سولانا: مسئله ايران، شرط حل تمام مسائل جهان
بازتاب: «خاوير سولانا»، مسئول سياست خارجي و امنيت اتحاديه اروپا به كشورهاي قدرتمند و نهادهاي بينالمللي هشدار داد: اگر مسئله هستهاي ايران را نتوانيم به خوبي حل كنيم، در حل ساير مسائل جهان هم ناكام خواهيم ماند.
سولانا در ميزگردي با عنوان «به سوي سازندگي جديد اروپا: اهداف و فرصتهاي سياست خارجي اتحاديه اروپا» در مادريد گفت: مسئله [هستهاي] ايران، موضوعي بسيار دشوار است اما از اهميت فراواني برخوردار است، چون اگر آن را خوب حل نكنيم ، به سختي ميشود ديگر مواردي را كه در جهان فرا ميرسند، حل كرد.
خبرگزاري رسمي اسپانيا (افه) روز جمعه گزارش داد: سولانا با همين استدلال خواستار يافتن فرمولي براي حل مساله هستهاي ايران از طريق «انعقاد پيمانها و توافقهاي ايجاد اعتماد ميان كشورها» براي تحت كنترل درآوردن دامنه و ميزان استفاده از غنيسازي اورانيوم شد.
وي هشدار داد: اگر نتوانيم به اين هدف دست يابيم ، وارد جهاني بسيار دشوار خواهيم شد.
به عقيده اين مقام اروپايي، از مسئله انرژي در جهان هر بار بيشتر به عنوان يك وسيله سياسي استفاده ميشود و به اين خاطر، وي از كشورهاي صادركننده و مصرفكننده خواست به توافقهاي منطقي در اين زمينه دست يابند تا به اين صورت از به كارگيري انرژي به عنوان وسيلهاي براي دفاع از منافعشان به روش غيرمسئولانه جلوگيري شود.
سولانا در اين زمينه بر لزوم احياي اعتماد ميان غرب و جهان اسلام تاكيد كرد و پذيرفت كه فاصله و شكاف رو به رشدي ميان آنها وجود دارد.
وي گفت: ما نميتوانيم مشكلات خود را در مناطق بنيادي حل كنيم بدون اين كه اعتماد را ميان جهان غرب و اسلام برقرار سازيم.
سولانا در همين راستا از ساختار شوراي امنيت سازمان ملل كه در آن قدرت اصلي در دست پنج عضو دائم داراي حق وتو است، به شدت انتقاد كرد و گفت كه ادامه فعاليت شوراي امنيت با ساختار كنوني ، امري غير ممكن است.
وي در عين حال پذيرفت كه تغيير اين ساختار نيز كاري بسيار دشوار است چون نياز به توافق پنج عضو ثابت آن دارد.
مسئول بلندپايه سياست خارجي و امنيت مشترك اتحاديه اروپا يادآور شد: در آخرين اصلاحاتي كه در سازمان ملل در سال گذشته انجام شد تغييرات مهمي در كميسيون حقوق بشر صورت گرفت اما تغييري در زمينههاي بنيادي صورت نگرفت چون ابرقدرتها در گشايش ميزها به روي ديگر كشورهاي مهم سياسي جهان ناتوان هستند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.