تلاش اصولگرایان برای بازگشت اصلاح طلبان یا بازسازی اصولگرایانه
خبرآنلاین: آنچه که در هفته های گذشته تحت عنوان ایجاد وحدت و انسجام بین اصولگرایان مطرح بود این روزها در حال گسترش به تمام سپهر سیاسی کشورمان است.
یاسرفاتحی: وحدتی که گفته می شود از طریق تلاش و گفت و گوی اصولگرایان با اصلاح طلبان حاصل می شود. اظهارات مقام معظم رهبری راجع به «جذب حداکثری و دفع حداقلی» با تفاسیر مختلفی از سوی اصولگرایان مواجه شد. تا جایی که برخی چهره ها مانند حجت الاسلام کاظم صدیقی از کمک برای بازگرداندن «رمیده ها» سخن گفت و برخی همچنان بر عقیده جزمی خود پافشاری کردند.
صدیقی در دومین خطبه های نماز جمعه تهران در ماه مبارک رمضان با تاکید بر رهنمودهای مقام معظم رهبری طی سخنانی متفاوت خاطرنشان کرده بود که باید «سراغ آن ها که با ما نبودند» برویم و ببینیم مشکل و دردشان کجاست.
همچنین خطیب موقت تهران در این خطبه ها که از نظر تحلیلگران سیاسی موج جدیدی در فضای سیاسی کشور به وجود آورد، با بیان اینکه باید با دیدی که پیامبر(ص) به جامعه نگاه می کرد به جامعه نگاه کنیم تصریح کرد: «اگر ما نتوانیم همدیگر را تحمل کنیم آن وقت مسیحیان و یهودیان ما را تحمل کنند؟».
اما این دیدگاه از سوی برخی دیگر از اصولگرایان مورد انتقاد قرار گرفت. چرا که حدود یک هفته بعد مدیرمسئول یکی از روزنامه های اصولگرا در سرمقاله خود این بار پیکان انتقادات را به سوی خطیب اخلاق گرای تهران نشانه گرفت. این روزنامه معتقد بود صدیقی نتوانست تعریف جامع و مانعی از مقصود مورد نظر خویش ارایه کند. چون «در میان کسانی که به قول جناب صدیقی «از نظام جدا شده اند» و یا آزرده خاطر شده و «رمیده اند» علاوه بر فریب خوردگان و شماری از راه گم کردگان، افرادی نظیر سران و عوامل اصلی فتنه نیز حضور داشته اند».
با تمام این تفاسیر و اظهارنظرهای موافق و مخالف به نظر می رسد جذب حداکثری ایده و سیاستی است که نیاز اساسی به اقدام عملی دارد.
بازگشت اصلاح طلبان و سرمایه اجتماعی سیاسی
دکتر محمد خوش چهره در گفت و گویی که با خبرآنلاین داشت با استقبال از پیش قدم شدن اصولگرایان برای باز گرداندن اصلاح طلبان خاطرنشان کرد: هر نوع همگرایی که به انسجام بیانجامد و سرمایه اجتماعی سیاسی را بیافزاید می تواند مغتنم باشد.
این چهره اصولگرا حرکت به سمت مشترکات و پرهیز از اختلافات در این مسیر را مهم ارزیابی کرد و گفت: اجتناب و دوری از افتراق که ریشه در سلیقه های سیاسی و فزونخواهی و تمام خواهی های سیاسی دارد می تواند برای حرکت به سمت افزایش سرمایه سیاسی کشور مفید باشد.
نماینده اصولگرای مردم تهران در مجلس هفتم اصول، ارزش ها، آرمان های انقلاب و استکبارستیزی را از اشتراکات اصولگرایان با دلسوزان اصلاح طلب عنوان کرد.
تلاش اصولگرایان برای بازگشت اصلاح طلبان، لبیک به رهبری
ابوالقاسم رئوفیان عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری نیز موافق بازگشت اصلاح طلبان و تلاش اصولگرایان برای این بازگشت است ولی وی معتقد است اصولگرایان پیش از این کار باید به انسجام و وحدت داخلی خود همت بگمارند.
وی به خبرآنلاین گفت: معتقدم یکی از راه های لبیک به خواسته های مقام معظم رهبری تلاش در راستای بازگشت اصلاح طلبان است. چرا که وحدت نتیجه تلاش ها، رایزنی ها و اهتمام و نزدیک تر ساختن دلسوزان انقلاب به یکدیگر خواهد بود.
این فعال اصولگرا با تاکید بر اینکه وحدت خودبخود پدید نمی آید تصریح کرد: تلاش در این راستا ولو اینکه نتیجه ای نیز در بر نداشته باشد یک عبادت محسوب می شود. چرا که حرکت در راستای تحقق خواسته های رهبری است.
وی با اذعان بر اینکه «آنچه بیش از هر زمان ایران اسلامی به آن نیاز دارد وحدت و پرهیز از اختلافاتی است که نتیجه اش تقابل است»، گفت: ما باید از اختلافاتی که منجر به تقابل و تضارب و در نهایت تهاجم یکدیگر است و سود آن نصیب دشمن می شود پرهیز داشته باشیم.
رئوفیان تاکید کرد اصولگرایان قبل از آنکه برای جذب برخی اصلاح طلبان و قرار دادن آن ها در دایره ای که رضایت مقام معظم رهبری را در پی داشته باشد قدم بردارند باید برای یک پارچگی خود تلاش کنند.
وی با اشاره به اینکه برخی اصولگرایان همچنان بر طبل اختلاف می کوبند گفت: باید این دسته از اصولگرایان دست از این کار کشیده و دایره ای که دور خود کشیده و تنها خود را اصولگرای واقعی می دانند را از بین ببرند.
عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری تاکید کرد: مادامی که بین جبهه بزرگ اصولگرایی کشور اختلاف وجود داشته باشد موفق به جذب اصلاح طلبان و یکپارچگی نخواهند شد.
زمینه سازی بازگشت اصلاح طلبان از سوی اصولگرایان
همچنین حسن غفوری فرد عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین با اشاره به بیان رهبری در خصوص جذب حداکثری و دفع حداقلی گفت: مقام معظم رهبری فرمودند اگر برخی افراد دلخوری و نگرانی داشته اند با حرکت در چارچوب اصول، قابل جذب هستند و باید برای جذب آنان تلاش کرد.
عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس با بیان اینکه «برخی از افراد جریان اصلاح طلب باید اشتباهات سال گذشته را جبران کنند و با حرکت در مسیر رهنمودهای رهبری به عرصه فعالیت های سیاسی در کشور بازگردند» تصریح کرد: این افراد پیش از وقایع بعد از انتخابات مورد تایید مقام معظم رهبری بودند، به گونه ای که ایشان گفتند یکی از این کاندیداها نخست وزیر زمان من بوده و دیگری رئیس مجلس، پس مورد تاییدند.
وی تصریح کرد: متاسفانه با وقایعی که بعد از انتخابات در کشور رخ داد، بعضی از افراد جریان اصلاح طلب راهشان را جدا کردند و این موجب شد تا امروز وضعیت به این شکل باشد.
نماینده مردم تهران قسمت اعظم جریان اصلاح طلب کشور را جذب نظام دانست و خصوص کمک اصولگرایان برای تحقق وحدت بیشتر و جذب حداکثری خاطرنشان کرد: اصولگرایان نیز با هدایت، راهنمایی و صحبت کردن با اصلاح طلبان، باید زمینه جذب حداکثری را در کشور فراهم کنند.
آنان که از اختلاف سود می برند
اما عماد افروغ از دیگر چهره های شناخته شده و تاثرگذار اصولگرا است که از منظری دیگر این مسئله را مورد بررسی قرار می دهد. وی معتقد هم اکنون یک «بلای خانمان سوز و جانگذار» به جان مملکت افتاده که صرفا مربوط به یک اردوگاه نیست.
این استاد جامعه شناسی که با خبرآنلاین گفت و گو می کرد به سود اختلافات برای «برخی» اشاره و تاکید دارد: منافع عده ای بنا بر جهاتی به اختلاف، عداوت، کینه و دامن زدن به اختلافات پیوند خورده است. اختلافات برای این جریان کارکرد داشته و تا مادامی که این اختلافات، عداوت ها و کینه جویی ها در فضای جامعه کارکرد و برای عده ی دیگر سو کارکرد داشته باشد به راحتی نمی توان آن را ریشه کن کرد.
نماینده مردم تهران در مجلس هفتم بر «تغییر نگاه» و « تغییر و تحول ساختاری» تاکید کرد تا «منفعت عده ای در اختلاف نباشد.»
افروغ به پیام وحدت اشاره کرد و تصریح کرد: متاسفانه در این فضا مدتی است پیام وحدت بزرگان دین نیز تحت شعاع منافع و مصالح عده ای اقلیت قرار گرفته و نادیده گرفته می شود. اما این مسئله مربوط به گروه و جناح خاص نیست. بلایی است که باید مستقلا ریشه یابی شده و راهکارهای مستقلی برای آن پیدا کرد.
