انتقاد خامنهای از تلاش برای تطبیق احکام اسلام با معاهدات جهانی (آب پاکی بر دستان مسئولین کمپین یک میلیون امضا)
بیبیسی: یکی از کارکنان نهاد رهبری کوفیه (چفیه) آیت الله خامنه ای را برای اینکه زنان شرکت کننده برای تبرک آن را لمس کنند از گردن وی بر می دارد
به مناسبت زادروز حضرت فاطمه، دختر پیامبر اسلام که در ایران روز زن نامیده می شود، آیت الله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در جمع گروهی از زنان فعال در عرصه های مختلف سخنرانی کرده و دیدگاههای خود را در مورد مسائل زنان بیان کرده است.
آیت الله خامنه ای در این سخنرانی گفته است که زنان در هر سطح از توانایی و فعالیت اجتماعی که باشند، نقش آنان در خانواده است که بسیار مهم است.
وی در ضمن تأکید کرده که اسلام به هیچ وجه مخالف با فعالیت زنان در اجتماع نیست بلکه برای نقش زن به عنوان مادر و همسر نسبت به دیگر فعالیتها و نقشهای زنان اولویت بیشتری قائل است.
آیت الله خامنه ای در عین حال به انتقاد از کسانی پرداخته که می کوشند احکام دین اسلام در مورد زنان را با پیمانهای بین المللی تطبیق دهند و گفته: “تلاش برخی مرعوب شدگان در مقابل غرب برای کم و زیاد کردن احکام اسلامی و انطباق دادن آنها با بعضی معاهدات جهانی کاملاً غلط است”.
رهبر ایران در عین حال خاطرنشان ساخته که “برخی مسائلی که در فقه در باب احکام زنان وجود دارد سخن آخر نیست بلکه ممکن است با تحقیقِ فقیهان ماهر و مسلط بر مبانی و متد فقاهت، نکات جدیدی استنباط شود”.
برخی احکام دین اسلام در مورد زنان که قوانین مدنی و کیفری ایران نیز بر اساس آنها تدوین شده با معیارهایی که در کشورهای غربی در این زمینه وضع شده و از طریق پیمانهای بین المللی به بسیاری از دیگر کشورهای جهان نیز راه یافته است تضاد دارد.
از جمله این احکام می توان به نابرابری زن و مرد در قوانین مربوط به ارث، خونبها (دیه) و مجازات اعدام و چشمگیرتر از همه، لزوم حجاب و پوشش اسلامی اشاره کرد.
برخی اعتقاد دارند که در چارچوب کنونی نیز می توان در قالب برداشتها و استنباطهای تازه از دین اسلام، قوانین مربوط به زنان را در ایران تغییر داد و منطبق با معیارهای بین المللی ساخت.
اما بیشتر صاحبنظران معتقدند که تغییر رویکرد قوانین ایران به زنان در شرایطی که حکومت این کشور جمهوری اسلامی است و قوانین لزوماً باید بر پایه احکام شریعت تدوین شوند امکان ندارد.
به عقیده صاحبنظران، دین اسلام چارچوب معینی برای برداشتهای تازه از خود تعیین کرده و در تفسیر و تعبیر دین نمی توان از احکام صریح قرآن فراتر رفت و این در حالی است که برخی احکام دین اسلام همچون حجاب بصراحت در قرآن مورد تأکید قرار گرفته اند و بنابراین با هیچ نوع برداشت تازه ای قابل تغییر نیستند.
با این حال طی سالهای اخیر در سطح مراجع مذهبی تجدیدنظرهایی نسبت به برخی احکام در مورد زنان که دین اسلام صراحت چندانی نسبت به آن نداشته انجام گرفته و در سایه این تجدیدنظرها تغییراتی نیز بر قوانین اعمال شده است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.