06.09.2010

مقام‌های ایران «خطر» را جدی گرفته‌اند

دویچه‌وله: به‌رغم اصرار مقام‌های ایرانی به بی‌تاثیر بودن تحریم‌ها و فشارهای خارجی، پاره‌ای اظهارنظرها در روزهای اخیر حاکی از آن است که مسئولان جمهوری اسلامی فشارها و تهدیدهای خارجی را «بسیار جدی» و حتی «مخاطره‌آمیز» تلقی می‌کنند.

سیاست محمود احمدی‌نژاد و اطرافیانش در برابر تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی همچنان بر انکار تاثیرات این تحریم‌ها مبتنی است. آنان می‌گویند این تحریم‌ها بی‌اثر است، پشیزی نمی‌ارزد و حتی تاثیر روانی خود را هم از دست داده‌ است. گرچه همین مسئولان به رسانه‌های کشور دستور داده‌اند در باره‌ی «اثرات تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران» هیچ نگویند وهیچ ننویسند.

اما اثرات تحریم‌ها و حتی خطرات احتمالی در برابر کشور در چشم‌انداز نزدیک چنان است که برخی مقام‌ها ترجیح می‌دهند سکوت خود را شکسته و بطور علنی از تهدیدها و مخاطرات سخن بگویند.

اکبر هاشمی رفسنجانی صریح‌تر از همه در این باره سخن گفته است. هرچند مشروح سخنان او در رسانه‌های انتشار نیافته و روزنامه‌ی دولتی «ایران» تنها یکی دو جمله از اظهارات او را نقل کرده است.

به نوشته‌ی روزنامه‌ی ایران، اکبر رفسنجانی اخیرا در دیدار با تعدادی از روحانیونی که از سراسر کشور به تهران آمده بودند، گفته است «تهدیدهای غرب علیه کشور بسیار نزدیک و قوی» است. رفسنجانی با تاکید بر اینکه تا به حال تهدیدها اینگونه «مخاطره‌آمیز» نبوده، از روحانیون شهرستان‌ها خواسته است نظرات او را به گوش مردم برسانند.

«تحریمی که شدید است»

از سوی دیگر اظهارات روز یکشنبه (۵ سپتامبر/۱۴ شهریور) معاون اول محمود احمدی‌نژاد در شهرستان نظرآباد (جنوب غرب تهران) نشان می‌دهد که افزایش فشار تحریم‌ها اعصاب اعضای دولت احمدی‌نژاد را نیز برهم زده و آنان نیز علیرغم ادعاهای مکررشان در خصوص بی‌اثر بودن تحریم‌ها، از شدت تحریم‌ها سخن می‌گویند.

محمدرضا رحیمی معاون اول محمود احمدی‌نژاد اعتراف کرده که تحریم‌های بین‌المللی «تحریمی شدید است». اما تاکید دارد که «دولت با برخوردی شدیدتر از آن (این تحریم‌ها را) خواهد شکست».

محمدرضا رحیمی با بیان اینکه «دولت تلاش می‌کند در زمان تحریم، مردم فشاری را متحمل نشوند» ادعا کرده که «داغ آخ گفتن یک ایرانی در مقابل تحریم را به دل دشمنان خواهیم گذاشت.»

«تحریم‌ها بی‌تاثیر نیست»

اظهارات علی لاریجانی به صراحت گفته‌های هاشمی رفسنجانی و یا حتی معاون احمدی‌نژاد نیست. او رئیس مجلس و جز مجموعه‌ی اصولگرایان حاکم است و طبعا در گفتن صریح واقعیت‌ها اکراه دارد. با این‌حال در لابلای سخنان او نیز می‌توان اثرات تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی و نگرانی‌های وی را دریافت.

لاریجانی با بیان اینکه «تحریم‌ها بی‌تاثیر نیست؛ ظرفیت‌های ایران در منطقه، در تیررس غرب قرار گرفته است»، خواستار «یک دوره‌ی مقاومت ملی» شده است.

علی لاریجانی تهدیدهایی را که هم‌اکنون در برابر نظام سیاسی ایران قرار گرفته «ایجاد فشار در مسیر اقتصادی، ایجاد سایش در حوزه‌های نفوذ ایران، از بین بردن تعلق خاطر مردم به فکر ایمانی و ایجاد تفرقه در میان علاقمندان امام و رهبری» برشمرده است. از ‌نظر رئیس مجلس منشا و محرک این تهدیدها در خارج از کشور و با هماهنگی و هدایت ایالات متحده آمریکاست.

به گفته علی لایجانی، «هم اکنون غرب به دنبال شرایطی است که بتواند فشار بر ایران در ابعاد داخلی و ایجاد سایش در ابعاد نفوذ ایران در منطقه را مورد تهدید قرار دهد که به همین دلیل ظرفیت‌های ایران در منطقه در تیررس آنها قرار گرفته است.»

منظور علی لایجانی از «ایجاد سایش در ابعاد نفود منطقه‌ای ایران» اشاره به راهبرد خاورمیانه‌ای امریکاست که به عقیده اکثر ناظران منطقه، هدف مرکزی آن تشدید فشار بر ایران و منزوی‌سازی و تضعیف این کشور است. محور اساسی راهبرد خاورمیانه‌ای دولت اوباما، پیشبرد مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطینی‌ها براساس راه‌حل دو دولت است.

تحلیل‌گران می‌گویند، اگر امریکا موفق به آرام‌سازی این مناقشه‌ی دردناک شود، زمینه برای شکل‌گیری یک ائتلاف وسیع علیه ایران با مشارکت کشورهای عرب منطقه فراهم خواهد آمد. در این صورت امکانات منطقه‌ای جمهوری اسلامی همچون حزب‌الله و حماس یا دوستی با سوریه نخواهند توانست نقشی به سود تهران ایفا کنند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates