18.03.2011

حمله ‘قریب الوقوع’ نیروهای خارجی به لیبی

بی‌بی‌سی: جشن و پایکوبی مخالفان آقای قذافی به دلیل تصویب قطعنامه شورای امنیت علیه دولتش

دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، گفته است که جنگنده های بریتانیایی در عرض چند ساعت آینده برای حمله به لیبی آماده خواهند بود.

آقای کامرون به پارلمان بریتانیا گفت این کشور در اسرع وقت با متحدان خود وارد عمل خواهد شد تا قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد را که روز پنجشنبه تصویب شد، به اجرا درآورند.

شورای امنیت سازمان ملل متحد پنجشنبه با تصویب قطعنامه ای، راه را برای آغاز حملات هوایی به لیبی هموار کرد و اتخاذ همه تدابیر لازم برای اعمال مقررات پرواز ممنوع بر فراز آسمان این کشور را مجاز دانست.

پیشتر فرانسه اعلام کرد عملیات نظامی علیه مواضع دولتی در لیبی ممکن است تا چند ساعت دیگر آغاز شود و این کشور اولین کشوری خواهد بود که دست به حمله نظامی خواهد زد.

سیف الاسلام، یکی از پسران آقای قذافی، گفت که لیبی از اقدام نظامی سازمان ملل نمی هراسد.

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، در تماس تلفنی با رهبران بریتانیا و فرانسه نحوه اجرای قطعنامه شورای امنیت را مورد بررسی قرار داد.

این قطعنامه شامل اجازه توسل به عملیات نظامی برای حفاظت از جان غیرنظامیان در لیبی در برابر حملات نیروهای معمر قذافی است.

قطعنامه شورای امنیت در عین حال، به طور اخص استفاده از نیروهای زمینی خارجی در لیبی را ممنوع کرده است.

سه رهبر در گفتگوی تلفنی توافق کرده اند که دولت لیبی باید تمام مواد قطعنامه را بپذیرد و تمام خشونت ها علیه غیرنظامیان باید متوقف شود.

قطعنامه شورای امنیت در صورتی تصویب می شد که دست کم 9 رای موافق را کسب کند؛ در رای گیری روز گذشته 10 کشور عضو این شورا با قطعنامه موافقت کردند و روسیه و چین به جای استفاده از حق وتوی خود، به آن رای ممتنع دادند.

در مقابل، شهر بنغازی، که پایگاه اصلی نیروهای مخالف رهبر لیبی است، با فریاد شادمانی و آتش بازی از تصویب قطعنامه سازمان ملل استقبال کرده است.

گزارشگر بی بی سی در بنغازی می گوید که نیروهای مخالف امیدوارند تصمیم سازمان ملل باعث شود نیروهای سرهنگ قذافی از پیشروی دست بردارند.

وزیر امور خارجه فرانسه – دولت فرانسه در خط مقدم مذاکرات در باره لیبی در سازمان ملل بود

در همین حال، نیروهای مخالف مسلح که در شهر مصراته مستقرند روز جمعه (18 مارس)، گفتند نیروهای دولتی ساعت هاست که با سلاح سنگین آنها را زیر آتشبار خود گرفته اند.
آمادگی فرانسه

کریستین فریزر، گزارشگر بی بی سی در پاریس، می گوید فرانسوی ها به لحاظ نظامی، چند روز است که آماده حمله هوایی به لیبی هستند.

صبح روز جمعه (18 مارس)، فرانسوا باروئین، سخنگوی دولت فرانسه، در رادیوی فرانسه اعلام کرد که زمان چندانی تا انجام حملات باقی نمانده است.

گزارش های تائید نشده ای منتشر شده مبنی بر این که حملات با استفاده از چهار جنگنده تورنادوی بریتانیایی و چهار جنگنده میراژ فرانسوی آغاز خواهد شد.

نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، پیشتر می گفت که حملات هوایی باید از اهداف به خصوصی، مثلا سیستم رادار و سنگرهای کنترل نیروهای سرهنگ قذافی شروع شود.

جنگنده های فرانسوی ممکن است از پایگاه های هوایی این کشور در جزیره کرس و کنار دریای مدیترانه، پروازهای خود را آغاز کنند.

گزارشگر بی بی سی می گوید انجام حملات به لحاظ سیاسی برای آقای سارکوزی یک پیروزی است چون دولت او به دلیل حمایت نکردن از قیام در تونس مورد انتقاد قرار گرفته بود.

اما در مورد لیبی، فرانسه در خط اول مذاکرات برای تصویب قطعنامه پرواز ممنوع قرار گرفت و پیش از رای گیری پر تنش در شورای امنیت، صحن جلسه به آلن ژوپ، وزیر امور خارجه فرانسه، واگذار شد.

به گفته گزارشگر بی بی سی حتی تا دقایق پیش از رای گیری، مقامات آمریکایی و فرانسوی در سالن سازمان ملل سرگرم گفتگو بودند.

گزارشگر بی بی سی می گوید برای تمام کشورهایی که در این رای گیری مشارکت داشته اند، توافق در مورد حمله هوایی به لیبی، یک قمار است اما با توجه به این که محبوبیت سیاسی آقای سازکوزی در فرانسه بسیار پایین آمده، شاید او چیزی برای از دست دادن، ندارد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates