روزنامه آلمانی: آغاز “جنگ پنهان علیه ایران”
دویچهوله: انفجارهای اخیر در تاسیسات نظامی و حملات سایبری به مراکز اتمی حاکی از یک جنگ پنهان علیه ایران است. روزنامه “زوددویچه” به نقل از کارشناسان موشکی گزارش میدهد که انفجار ملارد نه یک سانحه، بلکه حملهای هدفمند بوده است.
به گفته مسئولان جمهوری اسلامی سردار حسن تهرانی مقدم یکی از بانیان صنعت موشکی و «بنیانگذار واحد توپخانه و موشکی سپاه در دوران جنگ هشت ساله» بود.
تهرانی مقدم چهره رسانهای نبود و تنها برای برخی تحلیلگران مسایل نظامی در ایران و سازمانهای امنیتی برخی کشورهای مهم شناخته شده است. روزنامه “زوددویچه تسایتونگ” با نگارش مقاله با عنوان «جنگ پنهان علیه ایران» به تحلیل گسترش عملیات نظامی علیه جمهوری اسلامی پرداخته است.
حضور مقامات بلندپایه جمهوری اسلامی نظیر آیتالله خامنهای، علی لاریجانی، سعید جلیلی و اغلب فرماندهان سپاه، در مراسم ترحیم سردار تهرانی مقدم خبر از اهمیت وی در برنامههای نظامی ایران میدهد.
تهرانی مقدم از سال ۱۹۸۳ میلادی سرپرستی برنامه موشکی سپاه را بر عهده داشت. رسانههای وابسته به سپاه پاسداران اعتراف میکنند که وی در طراحی موشکهای استراتژیک و بالستیکی با سوخت جامد نقشی برجسته داشته است. این موشکها که از نوع “سجیل” هستند، بردی حدود ۲ هزار کیلومتر داشته که به راحتی میتوانند اهدافی را در اروپا مورد اصابت قرار دهند. به گفته ایران تا کنون چندین نمونه از این موشکها مورد آزمایش قرار گرفتهاند.
موشکهای ایرانی خطرناکتر از موشکهای روسی
سازمانهای امنیتی و کارشناسان موشکی برنامه توسعه موشکهای بالستیکی با سوخت جامد را به مراتب خطرناکتر از فناوری قدیمی روسیه در ساخت موشکها با سوخت مایع ارزیابی میکنند. این فناوری نسبتاَ قدیمی روسیه در ساخت موشکهای “شهاب” در ایران به کار گرفته شده و میشود.
انفجار در پایگاه موشکی بیدگنه در ملاردانفجار در پایگاه موشکی بیدگنه در ملارد
اما موشکها با سوخت جامد وزن کمتری داشته و آسانتر قابل نقل و انتقال هستند. یکی دیگر از امتیازهای این موشکها این است که ایران میتواند بخشهای اصلی آن را بدون کمک خارجی در کشور تولید کند. کارشناسان غربی بر این باورند که تسلط بر این فناوری به معنای دستیابی ایران به سلاحی استراتژیک است که قادر به حمل کلاهکهای هستهای است.
یکی از دلایل افزایش تردیدها پیرامون اهداف غیرنظامی برنامه اتمی ایران همین برنامههای بلندپروازانه موشکی جمهوری اسلامی است. موشکهای بالستیکی دوربرد تنها زمانی به لحاظ نظامی معنا مییابند که کلاهکهای اتمی، شیمیایی و یا میکروبی حمل کنند.
انفجار در پایگاه موشکی ملارد
به گفته رمضان شریف، مسئول روابط عمومی سپاه پاسدارن، این سانحه در ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه روز شنبه (۲۲ آبان/۱۳ نوامبر) در یکی از مقرهای وابسته به سازمان جهاد خودکفایی سپاه در ملارد واقع در۲۰ کیلومتری تهران روی داده و دلیل انفجار نیز، جابجایی مهمات بوده است.
خبرهای ضد و نقیض به رواج شایعات بیشتر دامن زده است. در حالیکه حسن فیروزآبادی، فرمانده ستاد کل نیروهای مسلح نیز تاکید کرد که “این انفجار در ارتباط با آمریکا و اسراییل” نبوده و آن را یک سانحه خواند، برخی دیگر از مسئولان جمهوری اسلامی پیکان حمله را متوجه کشورهای آمریکا و اسراییل نموده و آنها را مسئول “ترور کارشناسان اتمی” و ارسال “ویروسهای کامپیوتری” نظیر “استاکسنت” و “دوکو” میدانند.
سازمانهای امنیتی غرب به طور رسمی توضیحات ایران پیرامون این انفجار را رد نکردهاند، اما کارشناسان نظامی مستقل در آمریکا و اروپا درباره دلایل انفجار شک و تردید فراوان دارند.
