زمینه چینی برای جیره بندی برق
ایسنا: علت خاموشيهاي برق چيست؟: كمبود توليد برق نداريم، اما فرسودگي شبكهها، رشد بيرويه مصرف و…!
همان طور كه در روزهاي اخير با فرا رسيدن فصل گرما شاهد بودهايم، قطعيهاي برق در تهران و برخي استانهاي ديگر كشور روند رو به رشدي را پيش گرفته است؛ البته اين اتفاق در حالي رخ ميدهد كه بارها از وزير نيرو و ساير مسوولان بخش برق شنيدهايم كه امسال كمبود توليد برق نداريم و بر اين اساس، خاموشي خواسته اعمال نخواهيم كرد.
اما علت خاموشيها چيست؟ از سوي مسوولان مربوط گفته ميشود، سيستم توزيع و فوق توزيع برق فرسوده و از وضعيت نامطلوب برخوردار است، لذا ميتوان اينطور نتيجه گرفت كه ريشه خاموشيها در فرسودگي شبكههاي برق است.
همچنين محمد احمديان – معاون وزير نيرو در امور برق و انرژي – به خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره خاموشيهاي اخير خوزستان تصريح ميكند: در اين استان انشعابات غيرمجاز بيش از حد به ما صدمه وارد ميكند، ما كارهاي بسيار زيادي در منطقه خوزستان براي بهبود وضعيت برق نسبت به سال گذشته انجام دادهايم.
وي خاطرنشان ميكند: بر اين اساس، تا امروز طبق گزارشات وضعيت برق در مناطق شهري اين استان نسبت به سال گذشته بهتر بوده است، اما در حاشيه شهرها كه بحث انشعابات غيرمجاز به طور گستردهاي وجود دارد، مشكلات بسيار حادي ايجاد كردهاند.
او تاكيد دارد: بنابراين مصمميم اين مساله را كه ابعاد كمي و هم اجتماعي و كيفي دارد، با واگذاري انشعابات قسطي يا هر طريق ديگر حل كنيم.
وزير نيرو نيز درباره بروز خاموشيها در سال جاري با اشاره به پيك مصرف كه طبق پيشبينيها در مرداد يا اوايل شهريور ماه به 36 هزار و 650 مگاوات ميرسد و اين رقم نسبت به سال گذشته هشت درصد رشد دارد، به ايسنا ميگويد: در حال حاضر براي خاموشي دادن به برخي از مناطق برنامهاي نداريم و احتمال ميدهيم كه نياز كشور را پاسخگو باشيم. البته در شبكهاي به اين وسعت با فرسودگيهاي موجود مسائلي ناخواسته بهوجود ميآيد؛ اما با توجه به اين كه هماكنون ظرفيت اسمي منصوبه كشور 45 هزار مگاوات است و دو هزار مگاوات ديگر تا زمان پيك نصب خواهيم كرد، قطعا 47 هزار مگاوات ميتواند 36 هزار مگاوات نياز مصرف برق در زمان پيك سال جاري كه تنها يك روز است را تامين كند و اگرچه ممكن است در اثر يك سري مسائل در برخي نقاط كشور دچار مشكل شويم، ولي در كل مشكلي نداريم.
البته اظهار خوشحالي از نيروگاهسازي براي مقابله با خاموشي در حالي از سوي مسوولان برق كشور مطرح است كه برخي كارشناسان معتقدند: نيروگاهسازي به تنهايي چارهساز نيست؛ انجام اين كار با رشد مصرف شش درصدي برق قابل قبول است، اما هماكنون رشد مصرف برق در كشور ما حدود 9 درصد است و با اين حساب نميتوانيم به اندازهاي نيروگاه بسازيم كه اين نياز تامين شود.
اين كارشناسان ميگويند: درواقع با اين روند ظرف 8 تا 10 سال آينده مصرف برقمان دو برابر خواهد شد و حتي اگر در آن زمان تعداد نيروگاههاي ما نيز دو برابر شوند، آنگاه در تامين سوختشان با مشكل مواجه خواهيم شد. بنابراين نيازي نيست بودجه مملكت را به اين اندازه در امور نيروگاهسازي بهكار گيريم. بايد با سرمايهگذاريهاي لازم و اصلاح نرخها، شبكههاي فرسوده را نوسازي و مصرف را مديريت كنيم.
براساس گفته اهالي فن اينطور استنباط ميشود كه اگر قرار است خاموشيها را كاهش دهيم بايد از لحاظ زيربنايي وارد عمل شويم و با مديريت مصرف و اصلاح شبكهها مشكلات ريشهاي را حل كنيم.
بنابراين اگرچه وزير نيرو ميگويد كه امسال مشكل توليد برق نداريم و بر اين اساس در كل با مشكلي مواجه نيستيم، اما آنچه شنيده ميشود، اين است كه همواره (غير از حوادث غيرمترقبه) كل مشكلات خاموشي به فرسودگي شبكهها، رشد بيرويه مصرف و انشعابات غيرمجاز برق ربط داده ميشود.
در اين راستا اين پرسش پيش ميآيد كه آيا بهتر نيست در كنار نيروگاهسازي، با همكاري نهادهاي مختلف و انجام اقدامات لازم براي كاهش خاموشيها، روند اصلاح شبكهها و مديريت مصرف را نيز پيگيري و تسريع كنيم؟
پیام برای این مطلب مسدود شده.