18.05.2011

واکنش‌ها به «طلب عفو» خاتمی از رهبری و نظام

خُسن آقا: این خاتمی ملعون از خود خامنه ای حرامزاده تر است!
خودنویس: به دنبال انتشار بخشی از سخنان سید محمد خاتمی، واکنش‌های متفاوتی در فضای مجازی بحث‌های متفاوتی را در شبکه‌های اجتماعی برانگیخته است. اکثر نظردهندگان نسبت به رفتار و گفتار رئیس سابق جمهوری، واکنشی منفی از خود نشان داده‌اند، و گروهی از هواداران و طرفداران اصلاح‌طلبان حکومتی به دفاع از او برخاسته‌اند.

از ساعات آغازین بامداد امروز در ایران، بسیاری از سایت‌ها نظرهایی در انتقاد از بخشی از گفته‌های سید محمد خاتمی منتشر کرده‌اند. خاتمی در دیدار با جمعی از «ایثارگران» گفته بود: «اگر ظلمی شده است که شده است همه بیاییم عفو کنیم و به آینده نگاه کنیم و اگر به نظام و رهبری ظلم شده است به نفع آینده از آن چشم پوشی شود و ملت هم از ظلمی که بر او وفرزندانش رفته است می‌گذرد و آن وقت همه به آینده بهتر رو خواهیم آورد».

امروز این مساله تبدیل به یکی از موضوع‌های داغ در سایت بالاترین شده و لینک‌های اعتراضی به سید محمد خاتمی، آرای زیادی کسب کرده‌اند. این در حالی است که بخش بزرگی از کاربران فعال بالاترین حامیان جنبش سبز و اصلاح‌طلبان حکومتی محسوب می‌شوند، اما نظرهای‌شان نسبت به نظرهای انتقادی از خاتمی بسیار کم‌رنگ‌تر دیده می‌شود.

نویسنده وبلاگ «صدای آزاد» در مطلبی با عنوان «آقای خاتمی خودت رو نشون دادی» می‌نویسد: «آقای عزیز مگه اصلاً به نظام و رهبر ظلمی شده؟! همین که شما کسی رو که در ۲۹ خرداد در نماز جمعه، دستور به قتل مردم داد رو هنوز به عنوان رهبر خودت قبول داری همه چیز رو به ما نشون میده. تازه الانِ که می فهمم چرا موسوی و کروبی در حصر هستند و شما راحت دارید زندگیتان را می کنید، به ما ثابت کرد که شما فقط برای بدست آوردن قدرت به میدان آمده بودید و از جان ندا ها و سهراب ها به عنوان اهرم فشار استفاده کردید! واقعاً من از شما با این حرف هایی که زدید کاملاً نا امید شدم. بی بی سی: “محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، از هر دو طرف درگیر در مناقشه سیاسی دو سال اخیر در ایران خواسته است از ظلم هایی که بر آنان شده بگذرند و یکدیگر را عفو کنند.” آقای عزیز شما برو از رهبرِتو نظامت معذرت خواهی کن و اون یه مقدار ظلمی هم که بهت وارد نشده است رو ببخش و خیال ملت رو راحت کن. شما رو دیگر با ما کاری نیست.»

در وبلاگ دیگر به نام «وبلاگ پیام‌های کوتاه»، نویسنده به ساختار بسته انتخاباتی و اصل ۱۱۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی اشاره کرده و می‌نویسد: «آقای خاتمی عزیز! جمهوری اسلامی با وجود اصل ۱۱۰ قانون اساسی ، ظرفیت همه پرسی و انتخابات آزاد ندارد.طرحی دیگر دراندازید …این سخن بسیار زیبا ولی متأسفانه فقط تزئینی و برای ثبت در تاریخ است و هیچگونه زمینه عملی ندارد. دلیل آن هم واضح است: جمهوری اسلامی، خود بهتر از همه می داند که با اولین انتخابات آزاد ( بمعنای واقعی کلمه ) برانداخته خواهد شد…راهکار برون رفت از وضعیت اسفبار فعلی ایران ، انجام رفراندوم ماندگاری یا عدم ماندگاری جمهوری اسلامی تحت نظر نهادهای بین المللی است . نه یک کلام بیش و نه یک کلام کم».

نویسنده وبلاگ «جمهوری ایرانی»، خاتمی را با موسوی مقایسه کرده است. او همچنین از خاتمی می‌خواهد که به راه عطا‌الله مهاجرانی نرود. او همچنین شعار گروهی از دانشجویان در روزهای ۱۸ تیر ۱۳۷۸ به یاد خواننده می‌اندازد که می‌گفتند: «خاتمی بی غیرت زیر عبای رهبر».

