واكنش محققان ضدبوش به بازداشت اسفندياري: ديگر ايران نميرويم
بازتاب: به دنبال دستگيري هاله اسفندياري، محقق آمريكايي در ايران و زنداني شدن او در زندان معروف اوين پس از حدود چهار ماه تحت نظر بودن در خانه، گزارشها، حاكي از ايجاد و شكلگيري توافقي گسترده براي تحريم دانشجويي و دانشگاهي ايران تا زمان آزادي اوست. به گونهاي كه بسياري از محققان آمريكايي كه مواضعي ضدسياستهاي تندروانه مؤثر و به سود ايران داشته و بارها به ايران سفر كرده بودند، اعلام كردهاند كه ديگر به ايران نخواهند آمد.
به گزارش سرويس بينالملل «بازتاب» به نقل از «واشنگتنپست»، انجمن مطالعات خاورميانهاي شمال آمريكا، كه حدود 2700 عضو در سراسر جهان دارد، در نامهاي به محمود احمدينژاد، رئيسجمهور ايران، هشدار داده كه دستگيري فعالان علمي، باعث بروز نگرانيهاي عميقي شده و زنداني كردن هاله اسفندياري، پيامي تكاندهنده براي همه دانشجويان جهان است؛ اسفندياري مدير برنامههاي خاورميانهاي مركز بينالمللي «وودوارد ويلسون»، مؤسسه «اسميت سونيان» است.
در اين نامه اضافه شده است: «تجاوز به حقوق و زنداني كردن دانشجويان، باعث نگراني است، اما در اين مورد خاص بايد گفت كه شخص مورد نظر هم به خاطر دانش او و هم توانايياش در ارايه تحليلهاي روشن و غيرمغرضانه، به شدت مورد احترام و توجه است».
در اين نامه همچنين آمده كه اقدام ايران درباره اسفندياري 67 ساله كه خود يك مادربزرگ است و براي كمك به مادر 93 سالهاش به ايران رفته بود، نقض قانون اساسي جمهوري اسلامي نيز هست، چراكه از ارايه مشاوره حقوقي به او جلوگيري شده است.
«نوام چامسكي»، استاد مؤسسه تكنولوژي ماساچوست، نيز ديروز با انتشار بيانيهاي، دستگيري اسفندياري را رقتانگيز خواند و هشدار داد كه اقدام وزارت اطلاعات ايران، هديهاي به سياستمداران آمريكايي بوده كه تلاش دارند حمايت ديگران را براي اقدام نظامي عليه ايران جلب كنند.
چامسكي گفت: «هماكنون زمان ديپلماسي، مذاكره و بهبود تنشهاست كه مطابق تمايلات بيشتر آمريكاييها و ايرانيان است. رفتار توجيهناپذير با چنين فعال علمي و حقوق بشري به شدت تلاشهاي افرادي را كه به دنبال صلح، عدالت و آزادي در منطقه و جهان هستند، زير سؤال ميبرد».
«خوان كول»، كارشناس خاورميانه دانشگاه ميشيگان، در وبلاگ پربيننده خود نوشت، برنامه خود براي حضور در اجلاسي در تهران در تابستان امسال را به خاطر زنداني شدن اسفندياري لغو كرده و از مؤسسات ديگر هم خواستار همين كار شد.
وي نوشت: «اين مسئله ميتواند باعث نگراني همه افرادي شود كه در زمينه حقوق بشر، آزادي دانشگاهي و حقوق زنان، فعاليت ميكنند».
كول همچنين پيشنهاد داد تا دانشگاهيان و ديگران در برابر سفارتهاي ايران در كشورهايشان تظاهرات كنند.
به رغم قطع روابط ديپلماتيك ايران و آمريكا پس از گروگانگيري سال 1979، دانشگاهيان آمريكا از مسافران ثابت كنفرانسهاي ايران بودهاند.
«گري سيك» از دانشگاه كلمبيا و عضو سابق شوراي امنيت ملي دولتهاي «جرالد فورد»، «جيمي كارتر» و «رونالد ريگان» گفت: «همه دانشگاهيان بايد احساس خطر كنند، اما اگر شما بدانيد يك همكارتان كه به شدت مورد احترام است و به خاطر اشاره به پيوندهايي كه ايران به دنبال آن است، زنداني شده، آنگاه دليل خوبي براي نرفتن به تهران خواهيد داشت».
مقامات زندان، ديروز به اسفندياري اجازه دادند يك دقيقه با مادرش تلفني صحبت كند. وي گفته كه تنها منتظر روشن شدن وضعيت خود است. مقامات قضائي ايران نيز گفتهاند كه جرم وي، اقدام عليه امنيت ملي كشور است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.