01.08.2012

تشکیل فراکسیونی در مجلس ایران برای بررسی تغییر نظام ریاستی به پارلمانی

بی‌بی‌سی: به گفته عبدالرضا عزیزی رییس کمیسیون اجتماعی مجلس، فراکسیون جدید ‘با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در این خصوص’ تشکیل شده است

برخی از نمایندگان مجلس ایران از تشکیل فراکسیونی جدید در این مجلس با هدف “بررسی تغییر نظام ریاستی به نظام پارلمانی” خبر داده اند.

روزنامه اعتماد سه شنبه ۱۰ مرداد (۳۱ ژوییه) گزارشی را منتشر کرده که در آن تاکید شده که در این فراکسیون، حتی “گزینه‌هایی هم برای نخست‌وزیری مطرح شده‌ است”.

به نوشته این روزنامه، “مجلس نهم برای بررسی نظام پارلمانی عزم جدی دارد و به زودی اعضای فراکسیون نظام پارلمانی نتایج بررسی‌ها در فاز اول را اعلام خواهد کرد”.

بحث در مورد تغییر نظام ریاستی به پارلمانی در ایران پس از آن به طور جدی مطرح شد که در مهر ماه سال گذشته، آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران، با اشاره به اینکه “در شرایط فعلی نظام سیاسی کشور، ریاستی است و رئیس جمهور با انتخاب مستقیم مردم برگزیده می‌شود” گفت: ” اما اگر روزی در آینده احتمالا دور احساس شود که نظام پارلمانی برای انتخاب مسئولان قوه مجریه بهتر است هیچ اشکالی در تغییر ساز و کار فعلی وجود ندارد.”

در نظام پارلمانی، ریاست قوه مجریه بر عهده نخست وزیر منتخب مجلس است نه رئیس جمهور منتخب در انتخابات سراسری.

روزنامه اعتماد، امروز اظهارات عبدالرضا عزیزی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس نهم را منتشر کرده که گفته است: “با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در این خصوص این فراکسیون تشکیل شده است، اما هنوز در صحن علنی مجلس به‌طور رسمی سخنی در این‌باره به میان نیامده است.”

در همین زمینه، شهباز حسن‌پور، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به روزنامه اعتماد گفته است که حتی “نخستین بررسی‌ها در مورد گزینه‌های نخست‌وزیری و بررسی جایگاه و تعریف اختیارات نخست‌وزیر و رییس‌جمهور” در “نخستین جلسه” فراکسیون پارلمانی مطرح شده است. ظاهرا اعضای این فراکسیون مشخص شده‌اند اما هنوز اسامی آنها انتشار نیافته است.

در اظهار نظری متفاوت، موید حسینی‌صدر، عضو کمیسیون انرژی مجلس تاکید کرده که به عقیده او “هنوز بستر‌سازی مناسب برای اجرایی شدن این طرح صورت نگرفته” و افزوده است: “باید منتظر بود تا تکلیف قانون انتخابات مشخص شود و پس از آن به بررسی نظام پارلمانی بپردازیم.”

تغییر قانون انتخابات، از چند ماه پیش در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفته و این در حالی است که در هفته های گذشته، تعدادی از شخصیت های محافظه کار ایران پیشنهاد کرده اند که در جریان این تغییر، وظیفه اجرای انتخابات از قوه مجریه گرفته و به نهادی مستقل از آن داده شود.

در اردیبهشت گذشته، محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس نهم و از مدافعان انجام انتخابات توسط نهادی غیر از دولت، خبر داد که آیت الله خامنه ای همزمان با انتصاب اعضای جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام خواستار قرار گرفتن ۱۰ موضوع در دستور کار مجمع شده که اصلاح قانون انتخابات یکی از آنهاست.

روزنامه دولتی ایران، دیروز با انتشار یادداشتی، ایده “‌سلب اجرای انتخابات از دولت” را در راستای تلاشی هماهنگ برای “سلب مسئولیت ها و اختیارات” قوه مجریه دانست.

این روزنامه همچنین به انتقاد شدید از تلاش برای تغییر نظام ریاستی به پارلمانی پرداخت و نسبت به اقدامات “دست‌های پشت پرده” برای “سلب اختیار از رییس‌جمهور” هشدار داد.

پیام برای این مطلب مسدود شده.

Free Blog Themes and Blog Templates