“خاتون” و نگرانی اصولگرایان از جذب آرای خاکستری
دویچهوله: “ای گشت مرا ارشاد کن”، عنوان مطلبی در ویژهنامه خاتون با تصویری از اسماعیل احمدیمقدم، فرمانده نیروی انتظامی ایران
هیئت نظارت بر مطبوعات، مدیر مسئول روزنامه ایران را بهخاطر انتشار ویژهنامه خاتون موظف به عذرخواهی کرد. علیاکبر جوانفکر، سرپرست روزنامه ایران، اما “خاتون” را “نخستین کار علمی درباره حجاب در جمهوری اسلامی ایران” میداند.
با بالاگرفتن انتقادها از انتشار ویژه نامه خاتون در روزنامه ایران، متعلق به خبرگزاری دولتی ایرنا، علیاكبر جوانفكر سرپرست روزنامه ایران، از انتشار این ویژهنامه دفاع کرده است. آقای جوانفکر ویژهنامه خاتون را ” نخستین سند و كار تحقیقی و علمی جامع درباره فلسفه حجاب” در جمهوری اسلامی ایران دانسته است. سرپرست روزنامه ایران در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، همچنین “حجاب چادر” را “حجاب برتر” معرفی و از “هجمه و فضاسازیهای روزهای اخیر درباره روزنامه ایران” ابراز تاسف کرد.
به گفته سرپرست روزنامه ایران و مشاور رسانهای محمود احمدینژاد، در ویژهنامه خاتون بالغ بر یکصد گفتوگو، مقاله، یادداشت، گزارش علمی و همچنین “اظهارنظر کارشناسانه ۳۰ نفر از صاحبنظران حوزه علوم دینی” وجود دارد و هرگونه موافقت و مخالفت با آن نیز باید در فضای علمی مطرح شود.
کاریکاتوری منتشر شده در ویژهنامه خاتونکاریکاتوری منتشر شده در ویژهنامه خاتونبا انتشار ویژهنامه خاتون در مرداد ۱۳۹۰، دادستان تهران به عنوان مدعیالعموم علیه روزنامه ایران به اتهام “جریحهدار کردن عفت و اخلاق عمومی” اعلام جرم کرده بود. همچنین جلسه هیات نظارت بر مطبوعات جهت بررسی «توقیف روزنامه ایران» دوشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ برگزار شد و در پایان ضمن تذكر به این روزنامه، پرونده روزنامه ایران را به دادگاه ارجاع داد. به گزارش خبرگزاری فارس، هیئت نظارت بر مطبوعات، مدیر مسئول روزنانه ایران (سرپرست موسسه ایران) را موظف به عذرخواهی كرد.
علیاکبر جوانفکر، که از افراد نزدیک به محمود احمدینژاد به شمار میرود، انتقادهای اخیر به روزنامه ایران را “بداخلاقی و تنگنظری و مانعی بر سر راه آزاداندیشی جوانان و فرهیختگان” دانسته و گفته است: «وقتی با برخی آقایان كه با اظهارنظر تند و عجولانه علیه خاتون اقدام نموده بودند، صحبت كردم همگی گفتند كه حتی مطالب ویژهنامه را نخواندهاند و بدون تفكر و تأمل نظر مخالف دادهاند.»
انتقاد تند حسین شریعتمداری
به نظر میرسد، انتشار ویژهنامه خاتون، به سوژه جدید برای دعوا بین اصولگرایان حامی آیتالله خامنهای و اصولگرایان طرفدار محمود احمدینژاد تبدیل شده است. از جمله اصولگرایانی که انتشار ویژهنامه خاتون در ارگان دولتی ایران را کار “جریان انحرافی در دولت” دانسته، حسین شریعتمداری مدیرمسئول روزنامه کیهان است.
کاریکاتوری منتشر شده در ویژهنامه خاتونکاریکاتوری منتشر شده در ویژهنامه خاتونحسین شریعتمداری، دوشنبه ۲۴ مرداد ماه، در یادداشتی با عنوان “پادوهای اجارهای”، اهداف “جریان انحرافی” از انتشار ویژهنامه خاتون را چنین برشمرده است: «جذب آرای طیف بیاعتقاد به آموزههای اسلامی»، «جریان انحرافی، پادوی اجارهای سرویسهای اطلاعاتی بیگانه»، «تفرقهافكنی و ایجاد شكاف در صف یكپارچه اصولگرایان»، «حاشیهسازی با هدف تنشآفرینی» و…
نماینده آیتالله خامنهای در روزنامه کیهان در پایان یادداشت خود خواستار برخورد قوه قضاییه با “هنجارشکنی” در ارگان دولتی ایران شده و پرسیده است: « سوال این است كه آیا دستگاه قضایی میتواند در قبال این هنجارشكنی كه آشكارا و بدون كمترین تردیدی در بستر پادویی برای بیگانگان صورت میپذیرد، بیتفاوت باشد؟ آیا هركس با هر انگیزه و هویتی خود را به رئیسجمهور محترم نزدیک كند میتواند از حاشیه امن برخوردار باشد؟»
روابط عمومی روزنامه ایران، در واکنش به اعتراضات گسترده محافظهکاران، با انتشار بیانیهای، “مدعیان اصولگرایی” را بهخاطر “تحریف مطالب این ویژهنامه وزین” به تحریک احساسات مذهبی مردم متهم کرده بود.
