مدیر مسئول سایت «تریبون مستضعفین» تشریح کرد: پنج پروژه شکست خورده نظام در فضای مجازی
دیگربان: مدیر مسئول سایت «تریبون مستضعفین» از شکست پنج پروژه بزرگ جمهوری اسلامی در فضای مجازی فارسی زبان خبر داد و پیشبینی کرد ششمین پروژه آن نیز بزودی شکست خواهد خورد.
محمدصالح مفتاح این مطلب را روز شنبه (۳۰ اردیبهشت) در تازهترین پست وبلاگ خود اعلام کرده و دخالت دولتیها در راهاندازی تشکیلات در فضای مجازی را از مهمترین عوامل این شکست برشمرده است.
آقای مفتاح از «مجمع وبلاگ نویسان حزبالله»٬ «مجمع وبلاگنویسان مسلمان»٬ «دینی بلاگ»٬ «شورای هماهنگی فعالان سایبری انقلاب اسلامی» و «حزبالله سایبر» با عنوان پروژههای شکستخورده نام برده است.
وی پیشبینی کرده که «مجمع فعالان فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال انقلاب اسلامی» که به نام «فرا» شناخته میشود نیز در آیندهای نزدیک شکست خواهد خورد.
این مجمع هفته گذشته در تهران در میان برخی اعتراضها نسبت به سوءاستفاده از اطلاعات محرمانه کاربران اینترنت از سوی مسئولان آن٬ با برگزاری نخستین همایش خود آغاز بهکار کرده است.
آقای مفتاح در یادداشت خود مجمع «فرا» را برخلاف اعلام مسئولان آن مجموعهای «دولتساخته» معرفی کرده که با حمایتهای مالی چندین نهاد انقلابی و دولتی راهاندازی شده است.
وی همچنین مسئولان مجمع «فرا» را به دروغگویی متهم کرده و از اینکه مقامهای قضائی در خصوص سوءاستفاده آنها از اطلاعات کاربران اینترنت بیتفاوت هستند انتقاد کرده است.
مفتاح نوشته است: «در اینباره به یکی از مسئولین دادستانی زنگ زدم و در اینباره پرسیدم آیا وظیفه دادستانی است که در این موضوعات ورود کند؟ و پاسخ داد: حالا مگر با اطلاعات چه کردهاند؟ شما حزباللهی هستید و آنها هم حزباللهی. چه اشکالی دارد؟»
این فعال سایبری حزبالله در بخش دیگری از یادداشت خود به صراحت نوشته است: «هیچ جای رسمی برای اثرگذاری فعالان بر سیاستهای حاکمیتی بر اینترنت وجود ندارد.»
وی دخالت دولت در راهاندازی تشکلها در فضای مجازی فارسی زبان را با برگزاری راهپیماییهای دولتی مقایسه کرده و نوشته است: «مردم فقط در حد شرکت کننده اثر دارند.»
متن اصلی:
همه چیز برای پایان فرا آماده است!
خیلی دوست دارم برای «مجمع فعالان فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال انقلاب اسلامی» یا به قولی «فرا» آرزوی موفقیت کنم، اما همه چیز برای یک پایان ناخوش برای این گروه تازه تاسیس فراهم است.
شاید اولین بار، دو ماه پیش بود که از فعالیتهایی که بعدش نام مجمع به خود گرفت، مطلع بودم. در حد چند اسم که دارند ذیل یک نهاد حاکمیتی فعالیت میکنند. پیشنهادی از یکی از دوستان رسید که برای جذب حمایت سراغ ِ آنها برویم. اما احساس نکردم که آینده روشنی برای این حرکت متصور است.
یک شروع بد!
همه چیز از خیانت در امانت شروع شد!
اطلاعات کاربران در ساماندهی برای جذب مخاطب برای فرا مورد سوء استفاده قرار گرفت. رانت خواری و ویژه خواری شاخ و دم ندارد. سوء استفاده از اطمینان کاربران که اطلاعات خود را در ساماندهی ثبت کرده بودند، باعث از بین رفتن اعتماد مردم به حاکمیت میشود. هرچقدر هم که فرا بخواهد خوب باشد، خسارت بیاعتمادی مردم به حکومت را نمیتواند بپردازد. البته این جز آن است که این کار جرم است و باید آن را مورد تعقیب قضایی قرار داد.
یکی از مدیران فرا با خنده میگفت که از او پرسیده بودند «چطور برای فلانی دعوتنامه فرستادید؟ او که آدرسش را به کسی نمیداد!» و البته با افتخار اعلام میکرد که ما اطلاعات کاربران را داریم.
در این باره به یکی از مسئولین دادستانی زنگ زدم و در این باره پرسیدم آیا وظیفه دادستانی است که در این موضوعات ورود کند؟ و پاسخ داد: حالا مگر با اطلاعات چه کردهاند؟ شما حزب اللهی هستید و آنها هم حزب اللهی. چه اشکالی دارد؟
فکر نمیکنم عزمی برای صیانت از حریم خصوصی کاربران وجود داشته باشد. برادر هابیل! امیدوار نباش! (این مطلب را بخوانید)
به دروغ رسید: سایت هک نشده است!
نمیدانم چرا واهمه داریم که کمترین خطا و اشتباه را در کار خود بپذیریم. سایت فرا هک شد و در آن مطلبی مبنی بر این موضوع نوشته شد. این موضوع به سرعت در سایت ها و شبکههای اجتماعی منتشر شد. بسیاری افراد هم آن را دیدند. من هم دیدم. مدیر عامل فرا به وبلاگ نیوز گفت: «سایت مجمع “فرا” به هیچ وجه هک نشده است.» همزمان به برگزاری همایش، باز هم سایت فرا هک شد. و بعد از آن باز هم هک دیگر برای سایت فرا رخ داد.
پیش از آن نیز جلسات را به عنوان شورای عالی فضای مجازی، مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت ارشاد و یا مرکز تحقیقات مخابرات برگزار شده بود. (این خبر را بخوانید) تماسهایی هم که با فعالان گرفته میشده است، همه به عنوان بخش دولتی بوده است. حتی برخی از کسانی که در ویژه نامهی فرا با آنها مصاحبه شده بود، گفتند که این مصاحبه ها را با مرکز تحقیقات مخابرات یا مرکز توسعه فناوری اطلاات و رسانه های دیجیتال گرفته بودند! (نوشته مدیر بلاگفا را بخوانید)
البته این کمترین حد دروغ بود، حرفهایی از این دست که این یک مجمع خصوصی است هم فاصلهشان تا واقعیت تقریباً شبیه آن است که بگوئیم فرا به هیچ وجه هک نشده است.
اگر لازم شد، مجوز قانونی هم میگیریم!
به همین راحتی هرکجا دستمان برسد، قانون را نادیده میگیریم. مثلاً تا همین چند روز پیش آئین نامه تصویب کردند که نفس کشیدن دیجیتال هم مجوز میخواهد، اما به خودشان که رسید، دیگر قانون لازم نیست؛ اگر لازم شد، مجوز قانونی میگیرند. این اظهار نظر جالب نیست؟ (این هم مشابه ِ همان است)
دولتی شدن آرمانها
فرا خود را بینیاز میبیند از کاربران. بینیاز از فعالان. مجمعی شده است از بخش حاکمیتی اینترنت. خود را خصوصی معرفی میکند اما در اولین همایش نام نهادهای عمومی و حکومتی به عنوان حامیان در پوسترها و بنرها درج میشود. بودجه زیادی هزینه میشود و همه میدانیم داستان NGO در ایران چقدر اسف بار است.
