ایران در مناظره نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا
بیبیسی: حزب دموکرات آمريکا دومين مناظره تلويزيونی کانديداهای رياست جمهوری اين حزب را برگزار کرد که در جریان آن جنگ عراق و بحران هسته ای ایران نیز مطرح شد.
در اين مناظره دو ساعته که روز یکشنبه، 3 ژوئن، در ايالت نيوهمپشاير انجام شد، هشت سیاستمدار عضو حزب دموکرات شرکت داشتند و برای دستیابی به نامزدی این حزب در انتابات دوره آینده ریاست جمهوری آمریکا به رقابت پرداختند.
هشت نامزدهای دموکرات عبارتند از: سناتور هيلاری کلينتون، سناتور براک اوباما، سناتور جوزف بايدن، جان ادواردز، سناتور کریستوفر داد، مارک گراول، دنيس کسينچ و بيل ريچاردسون.
شرکت کنندگان در این مناظره زنده تلویزیونی کوشیدند به طرفداران حزب ثابت کنند که از نامزدهای دیگر برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شايسته ترند.
نامزد نهایی حزب دموکرات برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری با رای طرفداران این حزب برگزیده خواهد شد.
وی در برابر نامزد حزب جمهوریخواه، که او نیز بعدا برگزیده و معرفی می شود، و افراد دیگری که ممکن است داوطلب احراز سمت ریاست جمهوری باشند به رقابت خواهد پرداخت.
موضوع بحث انگيز عراق
نامزدهای دموکرات نظرشان را درباره موارد متفاوتی از جمله “جنگ عليه تروريسم”، ماليات بر درآمد و موضوع مهاجران غيرقانونی بيان کردند.
اما جنگ عراق موضوع بحث برانگيز در مناظره دوم دموکرات ها بود.
دو مجری اين مناظره از کانديداها سوالات متعددی را در این باره مطرح کردند که چگونه می خواهند به جنگ عراق خاتمه دهند.
هیچیک از هشت کانديدای دموکرات جوابی قطعی به این سوال نداد.
سناتور کلينتون در پاسخ گفت: “اين جنگ جورج بوش است. او مسوول است. جورج بوش جنگ را شروع، بد اداره و تشديد کرده است و خود او هم بايد به آن خاتمه دهد.”
اما مارک گراول و دنيس کسينچ با رد اين نظر، دموکرات ها را هم مسئول دانستند.
سناتور بايدن تنها دموکراتی است که به بودجه جنگ عراق رای مثبت داده است.
مساله ايران
در بخش دوم مناظره نوبت به سئوالات حاضران درجلسه رسید و از جمله خانمی سالمند نظر نامزدهای دموکرات را درباره ايران پرسيد.
او پرسید که نظر هرکدام از نامزدهای شرکت کننده در مناظره درباره بحران ایران چیست و آیا در صورت انتخاب به ریاست جمهوری، برای حل این مساله آبه زور متوسل خواهد شد يا از راه های ديپلماتيک عمل خواهد کرد؟
سناتور هيلاری کلينتون اولين کانديدايی بود که به اين سوال جواب داد.
وی گفت “دستيابی ايران به سلاح هسته ای کاملا غيرقابل قبول است و ما بايد به هر قيمتی که شده از چنین وضعیتی جلوگيری کنيم اما ما بايد با ديپلماسی شروع کنيم.”
سناتور کلينتون در ادامه افزود کاخ سفيد روند گفتگو با ايران را خيلی دير شروع کرده، چرا که به گفته وی حکومت ايران برنامه هسته ای خود را به راه انداخته، اتباع ايرانی- آمريکايی را زندانی کرده و از دشمنان آمريکا در عراق حمايت به عمل آورده است.
ايران همواره يک چنين ادعاهايی را رد کرده است.
مجری تلويزيونی از همسر رئيس جمهوری سابق آمريکا پرسيد، اگر ديپلماسی با ايران به نتيجه ای نرسد چه خواهد کرد؟
سناتور کلينتون گفت “من نمی خواهم وارد بحث درباره مسایل فرضی شوم. دولت جورج بوش حقيقتا به ديپلماسی اعتقاد ندارد. فکر نمی کنم ما برای ايران فرصت داشته باشیم، چرا که ماه ها تا پايان دوره رياست جمهوری جورش بوش باقی مانده است.”
جان ادواردز، سناتور بازنشسته دموکرات هم ديدگاهش را درباره ايران بيان کرد.
وی بر ديپلماسی تاکيد کرد، اما گفت هيچ ریيس جمهوری با مسووليتی نبايد احتمال استفاده از تمام گزينه ها عليه ايران را رد کند.
او گفت آمريکا در ايران فرصت فوق العاده ای دارد، چرا که به عقيده وی مردم ايران عمدتا نظر مساعدی نسبت به آمريکا دارند.
به گفته وی “آنان رئيس جمهوری دارند که خيلی پرطرفدار نيست. احمدی نژاد به وعده هايش به مردم ايران عمل نکرده است. اروپا در مقابل ايران از نفوذ اقتصادی برخوردار است. ما بايد به ايران بگوييم اجازه توليد سوخت هسته ای ندارد و در عين حال به ايران مشوق های اقتصادی قوی ای بدهيم. در صورت عدم همکاری ايران، بايد تحريم های اقتصادی جدی عليه آن وضع شود.”
سپس نوبت به سناتور جوزف بايدن رسيد که ریات کميته روابط خارجی سنا را برعهده دارد و صراحت لهجه شهرت دارد.
سناتور بايدن گفت “اول از همه من سياست تغيير حکومت را در قبال ايران کنار می گذارم. چيزی که ما الان به ايران می گویيم اينست که تنها چيزی که مانع حمله ما می شود را کنار بگذارد و بعدا ما به آن کشور حمله خواهيم کرد. اين حرف عجيبی است.”
پیام برای این مطلب مسدود شده.