10.03.2012

عفو بین‌الملل: پنج شهروند عرب ایران در معرض خطر اعدام قرار دارند

بی‌بی‌سی: عفو بین‌الملل می‌‌‌گوید فشار بر شهروندان عرب خوزستان شدت یافته است

عفو بین‌الملل، از سازمان های مدافع حقوق بشر، خواستار تلاش جهانی برای جلوگیری از اعدام پنج شهروند عرب ایرانی شده است.

عفو بین‌الملل با انتشار اطلاعیه ای با عنوان “اقدام فوری: پنج مرد عرب با خطر قریب الوقوع اعدام مواجه هستند”، گفته است که حکم اعدام پنج تن از ایرانیان اقلیت عرب، از جمله سه برادر، یکی از خویشان آنان و یک مرد دیگر، به تایید دیوان عالی در ایران رسیده است.

این اطلاعیه می افزاید که ممکن است هدف از صدور این احکام تلاش برای ارعاب و جلوگیری از تظاهرات اهالی عرب اهواز در روز ۱۵ آوریل به مناسبت سالگرد تظاهراتی باشد که در سال ۲۰۰۵ (۱۳۸۴) در خوزستان برگزار شد.

عفو بین الملل گفته است که این پنج نفر عبارتند از سه برادر به اسامی عبدالرحمان حیدری، طاها حیدری و جمشید حیدری، خویشاوند آنان به نام منصور حیدری و فرد دیگری به نام امیر معاوی که همگی سال گذشته در جریان ناآرامی هایی در استان خوزستان در شهر اهواز بازداشت شدند.

براساس این اطلاعیه، از زمان بازداشت، خانواده های این پنج نفر از محل حبس آنان بی خبر بودند اما حوالی روز ۵ مارس (۱۵ اسفند) سال جاری، ماموران اداره اطلاعات به آگاهی این خانواده ها رساندند که دیوان عالی جمهوری اسلامی حکم اعدام این پنج نفر را تایید کرده است.

ظاهرا این حکم بر اساس اتهام مشارکت در قتل یک نفر در روز ۱۵ آوریل سال گذشته، که گفته شد از ماموران امنیتی بود، صادر شده است.

ماموران وزارت اطلاعات همچنین به خانواده متهمان گفتند که حکم اعدام “طی چند روز آینده” در ملاء عام به اجرا گذاشته خواهد شد.
عفو بین الملل

عفو بین الملل از اعدام شماری از فعالان عرب خوزستان و بازداشت گسترده در این استان خبر داده است

عفو بین‌الملل می افزاید که در مورد زمان، محل و نحوه محاکمه این پنج نفر در دادگاه بدوی و رویه رسیدگی به پرونده و دسترسی متهمان به وکیل مدافع و سایر امکانات متداول قضایی هیچگونه اطلاعی در دست نیست هر چند محاکم قضایی جمهوری اسلامی، معمولا احکام خود را براساس “اعترافاتی” صادر می کنند که به اجبار از متهمان اخذ می شود و طبیعتا ارزش قضایی ندارد.

در این اطلاعیه از طرفداران حقوق بشر در سراسر جهان دعوت شده است تا با ارسال نامه و ایمیل به آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه و نسخه هایی از آن برای جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر وابسته به قوه قضاییه ایران خواستار لغو مجازات اعدام این پنج نفر و تمام کسانی شوند که با خطر اعدام در جمهوری اسلامی مواجه هستند.

از ارسال کنندگان این تقاضانامه ها خواسته شده تا از مقامات ایران بخواهند اطلاعاتی را در مورد نحوه برگزاری محاکمه این پنج نفر منتشر کنند از جمله اینکه آیا متهمان به وکلای مدافع مورد نظر خود دسترسی داشتند یا نه و تاکید کنند که از شکنجه و بدرفتاری با بازداشت شدگان خودداری ورزند و شرایطی را فراهم آورند که متهمان از ملاقات با خانواده ها، حقوقدانان و همچنین مراقبت های پزشکی لازم برخوردار شوند.
اقلیت عرب خوزستان

عفو بین‌الملل در ادامه این اطلاعیه، یادداشتی حاوی اطلاعات در مورد سابقه بازداشت این پنج نفر را هم منتشر کرده و نوشته است که اعراب اهوازی یکی از اقلیت های متعدد قومی در ایران محسوب می شوند که عمدتا در استان خوزستان در جنوب غرب این کشور سکونت دارند.

اکثر عرب های خوزستان مسلمان شیعه هستند هر چند گزارش شده است که شماری از آنان به تسنن پیوسته اند که نتیجه آن، تشدید سوء ظن حکومت نسبت به این اقلیت بوده است.

فعالان سیاسی اقلیت عرب ساکن خوزستان معتقدند که دولت مرکزی آنان را به حاشیه رانده و در زمینه دسترسی به امکانات آموزشی، اشتغال، مسکن، مشارکت سیاسی و حقوق فرهنگی هدف تبعیض قرار داده است.

براساس این یادداشت، در ماه آوریل سال ۲۰۰۵، در واکنش به شایعه تصمیم دولت به پراکنده کردن جمعیت عرب این استان و سلب هویت قومی آنان تظاهرات گسترده ای در استان خوزستان برگزار شد. وقوع انفجاری در شهر اهواز در ماه ژوئن همان سال که دست کم چهارده کشته برجای گذاشت، و انفجارهایی در تاسیسات نفتی، تشدید موج خشونت را در استان به دنبال آورد.
اعدام در ایران

عفو بین الملل: مجازات اعدام در ملا, عام مغایر حیثیت انسانی و معاهده حقوق مدنی و سیاسی است

در ماه ژانویه سال ۲۰۰۶ نیز انفجار بمب در منطقه شش کشته برجای گذاشت و باعث بازداشت گسترده و بدون مجوز شد و بعدا نیز دست کم پانزده نفر که به ارتباط با این بمب گذاری ها متهم شده بودند، اعدام شدند.

سال گذشته، به یادبود حوادث آوریل سال ۲۰۰۵، تظاهراتی در خوزستان از جمله محله ملاشیه اهواز برگزار شد که در جریان آن، به گفته مقامات دولتی دست کم سه نفر کشته شدند هر چند عفو بین الملل اسامی بیست و هفت نفر را در اختیار دارد که گفته می شود در این تظاهرات جان خود را از دست دادند و برخی فعالان محلی از کشته شدن تعداد حتی بیشتری خبر داده اند.

در یادداشت عفو بین الملل تاکید شده که به دلیل ممانعت دولت ایران از دسترسی به اطلاعات و اخبار صحیح، به خصوص توسط خبرنگاران خارجی، امکان بررسی مستقل این گزارش ها وجود نداشته اما گزارش شده است که بین اواخر ماه مارس و اواسط ماه مه سال میلادی گذشته، دست کم چهار مرد عرب اهوازی، احتمالا زیر شکنجه، در زندان جان خود را از دست دادند.

همین گزارش ها حاکی از آن است که شمار دیگری نیز در همین مدت به بیمارستان انتقال یافتند که ظاهرا دلیل آن، جراحت های ناشی از شکنجه سنگین در زندان بوده است.

عفو بین الملل می نویسد که بین روز ۵ تا ۷ آوریل سال گذشته، دست کم هشت شهروند عرب ایران، از جمله هاشم حمیدی که تنها شانزده سال سن داشت، ظاهرا به اتهام دست داشتن در قتل سه نفر از جمله یک مامور امنیتی، اعدام شدند که گزارش شده اعدام سه تن از آنان در ملاء عام صورت گرفت.

در این یادداشت آمده است که بین ۱۰ ژانویه و اوایل فوریه سال جاری و در آستانه انتخابات مجلس ایران هم بین پنجاه تا شصت و پنج نفر در سه محل جداگانه بازداشت شدند و گزارش هایی در مورد مرگ دست کم دو نفر در حین بازداشت دریافت شده است.

دلیل برخی از بازداشت های اخیر در استان خوزستان ظاهرا دعوت اعراب به خصوص در شوش برای تحریم انتخابات و اقدام به دیوارنویسی با این هدف بوده در حالیکه ممکن است شمار دیگری صرفا به خاطر ارعاب سایرین و جلوگیری از پاسخ به دعوت شرکت در تجمع هایی به مناسبت یکمین سال تظاهرات ۱۴ فوریه سال گذشته در حمایت از مردم تونس و مصر بازداشت شده باشند.

تظاهرات سال گذشته به شدت سرکوب شد.

عفو بین‌الملل می نویسد که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد اعدام در ملاء عام را “مغایر حیثیت انسانی” و معاهده بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی می داند که دولت ایران از امضاکنندگان آن است.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates