02.06.2011

تشکیل کمیسیون “گفتگوی ملی” در سوریه به فرمان بشار اسد

دویچه‌وله: رییس‌جمهور سوریه وظیفه‌ی این کمیسیون تازه تأسیس را انجام مذاکرات ملی خوانده است. در همین حال همراه با آزاد شدن صدها زندانی سیاسی در پی صدور فرمان عفو عمومی از سوی اسد، خبرها حاکی از ادامه درگیری‌های خونین در سوریه است.

بشار اسد، رییس‌جمهور سوریه، از تشکیل کمیته‌ای با هدف انجام “مذاکرات ملی” خبر داده است. تلویزیون دولتی سوریه اعلام کرد که مسئولیت کمیته یاد شده، “ایجاد فضایی مناسب برای گفت‌وگوها و همچنین تعیین برنامه‌ی کاری برای آن است.”

اسد در دیدار با اعضای این کمیته از آنها خواسته است تا راه‌کارهای عمومی را برای انجام این مذاکرات معین کنند. به گفته‌ی دولت سوریه این گفت‌وگوها بایستی جوی مناسب و آرام ایجاد کنند که در آن “جناح‌های مختلف اظهار نظر کنند و این امکان را داشته باشند تا پیشنهادهای خود را ارائه دهند.”

بشار اسد همچنین اظهار داشته که این کمیته باید طرحی برای قانون انتخابات و قانون احزاب تنظیم کند تا به این وسیله “امکان مشارکت سیاسی در کشور” به وجود آید.

گفته می‌شود فاروق الشرع، معاون رییس‌جمهور‌، مقامات بلندپایه حزب بعث‌‌، نمایندگان جبهه ملی ترقی‌خواه سوریه، جمعی از احزابی که زیر رهبری حزب بعث هستند و همچنین یک نویسنده و پرفسور جزو اعضای کمسیون به شمار می‌روند.

آزادی زندانیان سیاسی

بر اساس گزارش یکی از سازمان‌های حقوق بشری‌، دولت سوریه روز چهارشنبه (اول ژوئن) بیش از ۵۰۰ زندانی سیاسی را آزاد کرده است. در این گزارش آمده، برخی از آزاد‌شدگان جزو کسانی بوده‌اند که در اعتراضات خیابانی علیه بشار اسد شرکت داشته‌اند.

به تازگی تلویزیون دولتی سوریه اعلام کرد که بشار اسد، رییس‌جمهور این کشور “فرمان عفو عمومی صادر کرده است که تمامی اعضای جنبش‌های سیاسی را نیز در بر می‌گیرد.”

مخالفان فرمان عفو عمومی را مخالفان فرمان عفو عمومی را “نمایشی” می‌داننداز زمان آغاز اعتراضات علیه دولت سوریه در ماه مارس سال جاری نزدیک به ده هزار فعال اپوزیسیون سوری در این کشور دستگیر و به زندان افکنده شده‌اند.

در همین حال فعالان سیاسی سوری خارج از کشور نسبت به صدور فرمان عفو عمومی از سوی اسد واکنش نشان داده و آن را “غیرقابل باور” دانسته‌اند. طبق این فرمان، اعضای گروه اخوان المسلمین نیز که فعالیت‌سیاسی‌شان در سوریه ممنوع است، مشمول عفو واقع می‌شوند. به گفته‌ی مأمون الحمصی، نماینده‌ی سابق پارلمان سوریه که مدتی را نیز در زندان سپری کرده، صدور چنین فرمانی تنها یک “حقه” است. وی این فرمان را در تضاد با رویدادهایی خوانده که هم‌اینک در خیابان‌های سوریه به وقوع می‌پیوندد.

فعالان حقوق بشر خبر داده‌اند که نیروهای امنیتی روز سه ‌شنبه (۳۱ مه) نزدیک به ۵۰ نفر را با ضرب گلوله کشته‌اند. در میان کشته‌شدگان چهار پزشک و یک دختر یازده ساله نیز به چشم می‌خورده‌اند.

“نه به خشونت”

در همین راستا در نشستی سه روزه که در شهر آنتالیا در ترکیه برگزار شد‌، نیروهای اپوزسیون سوریه به بررسی راه‌های مقابله با دولت کنونی این کشور پرداختند. اعضای شرکت‌کننده در این نشست با اکثریت قاطع به پیشنهاد شماری از حاضران مبنی بر تشکیل شورای موقت نظیر آنچه شورشیان در لیبی انجام دادند، رأی منفی دادند.

افزون بر آن آنها در بیانیه‌ی ‌پایانی ‌بر حمایت از معترضان تأکید کردند، اما خاطرنشان ساختند که با مسلح کردن معترضان و همچنین اقدام نظامی خارجی مخالفند.

ناظران سیاسی در آنتالیا، این نشست را که نزدیک به ۳۰۰ مخالف دولت در آن حضور داشتند، “مهمترین گردهمایی اپوزیسیون” تا کنون دانسته‌اند.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates