متکی و معاونینش به کمیسیون میروند ورود مجلس به تنش ایران عراق
آفتاب: همزمان با تنش ایجاد شده در روابط ایران و عراق، کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس طی نشست فوقالعادهای در روزیکشنبه اظهارات غیرمنتظره وزیر امور خارجه عراق علیه جمهوری اسلامی و نیز فراخوانی سفیر بغداد از تهران را بررسی خواهد کرد. در این جلسه که با حضور اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس، منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران و معاونین او تشکیل میشود، تغییر و تحولات چند روز اخیر در عراق و منطقه خلیج فارس که همگی بر ضد منافع ملی ایران ارزیابی میشوند مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
ماجرا از آنجا آغاز شد که تقریباً همزمان با وعده سفیر تهران در بغداد پیرامون آزادی قریبالوقوع دیپلماتهای ایرانی، هوشیار زیباری وزیر امورخارجه عراق در اظهاراتی غیرمنتظره تهران را به دخالت در امور داخلی عراق متهم کرد و از احضار سفیر عراق در تهران به بغداد، بازنگری تشریفات سفرهای مسئولان ایرانی به عراق و اجرای برخی محدودیتها در این زمینه خبر داد. زیباری همچنین با نام بردن از سپاه پاسداران و ابراز بدگمانی نسبت به نیات سفر دیپلماتهای ایرانی بازداشت شده در عراق تاکید کرد که احتمالاً از این پس سفر دیپلماتهای ایرانی به عراق صرفاً با اجازه شخص نخست وزیر ممکن خواهد شد و تصریح کرد که «نیروهای آمریكایی حق دارند افراد مظنون به حمله را بازجویی كنند»!
اظهارات غیرمنتظره هوشیار زیباری تحلیلگران و ناظران بیرونی را با این سئوال مواجه کرد که نکند تیرگی ناگهانی روابط ایران و عراق قطعهای از یک پازل باشد که در روزهای گذشته با حمله ارتش آمریکا به سفارت ایران در اربیل، بیانیه مشترک آمریکا و هشت کشور عرب علیه ایران، تحرکات نظامی پنتاگون در خلیج فارس، گسترده شدن استفاده از واژه جعلی «خلیج عربی»، طرح مجدد موضوع جزایر 3گانه و چند مساله ریز و درشت دیگر چیده شده است. در این صورت سئوال این خواهد بود که آیا دستگاه دیپلماسی دولت نهم در پیشبینی صحیح تحرکات آمریکا موفق عمل کرده و تمهیدات لازم را چیده است یا خیر؟
سئوال مهم دیگر نیز این است که آیا فشارهای کنونی بر ایران که از سوی کشورهای منطقه خلیج فارس اعمال میشود نشانهای از اقدامات آتی آمریکا برای محصور کردن هر چه بیشتر تهران و کاستن از قدرت مانور جمهوری اسلامی در پرونده هستهای محسوب نمیشود؟ در این صورت آیا سیاستهای تبلیغاتی محمود احمدینژاد به اندازه کافی مؤثر خواهد بود یا راهبرد عمیقتر و گستردهتری مورد نیاز است؟
توطئه آمریکا
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس فراخوانی سفیر عراق توسط دولت این کشور از ایران را توطئه ایالات متحده و تأثیرپذیری سیاستهای دولت عراق از دولت آمریکا دانست. حشمتالله فلاحتپیشه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب درباره فراخوانی سفیر عراق به کشورش گفت: «دولت عراق از طرف آمریکا تحت فشار است. آمریکا سعی دارد در چنین شرایطی روابط ایران و عراق را تیره کند. دولت عراق خود میداند که مشی جمهوری اسلامی همواره ایجاد ثبات در آن کشور است و اسنادی که آنها مدعی کشف آن از کنسولگری ایران هستند به طور جدی مورد شک و تردید است».
احضار سفیر عراق از تهران [کلیک کنید]
علت بازداشت دیپلماتهای ایرانی چه بود؟ [کلیک کنید]
دیپلماتهای ایرانی این هفته آزاد میشوند [کلیک کنید]
وی درباره اقدامات کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از زمان حمله به کنسولگری ایران در عراق گفت: «کمیسیون، جلسهای را با حضور سخنگوی وزارت خارجه داشته و در مورد حمله به کنسولگری و همچنین سیاستهای تخریبی آمریکا و سرنوشت 5 دیپلمات ایرانی حساس هستیم. سیاست خارجی جمهوری اسلامی توسط یک نهاد (مجلس یا وزارت خارجه) تعیین نمیشود، بلکه قلمرو وسیعی است که نهادهای گوناگون در آن تأثیر دارند. مجلس هم تلاش میکند در جریان تغییر و تحولات این موضوع قرار بگیرد».
فلاحت پیشه در پاسخ پرسشی درباره اقدام مناسب ایران در این شرایط اظهار داشت: «ایران علاوه بر آنکه شکایت خود را در نهادهای بینالمللی پیگیری میکند باید به دولت عراق این موضوع را تفهیم کند که تحت تأثیر توطئه تخریبی آمریکا قرار نگیرند. آن هم در شرایطی که 1 میلیارد تومان قرارداد اعتباری میان دو کشور منعقد شده که این مسایل میتواند به این توافقات ضربه بزند».
وی در پایان خواستار تعامل دولت ایران و عراق در راستای شکستن خط تبلیغاتی و توطئه برای تخریب روابط دو کشور شد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.