البته این فقط درد ما نیست و همه کشورهایی که به نفت وابسته اند، شبیه این وضعیت را دارند و این اصلاً خوب نیست. دقیقاً شبیه همه راهپیمایی های ماست که دولت برگزار کننده است و مردم فقط در حد شرکت کننده اثر دارند. اما در زمان انقلاب و اوایل دوران جمهوری اسلامی مردمی بودن آرمانها بسیار به چشم میآمد. امروز کسانی که خود را متعهد بدانند که برای فلسطین در بخش مردمی کاری کنند، کم شده است. نه این که با این آرمان مخالف باشند، بلکه به این دلیل که دولت را متولی این موضوع میدانند و با این استدلال از خود سلب مسئولیت میکنند.
مقایسه کنید راهپیمایی کاملاً مردمی نه دی را با راهپیماییهایی که دولت برای برگزاری آن هزینههای بسیار میپردازد. مردم همان مردم هستند، اما احساس وظیفه و تکلیف در آن دو متفاوت است.
جای خالی فعالیتهای داوطلبانه انقلابی
بعد از ۸۸ بخش اینترنت و آرمانخواهی در فضای مجازی نیز به همان دردی دچار شد که سایر بسترهای آرمانخواهانه به آن مبتلا شدند. ورود بخش دولتی باعث شد تا کاربران احساس کنند که آرمانخواهی وظیفهی حکومت است و هموست که باید برای این فعالیتها هزینه بپردازد. چنین شد که بسیاری از معتقدین به انقلاب و آرمانها نیز راه خود را در پیش گرفتند و دولت سعی کرد با هزینه کردن و دولتی کردن جای خالی فعالیت داوطلبانه را پر کند که نتوانست و نمیتواند! (البته نقدهایم به مدیریت ِ مدیرعامل ِ فرا قبلاً در برنامه تلویزیونی راز به طور زنده گفتهام: متن | فیلم)
انبانی پر از تجربیات شکست خورده
مجمع وبلاگ نویسان حزب الله شکست خورد؛ مجمع وبلاگ نویسان مسلمان شکست خورد؛ دینی بلاگ شکست خورد؛ شورای هماهنگی فعالان سایبری انقلاب اسلامی شکست خورد؛ حزب الله سایبر شکست خورد.
به نظرم مجمع فعالان فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال انقلاب اسلامی هم شکست خواهد خورد. و این هم بر تجربیات امت حزب الله افزوده خواهد شد. کاش لااقل گوش شنوایی بود تا کمی از آسیب شناسی تشکلهای قبلی بشنود. درست است که جای تشکل فراگیر ِ فعالان خالی است، اما ایجاد تشکل دولتساخته هرگز نمیتواند جایگزین آن باشد. {این روزها فکر میکنم آیا وجود یک تشکل فراگیر برای فعالان اینترنتی ممکن است؟ اگر ممکن هم باشد آیا مطلوب است؟}
لااقل این را میتوانم بگویم که حتی اگر شکست (ظاهری) نخورد، مجبور است به زور ِ پول و تبلیغ و کمک مسئولین قوام بیابد. اما اگر قرار است واقعاً شانی در حد عنوان خود داشته باشد، از همین الآن میتوان پایان ِ فرا را اعلام کرد.
جای خالی فعالان فضای مجازی!
هیچ جای رسمی برای اثرگذاری فعالان بر سیاستهای حاکمیتی بر اینترنت وجود ندارد. نه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه به طور سیستماتیک با کاربران، مدیران سایتها و وبلاگنویسان تعامل دارد و نه سایر کسانی که برای اینترنت تعیین تکلیف میکنند.
برداشت ِ شخصی ِ من این است که زین پس شورای عالی فضای مجازی یا مرکز ملی فضای مجازی، اگر بخواهد با فعالان تعامل داشته باشد، از مسیر این مجمع تعامل خواهد کرد. چرا که معتمد است و سعی دارد جای خالی دیگران را پر کند. در حالی که آنها معمولاً جز سابقه مدیریت دولتی، هیچ گاه به عنوان فعالان این عرصه شناخته نمیشدهاند و اکنون هم چندان شانی در این باره ندارند.
پیام برای این مطلب مسدود شده.