وظیفه گشت ارشاد، راهنمایی جوانان است نه توهین، بازداشت خبرنگار محجبه بهخاطر خطای دید مأموران!
شبکهایران: پنجشنبهشب وقتی مأمور گشت جلوی خبرنگاری را میگیرد و از او کارت شناسایی میخواهد خبرنگار بر حسب اعتماد کارت خود را ارائه میدهد اما مأموران گشت کارت او را که به نوعی نشان دادن هویت اوست، نادیده میگیرند و شغل و حرفه او را زیر سؤال میبرند و حتی به رسانهای که خبرنگار در آن فعالیت میکند، توهین میکنند.
ایران- مریم جهان پناه اینجا میدان ولیعصر تهران است، بسیاری از شهروندان بههمراه خانواده خود برای خرید و گذراندن اندکی از اوقات فراغت در روز پایانی هفته مشغول خرید مایحتاج خود هستند. در همهمه جمعیت مأموران گشت ارشاد را میبینی که در یافتن فردی بدحجاب در تلاشند.
این بار قرعه بهنام خبرنگاری میافتد که تنها چیزی که در او نمیتوان جستوجو کرد بدحجابی است. بارها و بارها اطلاعرسانی رسانهها درباره نوع برخورد با جوانان و نحوه ارشاد و راهنمایی آنها به مزاج برخی از مسئولان و نهادها که بهنوعی با آن موضوع سر و کار دارند خوش نیامده و رسانهها را برای فرار از واقعیتها به نوعی متهم به دروغگویی و خلاف واقعیت میکنند. اینبار خبرنگار ما شاهد چگونگی برخورد مأموران گشت ارشاد با خود و برخی از خانمهای دیگر شد که به نظر میرسد شنیدن گفتار و دیدن نوع برخورد با شهروندان مدرک محکمی بر رد اینگونه اتهامات است.
برخی از شهروندان که بیشترین آنها کم تجربه و از گروه سنی پائین هستند گاهی براساس سلایق شخصی از لباسهایی استفاده میکنند که از دید مأموران گشت بدحجابی تلقی میشود، کلمه «ارشاد» به معنای راهنمایی، مشاوره و آگاهسازی درست است نه ایجاد رعب و وحشت اما گاهی از این کلمه در گشت ارشاد بدرستی استفاده نمیشود و جای خود را به برخوردهای لفظی میدهد که در مواقعی به درگیریهای لفظی هم نیز ختم میشود.
هرکس دارای شخصیت و هویت و از حیثیت اجتماعی برخوردار است که همگان باید با احترام گذاشتن به هویت اجتماعی افراد در نوع برخورد خود دقت نظر بیشتری به خرج دهند. از آنجا که روانشناسان معتقدند نوع برخورد با جوانان باید دوستانه و عاری از هرگونه تهمت و اختلال در شخصیت آنها باشد اما گاه دیده میشود با برخوردهای تند آن هم در ازدحام جمعیت علاوه بر ایجاد نگرانی در بین مردم، موجب توجه نگاه دیگران به این جوانان میشود.
از طرفی عدم آگاهی و ارائه آموزشهای لازم موجب میشود تا برخی از مأموران گشت ارشاد به افرادی که به بهانه بدحجاب بودن باز خواست میشوند به چشم یک متهم نگاه کنند.
چگونگی پوشش افراد در چارچوب قانون و شرع سلیقهای است، اینکه باید پوشش شهروندان مطابق با عرف جامعه و در راستای موازین اسلامی باشد شکی نیست. اما باید با راهکارهای صحیح، منطقی و اصولی و گفتمان دوستانه و دقت در ارائه کالا و پوشش مناسب فرد را راهنمایی و ارشاد نمود. به نظر میرسد اجبار مأموران گشت ارشاد در میان جمعیت برای سوار شدن فردی که از نظر آنها بدحجاب تلقی میشود حتی از نگاه مسئولان امری پسندیده نیست.
چرا برای آگاهسازی و شفافسازی جوانانی که نیاز به راهنمایی دارند از راهکارهای دیگر آموزشی استفاده نمیشود و باید از ابزار زور استفاده کرد. اصرار بر سوار شدن به خودرویی که معنا و مفهومی متفاوت از نگاه شهروندان دارد اضطراب را در جوانان افزایش میدهد و موجب آسیبدیدن شخصیت آنها میشود و شاید زمینه را در وجود آنها برای ارتکاب هر کاری خلاف عرف جامعه فراهم کند. چرا که جوانی که سوار بر خودروی گشت ارشاد میشود به اداره مبارزه با مفاسد اجتماعی تهران بزرگ مراجعه میکند و در ردیف متهمان میایستد و حتی اجازه تماس با خانواده از او سلب میشود و نوع پوشش او جرم محسوب شده و از او به همراه نوشتهای مبنی بر اتهام وارده عکس گرفته میشود.