وی با بیان اینکه «ما پیامبر(ص) را به عنوان پیامبر رحمت می شناسیم» گفت: ولی این نگاه تا چه اندازه در داخل کشور مورد توجه قرار می گیرد.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه «مسایل باید مقداری شفاف تر مورد بررسی قرار گرفته شود» تصریح کرد: چرا باید اصل بر وحدت نباشد؟ چرا باید اصل بر اختلاف و دوعیت آن هم اختلافات سوری و کاذب باشد؟ اختلافات و دوعیتی که خود مبهم و تار است. عده ای بر موجی از اختلافات صوری به قدرت می رسند. عده ای از طریق فایده بردن اختلافات صوری به منابع کمیاب می رسند.
وی ادامه داد: همواره از مدرک و اسناد سخن گفته می شود ولی هر گاه که پای حقیقت و شفافیت پیش می آید مدرکی نمی بینیم. مثلا در خصوص «مافیاهای مختلف و مفاسد اقتصادی» که سالیان سال بر سر زبان ها است، خبری از مدرک و سند نیست. چون به نظر می رسد قرار نیست مدرکی افشا شود. قرار است عده ای صرفا نان چنین ادعاهایی را خورده و اگر از آنان در خصوص مفاسد اقتصادی مدرکی درخواست شود مدام شهرام جزایری را از کشو بیرون کشیده و بعد از فروکش کردن فضای پرسش آن را تا زمان دیگر سر جای خود بازگرداند.
این فعال سیاسی با انتقاد از فضای جامعه خاطرنشان کرد: اما سوال جدی تر این است که چرا باید زمینه اجتماعی جامعه فراهم باشد تا به راحتی عده ای روی موجی از هتاکی ها، تهمت ها و شایعات سوار شده و به قدرت و منفعت برسند.
افروغ معتقد است فضای سیاسی کشور باید به سمت عقلانیت، صراحت و صداقت پیش برود تا ابتدا بین خود نیروهای اصولگرا و بعد بین تمامی دلسوزان انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ایران وحدت حاصل شود.
وی همچنین به عدم وجود مدعی العموم برای مسایل اخلاقی انتقاد کرد و گفت: برای تمامی این شایعات، تهمت ها و هتاکی ها مدعی العموم کجاست؟ چرا باید تنها مدعی العموم سیاسی باشد. چرا مدعی العموم اخلاقی وارد عرصه برخورد با تمامی این بی اخلاقی ها نمی شود؟ به نظر می رسد اولین جریانی که باید مورد سوال و بازخواست مدعی العوم قرار بگیرد همین هتاکان و شایعه پراکنان باشند.
این چهره اصولگرا با طرح دو سوال گفت: سوال مهم این است که چرا عده ای با سوار شدن بر موجی از تهمت و افترا به نان و نوا می رسند. اما سوال مهم تر این است که چرا این عده می توانند به نان و نوا برسند. اشکال به کجا باز می گردد.
راه حل وی برای مشکلات فعلی جامعه «افتادن انقلاب در دست آدم های اصیل است»، «چهره هایی که خصایل اخلاقی مطلوب داشته و ملتزم به انقلاب هستند. حال ممکن است در تاکتیک و روش ها اصلاح طلب یا اصولگرا باشند ولی این مهم نیست. مهم این است که گفتمان انقلاب زنده و این جریان معتقد عملی کردن «وحدت در عین کثرت» باشند.»
افروغ «وحدت در عین کثرت» را مسئله مهمی ارزیابی کرد و افزود: ما از کثرت سلایق و تنوع دیدگاه ها استقبال می کنیم. به شرطی که اولا این اختلاف سلیقه ها حقیقی باشد، نه کاذب و دوما اینکه در کنار تفاوت دیدگاه ها توجه به ریسمان وحدت نیز داشته باشیم. به عبارت دیگر نه اختلافات بی ریشه و صوری مراد ما است نه اختلافات منهای وحدت؛ معمولا تلاش ها برای رسیدن به یک وحدت سوری است که به اختلافات بی ریشه و خانمان سوز دامن می زند.
وی در بخش دیگر این گفت و گو با بیان اینکه «بایستی دقت کرد جامعه از افراد، آحاد، گروه ها و اقشار مختلف تشکیل شده است» گفت: طبعا نیازهای متفاوتی را دنبال می کند. یک جامعه برای اینکه بقا داشته باشد نیاز به عوامل و عناصر وحدت بخش، نمادین و ساختاری نیز دارد. جامعه ای که به تفاوت ها توجه نداشته باشد و یا صرفا اصالت را به تفاوت ها بدهد امکان بقا ندارد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.