نظر کارشناس مستقل موشکی
بر اساس گزارش روزنامه “زوددویچه” مایکل المن، یکی از کارشناسان برجسته موشکی درباره انفجار ملارد اعتقاد دارد که «اختلالات فراوان نمیتوانند همزمان رخ دهند.» المن ۲۰ سال سابقه شغلی در کنسرن نظامی لاکهید آمریکا را دارد و در بخش “توسعه و پژوهش” این شرکت مشغول به کار بوده است.
وی به عنوان بازرس سازمان ملل متحد در دهه ۹۰ میلادی یکی از نگارندههای گزارش ۱۴۰ صحفهای درباره برنامه موشکی ایران برای “موسسه بینالمللی پژوهشهای استراتژیک درلندن” است. المن تصریح میکند که «خسارت وارده به این مرکز با انفجار ناشی از یک سانحه انطباق ندارد.»
روبرت شموکر، پرفسور صنایع هوایی در مونیخ نیز نظر مشابهای دارد. وی میگوید: «موتورها که با سوخت جامد کار میکنند، اصولاَ منفجر نمیشوند.» شموکر برای اثبات نظر خود به حادثهای که در سال ۱۹۸۵ میلادی در یک پایگاه نظامی آمریکا رخ داد، اشاره میکند. در این حادثه موتور یک موشک “پرشینگ ۲” از بدنه آن جدا و باعث مرگ ۳ سرباز آمریکایی شد. اما موج انفجاری در این حادثه وجود نداشت. در تمامی سوانح مشابه دیگر نیز چنین موج انفجاری ندیده نشده است. تخریبهای ناشی از موج انفجار تنها در اثر انفجار بمب و یا نارنجک دستی میتوانند رخ دهند.
بررسی عکسهای ماهوارهای
عکسهای ماهوارهای از پایگاه ملارد نشان میدهند که میزان تخریب به حدی بوده که حتی سقف برخی ساختمانها در شعاع ۱۵۰ متری نیز آسیب دیدهاند. یک کارشناس اروپایی تصریح میکند که حادثه پادگان سپاه در بیدگنه ملارد نتیجه یک انفجار یا چند انفجار بوده است.
یک کارشناس عکسهای ماهوارهای میگوید: «بررسی دقیق عکس ماهوارهای از این قرارگاه نشان میدهد که دو ساختمان نزدیک به محل انفجار به کلی نابود و یا به شدت آسیب دیدهاند، اما ساختمانهای دیگری که حتی در امتداد سالن اصلی انفجار قرار دارند، آسیبی ندیدهاند، درختان در چند متری محل اصلی انفجار نیز سالم هستند.»
سردار حسن تهرانی مقدم، یکی از کشتهشدگان در انفجار مرکز موشکیسردار حسن تهرانی مقدم، یکی از کشتهشدگان در انفجار مرکز موشکی
این بررسی دقیق نشان میدهد که این حادثه میتواند در ارتباط با انفجار سوخت موشکها باشد به شرطی که پس از انفجار اولیه زنجیرهای از انفجارها رخ داده باشند. این کارشناس که برای ناتو نیز عکسهای ماهوارهای را تجزیه و تحلیل کرده میافزاید: «با توجه به ترکیب انفجار و محلهای آسیب دیده و سالم میتوان این امکان را در نظر داشت که ساختمانهای بیدگنه به طور منفرد و با تسلیحات دقیق مورد حمله قرار گرفتهاند.»
سه احتمال درباره چگونگی انفجار در مرکز موشکی
یک کارشناس دیگر در زمینه تحلیل عکسهای ماهوارهای به “زود دویچه” گفته است که «میزان خرابیها بیش از آنکه ناشی از یک سانحه باشد، بیانگر تخریبی هدفمند است.»
یکی از تحلیلگران پیشین پنتاگون که خود طراح بسیاری حملات هوایی بوده تصریح میکند که سه امکان متفاوت برای انفجار در پادگان ملارد میتوان در نظر گرفت. نخست انفجار بر اثر حمله موشکی، احتمال دوم حملهی با یک پهپاد تهاجمی که بمبهای کوچکتری را هدایت میکرده است و سرانجام مواد منفجرهای که در درون ساختمانهای متفاوت قرارگاه تعبیه شده بودند.
در پایان گزارش روزنامه “زوددویچه” آمده است: «شاید حمله هوایی آشکارا گامی فراسوی عملیات نظامی پنهانی و قرار گرفتن در آستانه یک جنگ باشد. شاید بدین خاطر ایران، کشورهای آمریکا و اسراییل را در این حادثه مقصر ندانسته است. یک حمله هوایی میتواند با واکنش ایران مواجه شود، اما تشدید درگیریها امری است که ایران به هر قیمتی از آن اجتناب میورزد. شاید هم طرفهای درگیر هم اکنون پذیرفتهاند که مرگ سردار تهرانی مقدم یک راز باقی بماند.»
پیام برای این مطلب مسدود شده.