پنجشنبهشب وقتی مأمور گشت جلوی خبرنگاری را میگیرد و از او کارت شناسایی میخواهد خبرنگار بر حسب اعتماد کارت خود را ارائه میدهد اما مأموران گشت کارت او را که به نوعی نشان دادن هویت اوست، نادیده میگیرند و شغل و حرفه او را زیر سؤال میبرند و حتی به رسانهای که خبرنگار در آن فعالیت میکند، توهین میکنند. نداشتن ارزش و اعتبار کارت یک خبرنگار از سوی آنها، به نوعی توهین به شغل و حرفه خبرنگار است. با این حال اصرار آنها برای سوار شدن خبرنگار به خودروی گشت بینتیجه میماند و خبرنگار برای تحویل کارتی که به ناحق از او سلب شده، به مرکز… در خیابان وزرا میرود.
با ورود خبرنگار به مجموعه، کارکنان اداره مبارزه با مفاسد اجتماعی تهران بزرگ پوشش اسلامی خبرنگار را تأیید کرده و رفتار مأموران گشت را «خطای دید» و کمتجربگی آنها تلقی میکنند. این بار خبرنگار برای اعاده حیثیت و به منزله اعتراض به عملکرد مأموران، خواستار شکایت و اعلام نارضایتی از مأمورانی میشود که به ناحق به او تهمت بدحجابی زدهاند. در نتیجه کارکنان حاضر در محل، شکایت خبرنگار را منوط به بازداشت وی و نگهداری او تا زمان ارسال مدارک به دادسرا میدانند. علاوه بر آن، از وی میخواهند که نوشتهای مبنی بر عدم شکایت از مأموران، احساس ندامت و عذرخواهی از مأموران گشت ارائه دهد! جالب این که جوابگویی به خبرنگار به مدت چهار ساعت ادامه مییابد. از خبرنگار خواسته میشود تا به علت کمتجربگی و کم سن و سال بودن مأموران، از شکایت خود منصرف شود و با اعلام رضایت از عملکرد آنها، کارت را تحویل گرفته و محل را ترک کند.
سؤال اینجاست که وقتی با یک خبرنگار آن هم بیگناه این گونه برخورد میشود، برخورد آنها با سایر شهروندان چگونه است؟ بسیاری از خانمهای انتقال یافته به این مرکز نگران و مضطرب هستند. تنها کاری که در این گونه مراکز صورت نمیگیرد، مشاوره و راهنمایی است.
تلفن همراه خبرنگار به همراه سایرین ضبط میشود و به آنها اجازه تماس داده نمیشود. گرفتن تصویر از خانمهایی که به اتهام بدحجابی به آنجا انتقال یافتهاند، صورت خوشی نداشته و امتناع آنها از این کار نتیجه نمیدهد. معمولاً از متهمانی که جرمشان سنگین و به کرات اتفاق افتاده، تصویربرداری میشود نه این که فردی برای نخستین بار از روی ناآگاهی عملی را مرتکب شده و در همان بار اول از او بازجویی و تصویربرداری شود. استفاده از این گونه برخوردهای تند و غیردوستانه با افرادی که به هر علتی مرتکب خلافی میشوند، پسندیده و جایز نیست. چون ذهنیت جوانان ما درباره کلمه «گشت»، «مأموران گشت» و «ارشاد» به گونهای شکل میگیرد که اعتماد را از آنها سلب میکند و دیگر مأموران به عنوان یک دوست برای آنها محسوب نمیشوند.
بلکه سعی میکنند از دید آنها مخفی بمانند. حفظ حرمت و شخصیت اجتماعی برای همه افراد امری الزامی است که باید همواره مدنظر همگان قرار بگیرد. پلیس و مأموران گشت نیز از این امر مستثنی نیستند. نباید اجازه داد که فردی با استفاده از نام پلیس و مأمور که همگان به آن احترام میگذارند، خدای ناکرده با برخوردهای تند، اعتماد عمومی را خدشهدار کند. جایگاه پلیس باید در قالب تعاریف آن حفظ شده و هیچ شخصی به خود اجازه ندهد که چون پلیس است، پس باید هرگونه برخورد غیراجتماعی از او سر بزند و در نتیجه عملکرد آنها را زیر سؤال ببرد. حضور اتفاقی یک خبرنگار در جمع افرادی که به علتهای گوناگون به مرکز… انتقال داده شدند و مشاهده نوع برخورد با آنها، خود دلیل محکمی بر این ادعاست.
برای پیگیری موضوع با سعیدفر، رئیس اطلاعرسانی پلیس تهران و سردار ساجدینیا، رئیس پلیس تهران تماس گرفتیم اما پاسخی دریافت نکردیم. روزنامه برای انتشار توضیحات پلیس آمادگی کامل دارد.
پیام برای این مطلب مسدود شده.