کارشناسان سیاسی در کنفرانس دوحه: اسرائیل حمله میکند
خودنویس: در آخرین روز کنفرانس «ایالات متحده – جهان اسلام» که در محل هتل ریتز-کارلتون دوحه برگزار شد، کارشناسان در جلسه بررسی انتخابات آمریکا و جهان اسلام، بر اساس روند «پسرفت» گفتگوهای قدرتهای ۵+۱، پیشبینی کردند که اسرائیل پیش از برگزاری انتخابات نوامبر به ایران حمله خواهد کرد.
نیک آهنگ کوثر، دوحه، قطر: در پنلی بامداد امروز در باره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در کنفرانس دوحه برگزار شد، بخشی از بحثها در باره ایران بود و بر اساس نظر شرکتکنندگان در این پنل، جمهوری اسلامی ایران تا زمان انتخابات آمریکا میتواند مشکلی بزرگ و محوری باشد. مدیر جلسه، مایکل دوران، از مدیران سابق شورای امنیت ملی و معاون دستیار سابق وزیر دفاع بود. در این جلسه، شبلی تلهامی از بروکینز، دالیا مگاهد از گالوپ و ویلیام گالستون از مشاوران سابق بیل کلینتون در باره مسائل مختلف مرتبط با انتخابات سخن گفتند که در اینجا به مسائل طرح شده در باره ایران میپردازیم:
شبلی تلهامی، بروکینز- شورای روابط خارجی:
شبلی تلهامی در باره تاثیر ایران بر انتخابات آمریکا گفت: «ایران یک مساله مهم انتخاباتی خواهد بود. اسرائیلیها امیدوارند این مساله باعث فشار روی اوباما بشود و رامنی حتما از این امر به نفع خودش استفاده خواهد کرد. آمریکاییها (مردم آمریکا بنا به یک نظرسنجی) معتقدند که ایران یک «تهدید» است و ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد، اما باور دارند که حمله نظامی فقَط دستیابی به سلاح را عقب میاندازد.»
به گفته تلهامی، اکثر مردم آمریکا هنوز معتقدند که باید به دیپلماسی فرصت داد. قبلا احساس بود که حرف از حمله نظامی به ایران یک بلوف است و خیلیها حس میکردند که تمام بازی برای فشار روی اوباما است، اما امروز این احساس وجود دارد که اسرائیل جدیتر از گذشته است. احساس میکنند دریچهای برایهل مشکل دارد بسته میشود. زمانبندی اهمیت زیادی دارد. این برای هر دو جناح آمریکا میتواند مشکلساز باشد.
دالیا مگاهد، مرکز مطالعات اسلامی گالوپ:
این مدیر موسسه نظرسنجی گالوپ به بررسی نگاه مردم مصر در سال ۲۰۰۸ در باره انتخابات آمریکا اشاره کرد. به گفته او، بیشتر مصریها به این پرسش پاسخ مثبت داده بودند. اما امروز، مصریها به سیاست خارجی آمریکا توجه چندانی ندارند و بیشتر به انتخابات خود مصر توجه نشان میدهند.
.مگاهد در باره نظر مردم مردم مصر در باره حمله به لیبی گفت: اکثر مردم مخالف بودند و حتی مساله سوریه نیز مشابه است و با وجود حمایت از مخالفان اسد، نگاهی منفی نسبت به حمله نظامی ناتو به سوریه دارند.
مگاهد در باره نظر مردم در باره عتبار ایرانیها در مصو گفت: اعتبار ایرانیها بهشدت کاهش یافته و مردم کمتری تاثیر ایران در مصر را تایید میکنند (۱۲٪) در هالی که (۱۹٪) تاثیر آمریکا را تایید میکنند. ایران دیگر به عنوان مدل و الگو برای بسیاری محسوب نمیشود.اما ایران به عنوان یک تهدید هم دیده نمیشود. اگر حملهای به ایران بشود، مخالفتها از سوی مصریها مورد انتظار است. برای بسیاری از مصریها حمله به ایران مشروعیت ندارد و حمله به ایران باعث حمایت بخش بزرگتری از افکار عمومی نسبت به جمهوری اسلامی میشود.
ویلیام گالستون، مشاور سیاسی سابق بیل کلینتون و استاد دانشگاه مریلند:
گالستون، انتخابات نوامبر را بسیار نزدیک و پر از حملههای منفی خواند و تاکید کرد که میت رامنی، رقیب اوباما میتواند در موقعیت بهتری از الان باشد.
این کارشناس سیاسی گفت: «اگر بحرانی در روابط خارجی بوجود بیاید و توجه مردم به آن جلب شود، اوباما میتواند توجه مثبتی بگیرد.»
گالستون معتقد است که گفتگوها با ایران به نقطه مناسبی نخواهد رسید: «شایعاتی مطرح است که اگر گفتگوها به جایی نرسد، اتفاقی نظامی خواهد افتاد، نه از سوی آمریکا البته!»
گالستون در ادامه گفت: «اوباما امیدوار است که است که تا نوامبر مجبور نشود نسبت به حمله اسرائیل به ایران زیر سوال قرار بگیرد. ضمن آنکه رامنی نیز البته در این حوزه محتاط است. دولت اوباما نگران تاثیر چنین حملهای خواهد بود. در ۱۹۵۶ که آمریکا مخالف حمله به سوئز (از سوی فرانسه و انگلیس) بود، دولت اوباما اما علنا مخالف حمله به ایران نخواهد بود. اگر دولت مجبور شود دخالت کند، روی سیاست خارجی آمریکا در حوزههای مختلف تاثیر خواهد داشت.»
گالستون سپس پیشبینی کرد که نخست وزیر اسرائیل چه زمانی را برای حمله ممکن است تا زمان انتخابات برگزیند: «نتانیاهو اگر کاری در ماه اکتبر کند، چندان مناسب نخواهد بود (چون با واکنشهای مختلفی روبرو خواهد شد). حمله نظامی در ماه اوت به دلیل دور بودن بسیاری از مردم از کار (تعطیلی آخر تابستان)به نفع نتانیاهو خواهد بود.»
پیام برای این مطلب مسدود شده.