ایران در پی انتقال تاسیسات هستهای به اعماق زمین
دویچهوله: گفته میشود ایران برنامه منسجمی را برای انتقال فعالیتهای هستهایش به اعماق منطقهای کوهستانی آغاز کرده است. با حرکت ایران برای رساندن برنامه هستهای به «منطقه مصونیت» احتمال حمله نظامی بیش از همیشه شده است.
خبرگزاری رویترز، به نقل از دیپلماتهای ارشد غربی گزارش داده که ایران در اقدامی که میتواند واکنشی به افزایش بیسابقه فشار از سوی قدرتهای غربی باشد، میخواهد تاسیسات حساس غنیسازی خود را به نقاطی منتقل کند که انهدام آنها با بمباران هوایی بهسادگی میسر نباشد.
افزایش ظرفیت غنیسازی در تاسیسات زیرزمینی فردو از طریق نصب و راهاندازی آبشارهایی از نسل جدید سانتریفیوژها، مسالهای است که احتمالا بر تردیدها، شبهات و ابهامات جامعه جهانی نسبت به برنامه بحثبرانگیز هستهای ایران خواهد افزود، چون آنطور که کارشناسان میگویند با راهاندازی سانتریفیوژهای جدید، زمان مورد نیاز ایران برای تولید و توسعه تسلیحات هستهای بهطور محسوسی کاهش خواهد یافت.
بازرسان آژانس اعلام کردند که ماموریت ۲ روزه آنها در تهران به بنبست رسید
بازرسان آژانس اعلام کردند که ماموریت ۲ روزه آنها در تهران به بنبست رسید
یک تیم ارشد از بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در هفته جاری رهسپار ایران شده بودند، روز دوم اسفند اعلام کردند که آخرین ماموریتشان در تهران با ناکامی مواجه شده و آنها با دست خالی دوباره به وین بازگشتهاند. حال ناظران سیاسی معتقدند با به بنبست رسیدن این ماموریت سرنوشتساز، جامعه جهانی با ناامیدی از همکاری و تعامل سازنده مقامات جمهوری اسلامی، گامی بزرگ بهسمت آغاز جنگ با ایران برداشته است. با پررنگتر شدن احتمال جنگ، بهای نفت افزایش یافت و به بالاترین حد در ۹ ماه گذشته رسید.
اکنون آژانس در حال تنظیم نهایی گزارش بعدی خود درباره ایران است که اطلاعاتی درباره ماموریت ۲ روزه بازرسان در تهران و نیز آخرین تحولات تاسیسات فردو را هم در بر خواهد داشت. خواسته اساسی بازرسان آژانس در سفر به تهران، بازدید از تاسیسات شکبرانگیز و احتمالا نظامی پارچین بود که اجازه بازدید از آن توسط مقامات ایرانی صادر نشد.
هفته گذشتهنیز خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی اختصاصی به نقل از دیپلماتهای غربی نوشته بود که ایران در آستانه جهشی بزرگ در برنامه هستهای است که از طریق انتقال تاسیسات غنیسازی به پایگاههای مستحکم زیرزمینی محقق خواهد شد.
هراس از «مصونیت» تاسیسات هستهای ایران در برابر حملات
تاسیسات فردو هم از جمله نگرانیهای اصلی آمریکا و بهخصوص اسرائیل است، چون در عمق ۸۰ متری زمین ساخته شده و از آنجایی که با حصار چندلایهای از سنگهای سخت و خاک پوشیده شده، مقاومت بیشتری در برابر حملات هوایی خواهد داشت.
ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل هشدار داده است که برنامه هستهای ایران بهزودی ممکن است با انجام این پروژهها، به «منطقه مصونیت» برسد؛ به عبارت دیگر یعنی تخریب آن از طریق حملات و بمباران هوایی ممکن نباشد#
جامعه جهانی گامی بلند به سوی آغاز جنگ پیشگیرانه بر ضد ایران برداشته است
جامعه جهانی گامی بلند به سوی آغاز جنگ پیشگیرانه بر ضد ایران برداشته است
هفته گذشته، گروه بحران بینالملل که یک موسسه تحقیقاتی و اتاق فکر امنیتی است، با انتشار گزارشی اعلام کرد که با مسیری که ایران در پیش گرفته، احتمال حمله نظامی اسرائیل به این کشور بیش از همیشه است و حتی گفته شده که به احتمال زیاد چنین حملهای پیش از پایان سال ۲۰۱۲ رخ خواهد داد.
DW.DE
نومیدی غرب از حسننیت ایران در مذاکرات اتمی
آمریکا از بیحاصل بودن سفر بازرسان آژانس اتمی به ایران ابراز سرخوردگی کرده و فرانسه آن را ” فرصت از دست رفته” ایران در اثبات حسننیت دانسته است.
واکنش جهانی به ناکامی کارشناسان آژانس در ایران
«جنگ، تحریم بیشتر یا اعتمادسازی»؟
«احتمال حمله اسرائيل به ایران روز به روز بیشتر میشود»
«ایران در حال بازی با آتش است»
یکی از مقامات بلندپایه غربی، پنجشنبه (۲۳ فوریه، ۴ اسفند) در گفتوگو با رویترز گفته «مطمئن نیستم که مقامات ایرانی بدانند مشغول چه بازی خطرناکی با آتش شدهاند و چه پیآمدهایی در انتظارشان خواهد بود.» ماه گذشته ایران اعلام کرد که غنیسازی اورانیوم تا سطح ۲۰ درصد را در تاسیسات فردو آغاز کرده و حالا میگوید ظرفیت تولید این تاسیسات بحثبرانگیز را با افزایش ۶۰۰ سانتریفیوژ نسل جدید، تا دو برابر افزایش داده است.
تولید بمبهای هستهای نیازمند اورانیومی است که تا سطح ۹۰ درصد غنی شده باشد، اما متخصصان غربی میگویند تولید اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد تا حد زیادی ایران را به سطح مورد نیاز برای تولید بمب نزدیک میکند. گذشته از این، آنها میگویند فردو ظرفیت پذیرش ۳ هزار سانتریفیوژ را دارد که این برای تولید سوخت مورد نیاز نیروگاهها ناچیز است، اگرچه میتواند برای برنامه تولید و توسعه چند کلاهک هستهای کاملا ایدهآل باشد.
ایران بهرغم پذیرش فشارهای شدید جهانی و تصویب چندین قطعنامه در سازمان ملل، همواره اتهامات کشورهای غربی را رد میکند و مدعی است که هدفش از توسعه برنامه هستهای، مقاصد صلحآمیزی نظیر تولید انرژی است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، احتمال تقابل جدی میان ایران و غرب، هرگز تا این اندازه جدی نبوده و هر لحظه ممکن است آتش جنگی دیگر برافروخته شود.
پیام برای این مطلب مسدود شده.