خلاصه تحولات مصر در 24 ساعت گذشته: دولت مصر به راهبردهای احمدینژادی متوسل شد
کلمه – گروه سیاسی: دهمین روز اعتراضات مردمی در مصر، با رفتارهایی از سوی حکومت همراه بود که بسیاری از آنها شبیه رفتار دولت احمدی نژاد و متحدانش در سال ۸۸ است.
فردای روزی که دولت مصر، نیروهای نظامی و پلیس را با لباس شخصی به خیابانها اعزام کرد تا در کنار افرادی که با ۵۰۰ لیره اجیر شده بودند، به سرکوب مخالفان حکومت بپردازند، دولت تلاش کرد به طور توأمان و همزمان، با عقبنشینی ظاهری و سرکوب نامحسوس، از شکلگیری تظاهرات میلیونی در روز جمعه جلوگیری کند.
سران حکومت از سویی تلاش کردهاند اینگونه القا کنند که پیام اعتراضات را شنیدهاند، در حال عقبنشینی هستند و قصد دارند فضای استبدادی حاکم را تغییر دهند، اما از سوی دیگر فضای سنگین شبه کودتایی را حاکم کردهاند که آشکارا شبیه فضای سال گذشته در ایران است.
ساعاتی پیش حسنی مبارک در مصاحبهای با شبکه ایبیسی، اعلام کرد که از ریاستجمهوری خسته شده و میخواهد برود، اما نگران است که اگر کنارهگیری کند، امنیت کشور به هم بریزد و هرج و مرج حکمفرما شود! دیکتاتور مصر همچنین گفت که به اوباما گفته است: شما فرهنگ مصر را درک نمیکنید و نمیدانید اگر من کنار بروم چه اتفاقی خواهد افتاد.
عمر سلیمان، معاون رئیس جمهور، نیز معترضان را متهم کرد که از خارج از کشور خط میگیرند و رسانههای خارجی را نیز متهم کرد که با بزرگ کردن اخبار غیر واقعی، به ناآرامیها دامن زدند! او همچنین در مصاحبه مطبوعاتیاش “آشوبگران” را متهم کرد که “به پاسگاههای پلیس حمله کردند.”
معاون حسنی مبارک همچنین – در سخنانی آشنا برای ایرانیان – گفت: “پلیس دستور تیراندازی نداشت، اما گاهی مجبور بود از خودش دفاع کند!” وی در عین حال یک قدم دیگر عقبنشینی کرده و گفته است که همانند حسنی مبارک، پسر وی “جمال مبارک” هم در انتخابات بعدی نامزد نخواهد شد.
نخست وزیر جدید هم ادعا کرد که دستور داده عوامل اصلی درگیریهای روز چهارشنبه شناسایی و دستگیر شوند. احمد شفیق در عین حال به خاطر درگیریهای روز چهارشنبه عذرخواهی کرده، اما نپذیرفته که نیروهای دولتی با لباس شخصی در حمله به تظاهرکنندگان حضور داشتهاند.
همچنین برای عقبنشینی بیشتر، دادستان مصر تعدادی از وزرای سابق را ممنوعالخروج و داراییهای بانکی آنها را توقیف و دستور بازرسی و تحقیق درباره فساد مالی و اداری آنها را صادر کرده است.
حاکمیت فضای شبه کودتایی در مصر
اما در سوی دیگر، تلاشها برای سرکوب معترضان و ایجاد فضای تبلیغاتی علیه آنها شدت گرفته است.
مقامات دولت مصر، خبرنگاران خارجی را متهم میکنند که به حمایت از مخالفان حکومت میپردازند. بسیاری از خبرنگاران، به این بهانه مورد بازداشت و یا ضرب و شتم قرار گرفتهاند.
تلویزیون دولتی مصر نیز گزارش داد که تعدادی از عوامل بیگانه در بین تظاهرکنندگان روز چهارشنبه حضور داشتهاند که دستگیر شدهاند! شبکه النیل همچنین از دستگیری دو تبعه خارجی در فرودگاه قاهره خبر داد که مواد مشکوک به همراه داشتهاند.
تلویزیون مصر که این روزها به پخش مکرر سرودهای ملی میپردازد، همچنین خبر داد که صدها تن از مردم، از آشوبگران مخالف حکومت! شکایت کردهاند.
