اخراج نماینده رادیو و تلویزیون دولتی ایران از جمهوری آذربایجان
بیبیسی: علی حسن اف، مدیر بخش سیاسی واجتماعی نهاد ریاست جمهوری آذربایجان به تازگی در تهران با عزت الله ضرغامی، رئیس صدا و سیمای ایران دیدار کرده بود
ماموران جمهوری آذربایجان به نماینده رادیو و تلویزیون دولتی ایران اجازه ندادند که پس از پیاده شدن از هواپیمایی که او را به باکو پایتخت این کشور رسانده بود، از فرودگاه خارج شود.
احمد کاظمی، نماینده صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران همراه با خانواده خود بعداز ظهر روز جمعه هجدهم آذر، با هواپیمای ایران ایر به باکو رسیده بود اما با ممانعت ماموران فرودگاه مواجه و کمتر از سه ساعت بعد با همان هواپیما به ایران بازگشت.
خبرگزاری فارس می گوید که مقام های جمهوری آذربایجان به سفارت ایران در باکو اعلام کرده بودند تا زمانیکه آقای کاظمی تمایلی به بازگشت نداشته باشد، اجازه پرواز به هواپیمای ایران ایر نخواهند داد.
هواپیمای ایرانی که آقای کاظمی با آن به باکو رفته بود سرانجام با ۴۵ دقیقه تاخیر از زمان پیش بینی شده همراه با نماینده رادیو و تلویزیون دولتی ایران خاک آذربایجان را ترک کرده است.
دلیل اخراج نماینده صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از باکو اعلام نشده اما دالغا خاتین اوغلو، مدیر بخش فارسی و اخبار ایران خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان به بی بی سی فارسی گفته که مقام های کشورش به شکل غیر رسمی دلیل اخراج نماینده صدا و سیمای ایران را مشکل ویزای او توصیف کرده اند.
صدا و سیمای جمهوری اسلامی که آقای کاظمی نماینده آن در جمهوری آذربایجان است، تلویزیون آذری زبان سحر را تاسیس کرده که روزانه به مدت ۹ ساعت برنامه های ویژه ای از ایران برای شهروندان جمهوری آذربایجان پخش می کند.
برنامه های این تلویزیون تاکنون باعث اختلافات متعددی میان دو کشور شده است.
محتوای این برنامه ها که عمدتا تبلیغات اسلامی و سیاسی همسو با دیدگاه های ایدئولوژیک حکومت ایران است، مورد اعتراض دولت جمهوری آذربایجان بوده و تاکنون چندبار روابط دو کشور را به سردی کشانده است.
انتقاد صریح از تلویزیون آذری زبان ایران
اخراج آقای کاظمی از جمهوری آذربایجان در حالی صورت گرفته است که اخیرا علی حسن اف، مدیر بخش سیاسی واجتماعی نهاد ریاست جمهوری آذربایجان طی سفری رسمی به ایران با برخی از مقام های ایرانی از جمله عزت الله ضرغامی رئیس صدا و سیمای جمهوری اسلامی دیدار کرده بود. این دیدار پس از قتل نویسنده آذربایجانی صورت گرفت که پنج سال پیش آیت الله محمد فاضل لنکرانی به دلیل ارتداد حکم قتل او را صادر کرده بود.
در دیدار مقام جمهوری آذربایجان با آقای ضرغامی، رئیس رادیو و تلویزیون دولتی آذربایجان هم حضور داشته است.
رسانه های ایران می گویند آقای حسن اف در این دیدار از ایران درخواست کرده بود تا برخی از ملاحظات را در پخش برنامه های خود برای جمهوری آذربایجان در نظر بگیرد.
به گزارش خبرگزاری مهر در ایران هم عزت الله ضرغامی از آقای حسن اف خواسته که دولت این کشور نمادهای اسلامی از جمله موضوع حجاب را بیش از گذشته برجسته کند.
با این همه علی حسن اف در بازگشت به جمهوری آذربایجان به شکل صریحی درباره شبکه تلویزیونی سحر انتقاد کرده است.
مدیر بخش سیاسی نهاد ریاست جمهوری آذربایجان تاسیس شبکه آذر زبان سحر را رفتاری مشابه زمان جنگ سرد خوانده و به خبرگزاری ترند متعلق به جمهوری آذربایجان گفته “الان این شبکه تلویزیونی به چه درد می خورد، اگر در جهت تاثیر بر دیدگاه مردم فعالیت می کند، این قابل قبول و طبیعی نیست. با این روال، ما هم باید یک شبه خبر عصر ایجاد کنیم و جهت فرستنده را به طرف ایران بگیریم.”
شبکه سحر
پخش برنامه های آذرب زبان شبکه سحر همواره از دلایل به سردی کشانده شدن روابط ایران و جمهوری اذربایجان بودهاست
آقای حسن اف گفته “اگر این کانال با لهجه صریح و زبان آذربایجانی ارزش های اسلامی را تبلیغ می کند، برای خود آذری های ایران هم با همین زبان تبلیغ کند، چرا برای لنکران، باکو و دیگر مناطق آذربایجان پخش می شود، اما برای مردم تبریز، خوی و غیره پخش نمی شود؟ اگر از تبعات آن می ترسند، برای مردم ما هم پخش نکنند.”
در یکی از آخرین مواردی که پخش برنامه های شبکه سحر باعث انتقاد مقام های جمهوری آذربایجان از ایران شد، این شبکه با ساخت برنامه ای درباره وضعیت حجاب در این جمهوری، اعتراض شماری از شهروندان آذری را نسبت به دولت جمهوری آذربایجان پخش کرد.
سیمای آذری زبان شبکه جهانی سحر نزدیک به یک سال پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال جمهوری آذربایجان تاسیس شد.
روابط ایران و جمهوری آذربایجان از ابتدای استقلال این کشور با دوره هایی از سردی همراه بوده اما دو طرف تلاش کرده اند از عمیق شدن اختلافات جلوگیری کنند.
روابط جمهوری آذربایجان با اسرائیل یکی از موارد اختلاف مقام های ایرانی و جمهوری آذربایجان بوده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.