اما طرفداران خاتمی نیز با بزرگ‌نمایی بخش‌های دیگر سخنان او سعی در نشان دادن بخش‌های کم‌تر دیده شده از سوی منتقدان داشته‌اند. «فرشاد» نویسنده وبلاگ «شوره‌زار» می‌نویسد: «این سخنان خاتمی متفاوت است، سخنانی که در آنها نه سکولاریسم دشمن عقاید ایشان است و نه تعریفی‌ متفاوت از دموکراسی را شاهدیم. سخنانی که در آن علناً حاکمیت فعلی کشور رو در دستان دشمنان مردم میداند حرف از ناممکن بودن ندادن حق مردم میزند». این وبلاگ‌نویس گزیده‌ای از سخنان اخیر خاتمی در دفاع از آزادی اندیشه و انتخاب را در پس خود منتشر کرده است، از جمله این بخش از گفته‌های رئیس سابق جمهوری ایران را: «آزادی یعنی: آزادی بیان، آزادی اندیشه، آزادی انتخاب، آزادی پرسش از قدرت و هزینه نداشتن پرسش. و می دانیم که ایمان حقیقی هم در متن آزادی بوجود می آید. زیرا ایمان ارزشمند ایمانی است که با انتخاب و خردورزی به دست آید و انتخاب و خردورزی منوط به وجود آزادی است. یعنی انقلاب ما خواستار آزادی های اساسی مورد نظر جهان سکولار منهای بداخلاقی و ولنگاری است که دشمن عقل و امنیت و کرامت انسانی است.»

نویسنده وبلاگ «ایران سرای جاودان» اما تندتر انتقاد کرده است؛ او می‌نویسد: آقای خاتمی شرم داشته باش آقای خاتمی چه راحت همه ی آن جوانان را برای بازی قدرتت فروختی ! آقای خاتمی چگونه نگاههای مظلومانه ی ندا آقا سلطان را فراموش کردي؟ آقای خاتمی آن خون‌هایی که از سیمایی زیبای نداهای ایران می‌آمد تو اگر فراموش کرده ای ما فراموش نمی‌کنیم. آقای خاتمی شرم داشته باش از چشمان مادران داغدار این سرزمین آقای خاتمی نمی‌توانم از حرف‌هایت بغض نکنم آقای خاتمی برایت متاسفم!»

احمد سعیدی در سایت «خبرنگاران سبز»، ضمن قابل تامل دانستن بخشی از سخنان آقای خاتمی می‌نویسد: «از جناب آقای خاتمی بايد پرسيد که به نظام و رهبری چه ظلمی شده است؟ چه کسی اين ظلم را کرده است؟ مردم؟ آقای خامنه ای بايد چه کسانی را ببخشند؟ مردم را؟ روزنامه نگاران را؟ فرزندان ملت را که در زندانها اسيرند؟ کيست که نداند در حوادث گذشته اگر ظلمی هم بوده باشد، ظلم آشکاری بوده که نظام و رهبری به مردم نموده اند: در کهريزک، در کوی دانشگاه، در خيابانهای شهر، و در سی سال زجر مداوم. به جای طلب بخشش از رهبری، حق بود که آقای خاتمی رهبری را نصيحت می کرد که از مردم طلب بخشش کند شايد که مردم ببخشند.»

اما کامنت‌ها در فضاهای مجازی تفاوت زیادی با محتوای پست‌های انتقادی ندارند. یکی از کامنت‌گذاران در بالاترین می‌نویسد: «آقای خاتمی شما وهمفکرانتان ۸ سال تمام فرصت داشتید ولی نتوانستید بدون اجازه رهبر تان حتی پاسبان سرکوچه تان را عوض کنید ، اصلاحات تان سالهاست که مرده است و لاشه متعفن آنهم در زیر دست و پای مردم مانده است . شما بهتر است بجای زنده کردن مرده ، آن را بخاک بسپارید و قبل از اینکه جاروب شوید از سر راه مردم کنار روید . درد بی درمان گرفته اید و از ناقوس دلنواز و زندگی بخش انقلاب بهراس افتاده اید ……».

یکی دیگر در پای لینک مطلبی در نقد خاتمی، او را گرگی در لباس میش می‌خواند: «متن عالیی بود این خاتمی گرگی در لباس میش».

برخی از کامنت‌ها در دفاع از خاتمی به سرعت امتیاز منفی گرفته‌اند و عملا نمایش آنها مختل شده است، از جمله این کامنت: «باز هم خاتمى با محبوبيتش باعث سوزش بعضى ها شد.»

کامنت‌گذار دیگری نیز نگاهی مثبت به حضور خاتمی دارد و می‌نویسد: «عالی بود باید از فرصت استفاده کرد ، تا زمانی که بخش گسترده ای از مردم ما پیرو دولت گداپرور هستند تنها را امید حضور دوباره اصلاح طلبان است. قبول دارم که در این نظام رهبر فشار تمام قدرت را دارد اما حضور فرهنگی اصلاح طلبان سبب تغییرات در آن قشر عافیت طلب جامعه می شود».

باید دید در روزهای آینده، موضع‌گیری نهادهای منتقد نظام جمهوری اسلامی از جمله «شورای هماهنگی راه سبز امید» نسبت به این بخش «تنش‌زا» سخنان خاتمی چیست؟ با توجه به این نکته که افرادی نظیر رجبعلی مزروعی که گفته می‌شود ارتباطی قوی با شورا دارند، نگاهی مثبت به انتخابات در ایران و حضور مجدد اصلاح‌طلبان در قدرت دارند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates