آمریکا لغو تحریمها علیه ایران را رد کرد
دویچهوله: به گفتهی وزیر خارجهی آمریکا «فشار بر ایران» در کنار گفتوگوهای هستهای ادامه مییابد، مگر این که ایران اقدامی عملی انجام دهد. مقامهای جمهوری اسلامی در روزهای اخیر بارها بر لزوم لغو تحریمها تاکید کردهاند.
هیلاری کلینتون روز دوشنبه (۱۷ آوریل/ به وقت محلی) در پایتخت برزیل بار دیگر موضع کشورش در قبال برنامه هستهای ایران را بیان کرد. وزیر امور خارجهی آمریکا با رد درخواست ایران مبنی بر لغو تحریمهای بینالمللی گفت که این تحریمها و «فشار بر ایران» با وجود از سرگیری مذاکرهی نمایندگان جمهوری اسلامی با گروه ۱+۵ همچنان برقرار خواهند ماند.
به گفتهی کلینتون، تنها در صورتی که ایران اقدام عملی انجام دهد، غرب میتواند «متناسب با آن پاسخ دهد».
مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجهی ایالات متحدهی آمریکا، نیز روز دوشنبه با اشاره به مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ به خبرنگاران گفته بود: «در مورد ادامه یا لغو تحریمها سخنی به میان نیامده است». تونر افزوده بود که کشورش منتظر «پیشنهادهای مشخص» جمهوری اسلامی برای ایجاد پیشرفت در گفتوگوهای هستهای است.
یلی سوندال، وزیر خارجه دانمارک که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، نیز روز دوشنبه گفت تا زمانی که ایران گامهایی درجهت متقاعد کردن جامعه بینالمللی نسبت به صلحآمیزبودن برنامههای اتمیاش برندارد، تغییری در تحریمها علیه این کشور روی نخواهد داد.
پاسخ به درخواستهای تهران
DW.DE
اتحادیه اروپا: تحریمها علیه ایران لغو نمیشوند
اتحادیه اروپا لغو تحریمها علیه ایران در جریان مذاکرات جاری را منتفی دانسته است. همزمان جمهوری اسلامی خواهان رفع تحریمها قبل از مذاکرات بغداد شده و از شفافسازی برنامه اتمی و راهحل «برد- برد» سخن گفته است.
اوباما: مذاکرات تا ابد ادامه نخواهد داشت
واکنش کشورهای غربی به مذاکرات استانبول
سخنان هیلاری کلینتون و مارک تونر به نوعی پاسخ به اظهارات مقامهای جمهوری اسلامی پس از برگزاری دور نخست گفتوگوهای هستهای در استانبول است. برخی از مقامهای ایران در روزهای اخیر از لزوم پایاندادن به تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی سخن رانده بودند.
حسین ابراهیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، روز ۲۷ فروردین در گفتوگو با “باشگاه خبرنگاران” پیگیری لغو تحریمها علیه ایران را “محور اصلی” مذاکرات بغداد خوانده بود.
علاءالدین بروجردی٬ رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، نیز به خبرگزاری فارس گفته بود که در دور دوم مذاکرات در بغداد قرار است درباره لغو تحریمهای نفتی و بانکی جمهوری اسلامی بحث و تبادل نظر شود.
خبرگزاری فارس همچنین پیش از این به نقل از سعید جلیلی٬ دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست تیم مذاکرهکننده با گروه ۱+۵ نوشته بود: «عمیقا بر این باوریم که یکی از موضوعاتی که باید در روند گفتوگو برای همکاری مورد توجه قرار گیرد و خواست ملت ایران است رفع تحریمهاست».
این در حالی است که جمهوری اسلامی در سالهای اخیر همواره از تحریمها به عنوان یک “فرصت” نام برده و آنها را بیتأثیر خوانده است.
صالحی به ایسنا: اگر ضمانت دهند که سوخت را در غناهای مختلفی که نیاز داریم به ما بدهند، موضوع فرق خواهد کرد
صالحی به ایسنا: اگر ضمانت دهند که سوخت را در غناهای مختلفی که نیاز داریم به ما بدهند، موضوع فرق خواهد کرد
در یکی از آخرین موضعگیریها از این دست، وزیر خارجهی دولت دهم به غرب “توصیه” کرده بود در فاصله باقیمانده تا مذاکرات بغداد «در جهت اعتمادسازی حرکت کرده و در این مسیر نسبت به رفع تحریمها اقدام کند».
علی اکبر صالحی روز دوشنبه (۱۶ آوریل/ ۲۸ فروردین) به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته بود: «این اقدام میتواند روند به نتیجه رسیدن مذاکرات را تسریع کند […] اگر حسن نیت باشد بسیار راحت میتوان این فرآیند را طی کرد و ما این آمادگی را داریم که بسیار سریع و به راحتی و حتی در نشست بغداد تمام موضوعات را حل کنیم».
نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ روز ۲۶ فروردین پس از حدود ۱۵ ماه نخستین دور از مذاکرات بر سر برنامهی هستهای جمهوری اسلامی را در استانبول برگزار کردند. دور دوم این گفتوگوها ۲۳ ماه مه در بغداد انجام خواهد شد. با وجود اینکه جزئیاتی از گفتوگوها منتشر نشد، هر دو طرف مذاکرات استانبول را مثبت ارزیابی کردند.
غرب جمهوری اسلامی ایران را به تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای در پوشش استفادهی صلحآمیز از انرژی اتمی متهم میکند. تهران همواره این اتهام را رد کرده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.