مارهای پیتون از راز بیماری های قلبی پرده بر می دارند
صدایآمریکا: به نظر می رسد که پژوهش بر روی مارها شاید چندان برای بیماری قلبی سودمند نباشد ولی توانایی عجیب مارهای پیتون در بزرگ کردن قلب خود هنگام هضم غذا، توجه دانشمندان دانشگاه کلورادو را به خود جلب کرده است.
مارهای پیتون جوان در جعبه های پلاستیکی در دانشکده علوم دانشگاه کلورادو چنبره زده اند. طول هرکدام از آنها به راحتی بالای یک متر است، ولی این مارها می توانند تا هفت متر رشد کنند.
لزلی لینواند، زیست شناس مولکولی دانشگاه کلورادو می گوید: «فیزیولوژی این مارها خارق العاده است. برای مثال یک مار پیتون عظیم می تواند به راحتی روزها و هفته ها بدون غذا سپری کند. آنها می توانند ماه ها بدون آنکه هیچ خطری سلامتی آنها را تهدید کند، بدون غذا زنده بمانند.»
غذای مورد علاقه این خزندگان غول پیکر موش ، خوک و حتی گوزن است. مارهای پیتون بر خلاف انسان ها هرگز غذای خود را گاز نمی زنند. آنها غذای خود را یک باره می بلعند.
خانم لینواند می گوید:«نکته عجیب آن است که بلافاصله پس از بلع غذا، اندام های مار پیتون بزرگتر می شوند.»
قلب مار پیتون برای آن که به عمل هضم غذا سرعت بخشد تا ٤٠ درصد بزرگتر می شود. هضم غذا بسته به اندازه شکار تا دو هفته طول می کشد و پس از آن قلب و دستگاه گوارش به اندازه عادی خود باز می گردند.
کلید این فرآیند خارق العاده در خون پیتون ها نهفته است. تحقیقات نشان می دهد که پلاسمای مارهای پیتون همانند انسان ها شفاف است. ولی پلاسمای این خزندگان در اولین روز گوارش به شدت تغییر می کند.
خون پیتون ها در این دوره مانند شیر سفید می شود و دلیل آن وجود بیش از حد چربی در خون این خزندگان است. پیتون ها از انرژی این چربی برای هضم غذا استفاده می کنند. تحقیقات نشان می دند که میزان چربی در خون سفید ٥٠ بار بیشتر از حالت عادی است و با اینکه چربی خون بالا بر خلاف انسان برای این خزندگان خطرناک نیست.
لینواند می گوید:« بدن مارهای پیتون در روند تکامل خویش، قابلیت سوزاندن این چربی ها را یافته است. این بدان معنی است که این خزندگان از نوعی ایمنی قلبی برخوردارند.»
وی می افزاید:« انسان ها نیز گاهی به این گونه ایمنی قلبی نیاز پیدا می کنند. حمله قلبی و یا فشار خون بالا باعث مرگ سلول های قلب می شوند. بیماری های قلبی گاهی منجر به تنگ شدن دریچه های قلب می شوند و ورزش روزانه یکی از راه های بهبود تنگی دریچه های قلب است. ولی در برخی موارد به دلیل شدت بیماری قلبی، شخص بیمار امکان ورزش کردن ندارد و شاید ما با آنچه که در مارهای پیتون یافته ایم بتوانیم به آنها کمک کنیم.»
بنا به باور لینواند، فرایندی که هنگام گوارش در قلب مار پیتون روی می دهد، در مقیاس بسیار کوچکتر برای ورزشکاران نیز اتفاق می افتد. قلب این افراد قوی تر و بزرگتر می شود.
سیسیلیا ریکولم، دانشجوی کارشناسی ارشد بر آن شد که دریابد آیا خون پر چرب این خزندگان تاثیر مشابه بر روی سایر پستانداران خواهد داشت یا خیر.
وی سلول های قلبی موش آزمایشگاهی را در خون پیتون غرقه ساخت و با نهایت شگفتی دریافت که آن سلول ها بزرگتر و قویتر از گذشته شده اند.
تحقیقات نشان می دهد که ترکیب خاصی از سه گونه اسید چرب که در خون پیتون پیدا شد، موجب بزرگی و تقویت سلول های قلب می گردد.
لینواند می گوید این ترکیب تاثیر بسیار زیادی در بهبود و تقویت قلب موش های آزمایشگاهی زنده داشته است و اگر تحقیقات در آینده نشان دهد که این اسیدهای چرب برای قلب های بیمار سایر پستاندارن از جمله انسان نیز مفید هستند، ما به داروی جدیدی برای درمان بیماری های قلبی دست یافته ایم.
پیام برای این مطلب مسدود شده.