پریسا حافظی از برندگان جایزه «شجاعت در روزنامهنگاری»
دویچهوله: امسال پریسا حافظی، آدلا ناواریولو از مکزیک و چیرانوچ پرِمچایپورن از تایلند برندگان جایزه “بنیاد بینالمللی روزنامه نگاری زنان” هستند. عنوان این جایزه “شجاعت در روزنامهنگاری” است.
به گزارش آسوشیتدپرس از نیویورک، “بنیاد بینالمللی رسانههای زنان” همه ساله جایزهای به نام “شجاعت در روزنامهنگاری” به زنان خبرنگاری میدهد که خطر گزارشگری را به جان میخرند. این بار جایزه شجاعت به پریسا حافظی برای پوشش خبری رویدادهای پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ داده شد.
پریسا حافظی ۴۱ ساله و مادر یک فرزند، رئیس دفتر خبرگزاری رویترز در ایران است. او بهخاطر گزارشدهی درباره حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ بارها تهدید شده است.
پریسا حافظی در حمله نیروهای لباس شخصی به دفتر رویترز در تهران مورد بازجویی قرار گرفته و کتک خورده است. او میگوید: «خیلیها از من میپرسند چگونه به کارت ادامه میدهی؟ این شغل و زندگی من است.»
فعالیت خبرنگاری آدلا ناواریولو ۴۳ ساله و مدیرکل مجله خبری “زتا” نیز کمتر از پریسا حافظی دل و جرات نمیخواهد. گزارشهای مجله او افشاگر فعالیت باندهای قاچاق مواد مخدر در مکزیک است. کاری که به سادگی میتواند به قیمت جان روزنامهنگار تمام شود.
آدلا ناواریولو در سخنرانیاش در مراسم اهدای جوایز گفت: «گزارشگری یک امتیاز و یک مسئولیت است.» او این را هم اضافه کرد که: «من در سرزمینی زندگی میکنم که یک خبرنگار ممکن است به سادگی کشته شود و آب از آب تکان نخورد.»
همچنان که دیگر همکاران او، هکتور فلیکس میراندا، از بنیانگذاران “زتا” در جریان گزارشگری از باندهای مواد مخدر در سال ۱۹۸۸ کشته شد و فرانسیسکو اورتیس فرانکو دیگر خبرنگار این مجله در سال ۲۰۰۴ در برابر چشمان دو فرزندش به قتل رسید.
چیرانوچ پرمچایپون ۴۴ ساله و مدیر روزنامه آنلاین «پراچاتای» در تایلند بهخاطر نوشتن مقالههای انتقادی درباره خانواده سلطنتی تایلند ممکن است با حکمی برابر ۲۰ سال زندان روبرو شود. در حال حاضر چیرانوچ پرمچایپون به قید وثیقه آزاد است و دادگاه او همچنان جریان دارد.
او در این مراسم گفت: «هرگز فکر نمیکردم نماد آزادی اینترنتی شوم. قرار گرفتن من در کانون توجه عمومی، دولت تایلند را مجبور به رسیدگی به این مسئله میکند.»
“بنیاد بینالمللی رسانههای زنان” همچنین به کیت ادی، گزارشگر بی بی سی جایزه “یک عمر دستاورد” را داد. کیت ادی عمری را روی گزارش از جنگ در افغانستان، خشونتهای میدان تیان آنمن درچین و جنگ بوسنی گذاشته است. او برای تهیه گزارش به هر کاری دست زده است: در قبر خوابیده، آرنجاش تیر خورده و هنوز تکهای از ترکش یک انفجار در پایش مانده است.
کیت ادی در سخنان خود با اشاره به جایزه “شجاعت در روزنامهنگاری” اذعان کرد که زندگی در کشوری که به آزادی مطبوعات احترام میگذارد یک شانس بزرگ است.
«بنیاد بین المللی رسانههای زنان» به ابتکار گروهی از روزنامهنگاران زن آمریکا در سال ۱۹۹۰ پایهگذاری شد. بنیادی که تلاش خود را متوجه حمایت از زنان خبرنگار در جهان کرده است. از جمله کسانی که جایزه شجاعت در خبرنگاری این بنیاد را به خود اختصاص دادند شهلا شرکت مدیر مسئول ماهنامه “زنان” و ژیلا بنی یعقوب بودند.
ژیلا بنییعقوب که تا به حال چندین جایزه بینالمللی را به خاطر فعالیتهای خبرنگاریاش گرفته است، به یک سال حبس و سی سال محرومیت از فعالیت روزنامهنگاری محکوم شده است.
NK/BM
پیام برای این مطلب مسدود شده.