اخوان المسلمین چه کسانی هستند؟
همبستگیملی: تلویزیون سی ان ان روز جمعه ۴ فوریه گزارشی در باره ماهیت و گرایشات اخوان المسلمین پخش کرد.
مجری پیرز مورگان: عمر سلیمان معاون رئیسجمهور مصر، اخوان المسلمین را مقصر خشونتها میداند. آما آنها چه کسی هستند و چقدر خطرناک میباشند؟
من در این باره از آقای پیتر برگن تحلیلگر امنیت ملی سی.ان.ان و نویسنده کتاب ”طولانیترین جنگ ”سوال خواهم کرد.
پیتر ما اظهارات زیادی را در مورد اخوان المسلمین شنیدهایم، اما نظر مشخص شما بهعنوان یک متخصص چه میباشد؟ چقدر آنها افراط گرا و چقدر خطرناک میباشند؟
پیتر: از نظر من آنها اصلاً خطرناک نیستند. اخوان المسلمین گروهی است که از سالهای ۱۹۲۰ حضور داشته است. در زمان پیدایش این گروه آنها مخالف حضور انگلیسیها در خاک مصر بودهاند.
در دهه ۱۹۵۰ آنها فعالیتهای تروریستی انجام میدادند، اما با گذشت زمان فعالیتهای خود را فقط بر روی سیاست معمولی متمرکز کردهاند. برخی از شبهنظامیان که در حال حاضر فعالیت میکنند در گذشته بخشی از اخوان المسلمین بودهاند اما بعدها از آنها جدا شدند و به گروههای تروریستی پیوستند.
ایمان الظواهری نفر شماره دو القاعده، یک کتاب کامل نوشته که در آن تماما فقط از اخوان المسلمین انتقاد کرده است. اکثر انتقادات او در مورد فعالتهایی اخوان المسلمین در سیاست دموکراتیک میباشد، چیزی که القاعده میگوید برخلاف اسلام است.
پس بنابراین اختلافات زیادی میان القاعده و اخوان المسلمین وجود دارد و آنها به جز چند مورد در دیدگاههای خود از اسلام دیگر نکته مشترکی ندارند و القاعده بسیار افراطیتر است.
مجری: اما اگر شرایط فعلی مصر را در نظر بگیریم، که چیزی مانند خلاء سیاسی میماند و کسی نمیداند چه اتفاقی صورت خواهد گرفت، آیا این شرایطی نیست که القاعده بخواهد در آن شروع به فعالیت کند؟
پس هرچند که در حال حاضر هیچ رابطهای میان این دو وجود ندارد آیا خطر آن وجود دارد تا چنین رابطهیی برقرار شود؟
پیتر: از نظر من چنین چیزی بعید است.
گروهای شبهنظامی مصری در دهه ۹۰ دست به کشتارهای زیادی زدند. در قتلعام سال ۱۹۹۷ یک گروه تروریستی به شکار گردشگران رفت و ۵۰تن از آنها را به قتل رساند. این فعالیتها باعث شد تا گروههای شبهنظامی در مصر نابود شوند.
درست است که دولت سرکوبی زیاد علیه آنها انجام داده، اما بعد از این فعالیتها اکثر مردم علیه آنها شدند. پس القاعده و گروههای طرفدار آن در مصر هیچ حمایتی ندارند.
من مطمئنم که در عرض یک یا دو هفته آینده القاعده یک پیام ارسال خواهد کرد، که شاید از طرف ایمان الظواهری یا بن لادن باشد. آنها در این پیام تلاش خواهند کرد تا اعتبار قیام مردم مصر را به خود نسبت دهند. اما نقش آنها در اتفاقات مصر صفر مطلق است.
مجری: من شنیدهام که نگرانی اصلی آمریکا میباید بسوی یمن باشد، چون که دارای جمعیت فقیرتری است و فعالان افراطی هم در آن کشور بیشترند، و یک نقطه است که اگر یمن به آن برسد میتواند تبدیل به افغانستان بعدی شود. نظر تو در مورد یمن چه است؟
پیتر: درست است میتواند تبدیل به افغانستان بعدی شود، نفت و آب آن رو به اتمام است، در حال حاضر دو جنگ فعال دارد در آن صورت میگیرد و القاعده هم در آنجا حضور دارد. اما اختلاف عظیمی که میان یمن و مصر وجود دارد این است که رئیسجمهور علی عبدالله صالح دیکتاتور یمن، کمی بیشتر به احزاب سیاسی اجازه فعالیت داده است.
بهخاطر همین است که ما شاهد خشونتهایی که در مصر دارد صورت میگیرد در یمن نیستیم.
احزاب سیاسی در یمن کمی بیشتر از مصر اجازه داشتهاند فعالیت کنند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.