عقبنشینی نسبی سید محمد خاتمی
خودنویس: بخش تحلیل خودنویس: در حالی که بسیاری از فعالان سیاسی، تلاش اصلاحطلبان و خاتمی را برای بازگشت به قدرت بدون گرفتن تعهدی از حاکمیت برای برگزاری انتخابات آزاد و آزاد کردن زندانیان و معلوم کردن واقعیتهایی در باره انتخابات ۸۸ را نکوهش میکردند، امروز خبری منتشر شده که هنوز از سوی یاران خاتمی رد نشده است. بر پایه این خبر، خاتمی گفته است که «مگر می توانیم از حقوق مردم بگذریم؟ اگر شرایط فراهم نشود، حتما در انتخابات شرکت نمیکنیم.»
به گزارش سایت میهن، خاتمی در دیدار با جمعی از فعالان سیاسی شمال کشور به طرح صریح دیدگاهش درباره انتخابات پیش رو پرداخته. میهن مینویسد که این سخنان به هر دلیلی منتشر نشده است. سایت میهن مدعی است که فایل صوتی این دیدار را در اختیار دارد، ولی اثری از این فایل در سایت دیده نمیشود.
به گزار میهن، خاتمی همچنین گفته است: « ما از سال۸۴ نباید در انتخابات شرکت میکردیم! متاسفانه این اشتباه ما بود. این بار اگر شرایط فراهم نشد حتما در انتخابات شرکت نمی کنیم». وی البته افزود که «این نظر شخصی من است و همه باید بعد از شور و رایزنی با هم تصمیم بگیریم».
این سخنان با مواضع پیشین خاتمی چندان هماهنگ نیست، چرا که او خود در سال ۱۳۸۷ برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری اعلام آمادگی کرده بود. اما اگر امروز به این نتیجه رسیده است که نباید در انتخابات از سال ۱۳۸۴ حاضر میبوده، مدعیان «تحریم» انتخابات میتوانند بر ایدهشان مجددا پای بفشرند و بگویند که رهبر جنبش اصلاحات خود به همان نتیجهای رسیده که آنها از سالها قبل به آن رسیده بودهاند.
پس از ابراز نظرهای طرفداران شرکت در انتخابات و تکاپوی برخی پیروان «خط امام» برای جلب نظر مثبت شورای نگهبان، انتشار نقدهای مختلف و نیز گفتگوی «کلمه» با تاجزاده، نشان از عدم هماهنگی کامل میان یاران خاتمی داشت.
خاتمی که در ماههای اخیر به خاطر مواضعش در قبال حاکمیت از سوی گروهی از منتقدین، مورد حمله و انتقاد شدید قرار گرفته بود، به گفته سایت میهن گفته است که حضور در انتخابات حتمی نیست. این سخن خاتمی به معنای بایکوت انتخابات مجلس نیست.
در فضای آنلاین نیز در طی روزهای اخیر، بحثهای داغی پیرامون شرکت یا تحریم انتخابات درگرفته است. حضور مسعود بهنود در برنامه پارازیت و اشارهاش به میزان شرکت کنندگان در انتخابات و همچنین تمایل اصلاحطلبانه به شرکت در انتخابات با حملههای شدیدی مواجه شد که طرفداران بهنود و خود او را به واکنش واداشت. بهنود در پاسخ به منتقدان گفت: «همه دوستانی که رگ گردنشان برآمده، بسيار بهجاست بهجای آن که سيلی در گوش پزشک بزنند کمی به خود آيند، اگر معتقدند نبايد در انتخابات شرکت کرد دور هم جمع شوند، کاری حسينی کنند، در ماههای مانده، بجنبند و مردم ايران را با خبر کنند و جريان تحريم را که مورد نظرشان هست به قوت برسانند.»
از سوی دیگر، سخنان بابک داد در پارازیت این هفته و تاکیدش بر عدم مشارکت در انتخابات آینده، با استقبال گستردهای مواجه شد. بابک داد گفت: «بین مردم و حکومت یک خط قرمز از خون، خون قربانیان بیگناه این وسط است که هرکس پایش را آن ور بگذارد باید از این خط بگذرد»، که منظور این روزنامهنگار، گذر از خون «شهدای جنبش» برای شرکت در انتخاباتی دیگر بود.
به گفته منابع خودنویس، حامیان هاشمی رفسنجانی تمایل زیادی به حضور در انتخابات و گرفتن سهمی در مجلس آینده دارند. همچنین رسانههایی که گفته میشود از حمایت مادی و معنوی نزدیکان هاشمی بهرهمند هستند مخالفتی با شرکت در انتخابات آتی نکردهاند و حتی به کسانی چون مجتبی واحدی که مخالف حضور بی قید و شرط در انتخابات آتی است، تاختهاند.
باید دید اولا سید محمد خاتمی این سخنان را تایید میکند یا نه؟ و اگر تایید میکند، تا کجای کار در برابر جناح حاکم برای تحقق شرطهایاش میایستد. ۱۲ سال پیش در چنین روزهایی، دولت خاتمی عملا قافیه را به جناح حاکم باخت، درست در روزهایی که خاتمی در اوج محبوبیت بود. امروز اما شرایط خاتمی مثل آن روزگاران نیست و طرفداران بسیاری از او فاصله گرفتهاند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.