وزیر اقتصاد ایران: ذخایر ارزی کشور ۱۰۰ میلیارد دلار است
رادیوفردا: وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران از ذخایر ارزی ۱۰۰ میلیارد دلاری و بدهی خارجی ۲۰ میلیارد دلاری ایران خبر داد.
شمسالدین حسینی که برای شرکت در نشست بهاره بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در واشنگتن بهسر میبرد این مطلب را روز شنبه در نشستی خبری در دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی بیان کرد.
رقم ۱۰۰ میلیارد دلار حساب ذخیره ارزی ایران از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی در حالی اعلام می شود که رییس کل بانک مرکزی ایران، آبانماه سال گذشته همین عدد را از قول بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول اعلام کردهبود.
محمود بهمنی در این زمینه بدون تایید یا رد این آمار گفته بود: «بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول موجودی حساب ذخیره ارزی را ۱۰۰ میلیارد دلار اعلام کردهاند.»
وزیر امور اقتصادی و دارایی روز شنبه با تکرار گزارش بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول اظهار داشت که «اقتصاد ایران به لحاظ تجاری برای شرکای خود، جذابیت بینظیری دارد.»
آقای حسینی افزود که «جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریمها و فشارها، در یک سال گذشته از رشد و پیشرفت چشمگیری در زمینههای مختلف اقتصادی برخوردار بودهاست.»
وی با اظهار اینکه «ایران در سال گذشته با ۱۹۰ کشور مبادلات نفتی و غیرنفتی داشته» گفت که «با وجود بحرانهای موجود در جهان، ارزش بورس تهران به میزان ۷۰ درصد رشد داشتهاست.»
آبانماه گذشته خبرگزاری های ایران گزارش داده بودند که بدهیهای خارجی ایران در سال ۲۰۱۰ میلادی برابر با ۱۸٫۹ میلیارد دلار است که بنا بر آمار جدید وزیر دارایی، میزان بدهی خارجی ایران هماینک ۱٫۱ میلیارد دلار بیشتر شدهاست.
دولت محمود احمدینژاد آخرین بار در سال ۱۳۸۶ موجودی حساب ذخیره ارزی را اعلام کردهبود و وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در مصاحبه روز شنبه خود بدون ارائه آمار جدید، رقم مورد ادعای بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول را تکرار کرد.
حساب ذخیره ارزی از زمان تشکیل آن در سال ۷۹ ، دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی، تحت نظر هیئت امنای حساب ذخیره ارزی اداره میشد، اما دولت نهم در مرداد سال ۸۶ این هیئت را در شورای عالی مدیریت و برنامهریزی و پس از آن در کمیسیون اقتصادی دولت ادغام و سرانجام در اردیبهشت سال ۸۷ آن را به کلی منحل اعلام کرد.
از آن زمان تاکنون رقم مشخص حساب ذخیره ارزی اعلام نشدهاست و مقام های دولتی تنها به بیان «خوب» بودن وضعیت حساب ذخیره ارزی و بعضاً بالا بودن موجودی این حساب اکتفا میکنند.
محمود احمدینژاد، رییس جمهور اسلامی، نیز در سال ۸۸ با محرمانه خواندن رقم حساب ذخیره ارزی اعلام کرد که میزان موجودی حساب ارزی «در تاریخ کشور سابقه ندارد» و افزود که به اندازه «چند سال مصرف کشور» ارز در این حساب موجود است.
این در حالی است که برخی از نمایندگان مجلس خودداری دولت محمود احمدینژاد از اعلام میزان موجودی این حساب را غیرقانونی میدانند و بر این باورند که امتناع دولت به این دلیل است که ذخیره حساب ارزی نسبت به سالهای گذشته کاهش پیدا کردهاست.
اظهارات وزیر دارایی در مورد ۱۰۰ میلیارد دلاری بودن ذخایر ارزی در حالی است که پیش از این برخی از نمایندگان مجلس مانند محمدرضا خباز، نماینده کاشمر گفتهبودند «این که دولت میگوید حساب ذخیره ارزی محرمانه است، به خاطر این است که چیزی در آن باقی نماندهاست».
مردادماه گذشته موسیالرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، به خبرگزاری مهر گفته بود که حساب ذخیره ارزی هم اکنون شش تا هفت میلیارد دلار موجودی دارد که تا پایان سال افزایش خواهد یافت.
در بودجه سال ۱۳۸۹ مبنای افزایش موجودی حساب ذخیره ارزی، فروش نفت به قیمتی بالاتر از ۶۵ دلار برای هر بشکه نفت بود و قرار بود به هر میزان بهای نفت افزایش یابد، میزان مازاد به حساب ذخیره ارزی منتقل شود.
در ماههای اخیر کشمکشهایی میان دولت و مجلس در زمینه تلاش دولت برای برداشت از حساب ذخیره ارزی وجود داشتهاست.
پیام برای این مطلب مسدود شده.