همزمان با این فضاسازیها که بی ارتباط با تدارک گسترده معترضان برای راهپیمایی میلیونی روز جمعه که یومالرحیل و جمعةالوداع نامگذاری شده، نیست، گزارشها از حاکم شدن نوعی فضای سنگین پلیسی و امنیتی – درست شبیه فضای ایران در سال گذشته – حکایت میکند.
ساعتی پیش خبرگزاری فرانسه و شبه العربیه به ترتیب از دستگیری هفت و یازده جوان فعال در اعتراضات خبر داد. گزارش شده که آنها پس از ملاقات با محمد البرادعی بازداشت شدهاند.
گزارشهایی از ناپدید شدن ناگهانی فعالان سیاسی و اینترنتی نیز منتشر شده و جوان فعال در تویتر، مدام نسبت به وقوع بازداشتهای گسترده و پنهانی هشدار میدهند.
نماینده عفو بینالملل نیز از سوی پلیس مصر بازداشت شده است. پلیس فعالان مدنی و حقوق بشری را به تلاش برای بر هم زدن امنیت کشور متهم میکند و تعدادی از فعالان حقوق بشری در محل موسسه حقوق هشام مبارک، تحت نظارت پلیس نظامی، نگهداری میشوند.
خبرنگاران خارجی و داخلی نیز به طور گسترده در معرض بازداشت قرار دارند و گزارشهایی از ضرب و شتم و یا دستگیری موقت چندین خبرنگار منتشر شده است. خبرنگارانی از نیویورک تایمز، واشنگتن پست، الجزیره و رسانههای لهستانی و بلژیکی از جملهی بازداشتشدگان هستند. خبرنگاران العالم نیز به دلیل آنچه تهدید به برخورد توصیف شده، مصر را ترک کردهاند!
پخش مستقیم خبرگزاریها و شبکههای تلویزیونی از میدان تحریر قاهره نیز از پنجشنبه شب متوقف شده است. همچنین منابع خبری گفتهاند که برخی نیروهای امنیتی لباس شخصی با ورود به هتل محل اقامت خبرنگاران، تعدادی از آنها، از جمله ۶ خبرنگار فرانسوی را بازداشت کرده اند.
همچنین گزارش شده که لباسشخصیهای هوادار مبارک، کلیه دفاتر رسانهای مشرف به میدان تحریر هم تعطیل کرده و خبرنگاران بسیاری مورد تعقیب و ضرب و جرح قرار دادهاند.
یک شرکت خصوصی تلفن همراه نیز اعلام کرده که از سوی دولت مصر برای ارسال پیغامهای سیاسی دسته جمعی علیه اعتراضات، تحت فشار قرار گرفته است.
العربیه هم گزارش داد که نیروهای پلیس مخفی مانع پوشش تصویری و خبری درگیریها شدهاند و تصاویر مربوط به حوادث قاهره و دیگر شهرهای مصر از طریق تلفن همراه فیلمبرداری میشود.
تراشیدن دشمن خارجی برای سرکوب مخالفان داخلی
همزمان با نمایش عقبنشینی و سرکوب گسترده و بیسروصدای مخالفان، برخی منابع خبری از احتمال بروز درگیریهای هدایت شده بین نیروهای ارتش مصر و ارتش اسرائیل در صحرای سینا، برای تحتالشعاع قرار دادن اعتراضات داخلی مصر خبر دادند.
منابع مطلع خبر دادند که قرار است به زودی دو طرف درگیریهای از پیش طراحی شدهای را با هم در صحرای سینا داشته باشند.
چنین جنگی، بهترین بهانه را برای سرکوب مخالفان داخلی به بهانه حفظ وحدت علیه دشمن خارجی، در اختیار دیکتاتور مصر قرار خواهد داد.
همچنین گفته می شود مبارک قرار است برای جلب برخی مخالفانش به صورت صوری قرارداد کمپ دیوید را لغو کند. پیمان کمپ دیوید اولین پیمان صلح میان طرفین جنگ اعراب و اسرائیل بود که به صلح میان مصر و اسرائیل انجامید. انور سادات اولین رئیس وقت یک کشور عربی از طرفین جنگ اعراب و اسرائیل بود که به صلح با اسرائیل و به رسمیت شناختن این کشور اقدام کرد. وی به سبب این اقدام خود، دو سال بعد در هنگام یک رژه نظامی ترور شد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.