برخی نمایندگان و کمیسیونهای مختلف مجلس ایران نیز، با محکوم کردن انتشار این ویژهنامه خواستار احضار وزیر ارشاد و پاسخگویی در برابر سوالات نمایندگان به دلیل “اهانت به چادر” شدند. زهره الهامیان، نماینده مجلس گفته بود: «جریان انحرافی تلاش دارد تا به گفته یکی از رهبران این جریان به هرنحوی که شده ۱۵ میلیون رای مردمی که آنها مد نظر دارند را بدست آورد و برای همین منظور حجاب و چادر را وسلیه و ابزاری برای جلب آرای بخشی از زنان قرار داده است.»
مهدی کلهر با اشاره به مهدی کلهر با اشاره به “چادر مشکی”: این رنگ مشکی متکبرانه را ناصرالدینشاه از فرانسه به ایران آوردپیشتر سایتهای نزدیک به اصولگرایان ایران خبر داده بودند که رحیم مشایی رئیس دفتر محمود احمدینژاد در جمعی خصوصی گفته است: «محمود احمدینژاد نگران آرای ۱۵ میلیون نفری است كه در انتخابات ریاست جمهوری یا به وی رای نداده یا در انتخابات شركت نكردهاند.»
ای گشت: مرا ارشاد کن!
مرداد ۱۳۹۰، “ویژهنامه خاتون یک” در ۲۵۸صفحه با موضوع “حجاب و پوشش زنان” به صورت رایگان و ضمیمه روزنامه ایران به قیمت ۱۰۰ تومان در سراسر ایران توزیع شده بود. علیاکبر جوانفکر در سرمقاله ابتدایی این ویژهنامه، عملکرد نامناسب مسوولان، بهویژه نیروی انتظامی را در بیحجابی موثر دانسته بود. «مشكل ما رنگ لباس و مدل مو نیست»، تیتر مطلب دیگری در این ویژهنامه است که به سخنان محمود احمدینژاد درباره حجاب پرداخته است.
در قسمتی از این ویژهنامه از قول محمود احمدینژاد در تاریخ ۲۳ خرداد ۸۷ نوشته شده: «بعضیها خیال میکنند در کشور ما، حالا چون جمهوری اسلامی هستند، چون خیال میکنند حزبالهی هستند، دیگر خدای متعال ارادهاش را به دم اینها بسته است.»
گفتوگو با آیتالله حائری با عنوان، «افراط در حجاب، خطرناکتر از بیحجابی است»، «دستور تشکیل شورای صیانت از حقوق شهروندی، راهی برای مهار گشت ارشاد»، «پروندهای برای گشت ارشاد: ای گشت مرا ارشاد کن!»، « پری رو تاب مستوری ندارد!» و… از دیگر مطالب منتشر شده در ویژه نامه خاتون است.
تصویر جلد ویژهنامه خاتونتصویر جلد ویژهنامه خاتونگفتوگو با مهدی کلهر، در این ویژهنامه بیشترین انتقاد اصولگرایان را برانگیخته است. مشاور پیشین محمود احمدینژاد، در این گفتوگو رنگ مشکی را، “رنگی متکبرانه” دانست که «ناصرالدین شاه از مجالس اشرافی و عیاشی شبانه از اروپا به ایران آورد.» پس از انتشار این ویژهنامه مهدی کلهر با بیان اینکه “خاتون” قرار بود دو سال پیش منتشر شود، سخنان خود را “بحث زیباشناسی لباس و رنگها” عنوان کرده و گفته بود: « من خود به حجاب چادر اعتقاد دارم. حجاب زنان ما در دوران قاجار مانند اكنون افغانستان بود و رنگهای مختلف و حتی روشن در آن به كار برده میشد.در زمان قاجار بیش از ۹۰ درصد جمعیت كشورمان روستاییان و عشایر بودند كه حجاب آنها نیز مانند حجاب عشایری است. من در آن مقاله تاكید كردم كه رنگ مشكی بر اثر دو سفر ناصرالدین شاه به اروپا وارد پوشش زنان ما و در رنگ چادرها منعكس شد.»
آیتالله حائری نیز با انتشار بیانیهای گفتوگوی روزنامه ایران با خود را مربوط به «چندین ماه پیش» دانست که بدون هماهنگی با او منتشر شده است. در این مدت برخی سایتهای اصولگرای ایران نیز، تاریخ تهیه بسیاری از مطالب این ویژهنامه را مربوط به دوسال پیش، یعنی در روزهای انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸ عنوان کردهاند که کاوه اشتهاردی مدیر مسئول سابق روزنامه ایران از انتشار آن جلوگیری کرده بود.
روزنامه روزگار در گزارشی، با اشاره انتقادات تند اصولگرایان حامی آیتالله خامنهای از “جریان انحرافی” به مناسبت انتشار ویژهنامه خاتون، ویژگی مشترک تمام نقد اصوگرایان سنتی را، “نگرانی محافظهکاران درباره جذب آرای خاکستری از سوی طیف مدیریت روزنامه ایران” عنوان کرده و نوشته است: «محافظهکاران نگرانند “خاتون” آرای خاکستری را جذب کند.»
پیام برای این مطلب مسدود شده.