12.10.2011

تقی‌زاده: جمهوری اسلامی ترسیده و به‌خوبی می‌داند تبعات این اتهام چیست

خودنویس: رضا تقی‌زاده؛ استاد دانشگاه گلاسکو و تحلیل‌گر سیاسی در گفتگو با خودنویس می‌گوید واکنش فوری سخنگوی وزارت خارجه ایران در نیمه‌شب گذشته و نامه‌ی امروز نماینده ثابت ایران در سازمان ملل به بان گی مون، و همچنین احضار امروز کاردار سفارت سوئیس به وزارت خارجه از جمله دلایلی است مبنی براینکه جمهوری اسلامی در هراس از تبعات این موضوع، ماجرا را بیشتر از هرکسی جدی گرفته است.

اتهام دست داشتن «نیروی قدس سپاه» در طرح ترور عادل الجبیر، سفیر سعودی در واشینگتن، واکنش سریع مقامات ایران را به‌دنبال داشت.

دکتر رضا تقی‌زاده، استاد دانشگاه گلاسکو و تحلیل‌گر مسائل سیاسی در گفتگو با خودنویس این واکنش سریع را نشانه‌ی نگرانی جدی تهران نسبت به اقدام تلافی‌جویانه آمریکا دانست و گفت که جمهوری اسلامی علیرغم «کودکانه خواندن و ناشیانه خواندن» این اتهام خود بهتر از هرکسی می‌داند تبعات چنین ماجرایی چیست و بیشتر از هرکسی به تکاپو افتاده است.

آقای تقی زاده با اشاره به اینکه رد این اتهام با «توسل به کودکانه قلمداد کردن آن» نمی‌تواند به رد خود اتهام منجر شود افزود که عوارض ناشی از این اتهام بسیارفراگیر خواهد بود و در مناسبات تهران واشنگتن و نیز ریاض تاثیر جدی خواهد داشت.

تقی زاده در پاسخ به این سوال که عده‌ای می‌گویند طراحی این اقدام تا حدودی ناشیانه بوده و ایران از این مساله چه منافعی می‌تواند برده باشد گفت: این ماجرا به دلیل ساختار پیچیده قدرت در جمهوری اسلامی ممکن است توسط شاخه‌های افراطی طراحی شده باشد؛ ولی به هرصورت ممکن تبعات آن برای کل ایران است.

وی گفت «طراحی ناشیانه این ترور» یا «سناریو خواندن اتهام» راه رهایی جمهوری اسلامی نیست و مقامات ایران اگرچه به خوبی از خطر اقدامات تلافی‌جویانه آگاه شده‌اند اما شاهد تلاش کافی آنها نیستیم و ضروری است که ایران برخورد جدی‌تری با این مساله داشته باشد.

این کارشناس سیاسی با بیان اینکه منفعت جمهوری اسلامی از این اقدام نیز ممکن است بازگردد به تلاش گروه‌های قدرت در ایران و تلاش برای حذف یکدیگر؛ ادامه داد که هماهنگی‌های لازم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی وجود ندارد؛ ولی به نظر می‌رسد خامنه‌ای از این موضوع بی‌اطلاع بوده باشد.

وی گفت در شرایطی که چندی قبل صحبت از برقراری یک خط قرمز مابین ایران و آمریکا بود، و احمدی‌نژاد نیز در سازمان ملل از این موضوع استقبال کرده بود و همچنین در حالی که صالحی، وزیر خارجه ایران عازم کویت بود تا بتواند با تمهیداتی نزدیکی بیشتری برای ایران و عربستان فراهم کند؛ وقوع این ماجرا، می‌تواند به تلاش‌های سیاسی گروه‌های رقیب در ایران برای حذف یکدیگر تعبیر شود.

تقی‌زاده گفت احتمال دارد سپاه در راستای نظرات رهبری (و نه دستور مستقیم خامنه‌ای) تلاش کرده باشد با این اقدام به تلاش‌هایی که برای بهبود مناسبات ایران و آمریکا و نیز عربستان در جریان بوده ضربه بزند.

این تحلیل‌گر سیاسی در پایان هم با حساس خواندن این پرونده و با بیان اینکه در حال حاضر یکی از اتباع ایرانی در این زمینه دستگیر شده و شواهدی نیز ارائه کرده است گفت که مداخله رییس جمهور ایالات متحده آمریکا و نیز سه وزارتخانه آمریکا نشان دهنده‌ی این است که اهمیت قضیه بسیار بالاتر از «یک بازی کودکانه» است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates