته است که با وجود نظام ولایت فقیه و درهمآمیختگی دین و دولت آزادی بیان به دست نمیآید. از این رو ما خواهان آنچنان تحول سیاسیای هستیم که به تبعیضهایی که حکومت فقاهتی برقرار یا تحکیم کرده، پایان دهد. ما هیچ گونه پیشداوری در مورد چگونگی این تحول نداریم. اما میدانی فراهم میکنیم که تحولخواهان ضدتبعیض بتوانند در آن نظرشان را بیان کنند.
ما به اعتقادات مردم احترام میگذاریم و در عین حال منتقد کسان و دیدگاههایی هستیم که با سوءاستفاده از انگیزههای اعتقادی مردم مبلغ خرافه و تبعیض باشند. ما در انتقاد از آن عناصر اسارتآور فرهنگ و آموزش و سامان اجتماعی پا فشاری می کنیم. ما رسانه خود را در مسیرِ پس زدنِ درماندگی و ناکامیهای آموخته یا تحمیل شده به فرد و جامعه ایرانی و نمایشِ شایستگی، کامیابی و آیندهداری قرار می دهیم.
ما خود را عقل کل نمیدانیم و بنیان اعتقاد ما اصل گفتوگو، چندصدایی بودن، و نگرش انتقادیای است که خودمان را نیز در بر میگیرد.
ما رسانهی ضد تبعیض ایم. با هر نوع تبعیضِ دینی، جنسی، طبقاتی، قومی و زبانی میستیزیم. کوشش ما در جهت روشنگری در مورد تبعیضها و چارهجویی برای رفع آنها ست.
ما آزادیخواه ایم. با تمام امکانات خود نظام زندان و شکنجهای را که نماد آن سنگسار است، افشا میکنیم.
ما عدالتخواه ایم. محرومیتها را بیان میکنیم و دفاع از حقوق همهی شهروندان را وظیفهی خود میدانیم.
ما آزادی و برابری حقوق زنان و مردان را یکی از شاخصهای اصلی آزادی جامعه میدانیم. تریبون ما آشکارا در جهتِ یاوری به آزادی و برابری زنان قرار میگیرد.
ما رسانهای شاد هستیم. ما به پایمال کردنِ حق شادی به عنوان ستمی ضد انسانی مینگریم. رسانهی ما رسانهای شاد و امیدبخش برای جوانان است.
ما به بازنمایی جریانهای اصلی بسنده نمیکنیم. همواره میگوییم و نشان میدهیم که میتوان به هر چیز به گونهای دیگر نگریست.
ما طرفدارِ محیطِ زیستِ پاک و زندگیبخش ایم.
ما با نظامیگری و برنامهی اتمی حکومتِ ایران مخالفایم. این برنامه را برای امنیت عمومی به شدت خطرناک میبینیم.
ما با همهی مردم جهان همبستهایم. به هیچ مردم و کشوری کینه نمی ورزیم. خواهانِ دوستیِ همهی ملتها در خاورمیانه ایم و آرمانِ خود را اتحادِ مردمان و برچیدنِ مرزها و گفتگوی فرهنگها قرار دادهایم.
ما مبلغِ صلح ایم. تبعیضها در کشور ما شکافهای عمیقی در میان گروههای اعتقادی، گروههای سیاسی، اقوام، قشرهای گوناگون، و میان نسلها ایجاد کرده که به شدت به صلح و همبستگی اجتماعی آسیب رسانده است. ما برآن ایم که برای همزیستی و صلح و آیندهسازی مشترک باید به گفتوگو روی آورد.
مخاطبِ ما هر کسی است که خواهان تحول دموکراتیک باشد، خواهان نوسازی و پیشرفت ایران باشد، خواهان گسترش عدالت در وطن باشد.
ما خبردهندهایم، فراخواننده نیستیم! رسانهی ما برای هیچ اقدام جمعی فراخوان نمیدهد. ما روشنگری میکنیم، رهبری نمیکنیم.
ما مدیریت رسانه را کاری حرفهای میدانیم. نیروی حرفهای ما طبق اصول رسانه عمل میکند و به محتوا و صورت هر دو توجه دارد. بخش اجرایی ما با استقلال عمل نسبی پیش میرود و در کار ما هم مسئؤلیت جمعی وجود دارد و هم مسئولیت فردی. ما میکوشیم شایستهی اعتماد مردم آزادیخواه و عدالتطلب باشیم.
ما در مورد کارکردِ ایرانندا به شفافیت معتقدیم. سامانِ کارِ خود را چنان قرار دادهایم که فعالیتهایِ مالیِ بنیاد “ایرانندا” همواره زیر نظارتِ مستقل و قانونی باشد.
۱۰ شهریور ۱۳۸۹ سپتامبر ۲۰۱۰
پیام برای این مطلب مسدود شده.